Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κρίσιμο το πρώτο τρίμηνο

Η άμεση και αποτελεσματική λειτουργία των νέων Δήμων, από την 1η Ιανουαρίου 2011, ώστε οι πολίτες «να μη νιώσουν το κενό» στη διοίκηση και στην καθημερινή εξυπηρέτησή τους αποτελεί το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τις νέες Δημοτικές Αρχές σε όλη τη χώρα -και στην Κρήτη- στην αυτοδιοικητική εποχή του «Καλλικράτη», όπως τόνισε χθες ο ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Εσωτερικών σε θέματα δημόσιας πολιτικής Μάνος Σκουλάς.
Μείζονα ζητήματα είναι η λειτουργία των Υπηρεσιών των Δήμων σε πρώτο βαθμό και η δημιουργία των απαραίτητων Οργάνων προκειμένου οι νέοι Δήμοι να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, όπως τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι κρίσιμο χρονικό διάστημα θεωρείται το πρώτο τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, χωρίς καθυστερήσεις, που θα «βάλουν το νερό στο αυλάκι» για την ομαλή εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Οι παραπάνω επισημάνσεις του κ. Σκουλά έγιναν στο περιθώριο επιμορφωτικής ημερίδας για τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους στον Νομό Χανίων, την οποία διοργάνωσε χθες στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Την ημερίδα παρακολούθησαν περίπου 180 αιρετοί, στους οποίους διανεμήθηκε έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό για τον «Καλλικράτη».
Ο κ. Σκουλάς τόνισε ότι «το μεταβατικό διάστημα, που είναι το επόμενο τρίμηνο, είναι και το πιο κρίσιμο. Δηλαδή, θα πρέπει από 1ης Ιανουαρίου 2011 οι Δήμοι να λειτουργούν. Σίγουρα δεν αρνούμαστε ότι υπάρχουν προβλήματα ή ότι θα αντιμετωπιστούν δύσκολα σημεία, αλλά ο πολίτης περιμένει να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή. Δηλαδή, και οι Δήμοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο καθένας ατομικά και οι θεσμικοί φορείς, δηλαδή το Υπουργείο και όσοι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να συγκλίνουν τις ενέργειές τους, έτσι ώστε από 1ης Ιανουαρίου οι Δήμοι να είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν. Οι υπάλληλοι στις θέσεις τους, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να λειτουργούν στον βαθμό του δυνατού πάντα, οι καινοτομίες που προβλέπει ο “Καλλικράτης” επίσης να αρχίσουν να εφαρμόζονται σιγά – σιγά ώστε ο πολίτης να μη νιώσει το κενό, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό».
Ο κ. Σκουλάς δήλωσε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- «αισιόδοξος ότι θα υπάρξει αποτελεσματική μετάβαση στη νέα εποχή. Έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή προετοιμασία και το Υπουργείο έχει προετοιμάσει το έδαφος, ετοιμάζει εγκυκλίους για να θωρακίσει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σίγουρα υπάρχουν λεπτομέρειες, οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας. Ξέρω ότι τα οικονομικά των ΟΤΑ είναι ένα ζήτημα. Πώς θα λειτουργήσουν. Ή τα νομικά πρόσωπα, οι συγχωνεύσεις και όλα αυτά τα ζητήματα. Αλλά αυτά θεωρώ ότι μπορούν να ξεπεραστούν στην πορεία».
´ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ´
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας του ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Ευσταθίου επεσήμανε ότι «εκείνο που διαπιστώνουμε με όλα αυτά τα σεμινάρια που κάνουμε είναι ότι οι αιρετοί είναι έτοιμοι. Έχουν τις ανησυχίες τους, βεβαίως, έχουν τις απορίες τους, γι´ αυτό είμαστε εδώ. Άλλωστε, το Υπουργείο επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή μία σειρά οδηγιών, μέσω εγκυκλίων, οι οποίες θα σταλούν άμεσα, οι οποίες θα καλύπτουν όλο το νέο νομικό καθεστώς και θα είμαστε δίπλα τους, ανά πάσα στιγμή, αν προκύψει το παραμικρό, για να επιλυθεί».
Τέλος, η υπεύθυνη της Διεύθυνσης Κατάρτισης της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Γεωργία Γκόρου σημείωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν μέσα στον Δεκέμβριο 75 επιμορφωτικές συναντήσεις, από τις οποίες οι δεκατρείς απευθύνονται σε πρωτοεκλεγέντες περιφερειακούς συμβούλους και οι υπόλοιπες στους εκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους.

Οι παρουσίες
των δημοτικών
συμβούλων
Όπως επισημάνθηκε χθες, οι δημοτικοί σύμβουλοι:
? Έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να ενημερώνουν, σε περίπτωση απουσίας τους, τον πρόεδρο.
? Έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλα τα όργανα και τις επιτροπές, στις οποίες τούς έχει εκλέξει το Συμβούλιο και να εκτελούν τα καθήκοντα που τούς έχουν ανατεθεί με επιμέλεια.
? Σε περίπτωση που απουσιάζουν αδικαιολόγητα σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις, μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του Ν. 3852/2010, η πειθαρχική ποινή της αργίας και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να επιβληθεί η ποινή της έκπτωσης.
? Σύμβουλος που επιθυμεί να μην εκτελεί τις υποχρεώσεις για διάστημα που υπερβαίνει τις 30 ημέρες, πρέπει να έχει σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μήνες, χωρίς την άδεια του Συμβουλίου μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του όρθρου 234 του Ν. 3852/2010, η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης με απόφαση του ελεγκτή Νομιμότητας. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς τον ελεγκτή Νομιμότητας για κάθε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας συμβούλου σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις καθώς και σε κάθε περίπτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεων συμβούλου για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις (3) συνεχείς μήνες. Η παράλειψη αυτής της υποχρέωσης από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αναρωτιέμαι τι να γνωρίζουν οι σύμβουλοι του νέου δήμου της Γαύδου Για τα καθήκοντα τους, εφόσον
    δεν έχουν ακόμα καμία ενημέρωση για το θέμα, και ούτε σε ένα σεμινάριο δεν παραβρέθηκαν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα