Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γραφειοκρατία κατά επιχειρηματιών

Στα γρανάζια της απίστευτης ελληνικής γραφειοκρατίας μπλέχτηκαν όσοι επιχειρηματίες στεγάζονται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων και επιθυμούν να νομιμοποιήσουν τα πατάρια, τα οποία κατασκεύασαν παλιότερα στο εσωτερικό των μεταλλικών κτηρίων τους προκειμένου, όπως οι ίδιοι λένε, να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους!
Και αυτό γιατί, ενώ σύμφωνα με την Εφορία Χανίων το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν ανέρχεται σε 360 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων το ποσό που οφείλουν να πληρώσουν, ως πρόστιμο, ανέρχεται στα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Το πρόβλημα γνωστοποίησαν χθες στα «Χ.Ν.» επιχειρηματίες, οι επιχειρήσεις των οποίων στεγάζονται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, στη Σούδα. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Βαγγέλης Σπανουδάκης, τονίζοντας ότι μόλις ενημερώθηκε για το πρόβλημα «έμεινα άφωνος», «διότι είναι γνωστό ότι η Εφορία δίδει τις αντικειμενικές αξίες».
ΟΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Ο βιοτέχνης Χάρης Καραβαράκης περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το πρόβλημα: «Το ΒΙΟΠΑ έχει μύρια όσα προβλήματα και έρχεται τώρα να προστεθεί άλλο ένα. Αυτό είναι η διχογνωμία των Αρχών σχετικά με την τιμή ζώνης στο ΒΙΟΠΑ. Προσπαθήσαμε να βγάλουμε μια άδεια λειτουργίας για να είμαστε καθόλα νόμιμοι αλλά δυστυχώς, για άλλη μία φορά, το κράτος φαίνεται ότι ανατρέπει αυτά που το ίδιο ισχυρίζεται. Δηλαδή: Tο κράτος ζητά να δηλώσεις την αυθαιρεσία σου και το ίδιο το κράτος αυθαιρετεί. Με ποιο τρόπο; Πήγαμε στην Εφορία και ζητήσαμε να μάθουμε την αντικειμενική αξία των ακινήτων μας. Μας είπαν ότι είναι 360 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με αυτό και με έναν συντελεστή που υπάρχει βγάζουμε το πρόστιμο, πάμε στη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, όπου μας λένε ότι η αντικειμενική αξία δεν είναι 360 ευρώ αλλά είναι 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Και αναρωτιόμαστε: Ποιος έχει δίκιο; Η Εφορία, που είναι και η καθ? ύλην αρμόδια Υπηρεσία για να βγάλει τις τιμές ή η Πολεοδομία. Η Πολεοδομία, μας λένε από την Πολεοδομία, διότι αυτό είναι πρόστιμο και το πρόστιμο το ορίζουν αυτοί τόσο. Σε αυτό, λοιπόν, έχουμε την ένστασή μας και λέμε ότι και να θέλει κανείς να αγιάσει σε αυτόν τον τόπο δεν τον αφήνουν να αγιάσει. Άρα, λοιπόν, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε παράνομοι και ας έρθουν να μας επιβάλουν πρόστιμα, να κλείσουν τα μαγαζιά μας, να τους δώσουμε και τα κλειδιά, για να δούμε τι είναι αυτό που εκείνοι θέλουν. Διότι δεν σε αφήνουν να είσαι νόμιμος».
Ο κ. Καραβαράκης διευκρίνισε ότι «η νομιμοποίηση αφορά τα πατάρια εντός των κτηρίων. Κάποιοι βιοτέχνες συνάδελφοι έχουν κάνει έναν βοηθητικό χώρο για να εξυπηρετηθούν, λόγω του ότι τα κτήρια έχουν ύψος και βόλευε να γίνει ένα μικρό πατάρι. Αυτά, λοιπόν, τα πατάρια μάς βγάζουν τα κτήριά μας παράνομα. Ζητάμε τη νομιμοποίησή τους και συναντάμε τη διχογνωμία των Υπηρεσιών».
Για το ίδιο θέμα ο βιοτέχνης Κώστας Κληματσάκης ανέφερε ότι «φτιάξαμε κάποια πατάρια σε κάποια κτήρια, που δεν είχαν μελετηθεί όπως έπρεπε, στην ουσία, θέλουμε να τα νομιμοποιήσουμε, να είμαστε καθόλα εντάξει αλλά με την κατάσταση που επικρατεί και με την ασυνεννοησία των Υπηρεσιών δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όταν η Εφορία δίνει άλλη τιμή και άλλη η Πολεοδομία δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε».
Ο κ. Κληματσάκης αναφέρθηκε, περιληπτικά και στα γενικότερα προβλήματα του ΒΙΟΠΑ, τονίζοντας ότι «είμαστε εγκατεστημένοι σε ένα Βιοτεχνικό Πάρκο εγκαταλελειμμένο απ? όλους. Τίποτα, καμία Υπηρεσία δεν έχει ασχοληθεί μαζί μας. Ό,τι έξοδα προκύπτουν τα πληρώνουμε από την τσέπη μας. Έχουμε φτάσει στο σημείο να νοικιάζουμε σχεδόν τα κτήριά μας. Τα κοινόχρηστα αντιστοιχούν σε ένα νοίκι».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕ ΧΑΝΙΩΝ:
´Εχω μείνει άφωνος´!

«Έμεινα άφωνος όταν ενημερώθηκα, διότι είναι γνωστό ότι η Εφορία δίδει τις αντικειμενικές αξίες», σχολίασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Βαγγέλης Σπανουδάκης.
Ο κ. Σπανουδάκης υπογράμμισε ότι «οι μεταβιβάσεις γίνονται με την τιμή ανά τ.μ. που δίδει η Εφορία. Σε ένα ευνομούμενο κράτος αυτό το πράγμα δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο. Το πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί. Εμείς, ως εκπρόσωποι των συμφερόντων των επιχειρηματιών, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και από νομικής πλευράς αλλά και ως πολίτες, οι οποίοι αγανακτούμε με αυτή την αφερεγγυότητα των Υπηρεσιών του Δημοσίου προκειμένου αυτό το πράγμα να μην περάσει».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα