Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

?Γεννιέται μια νέα τεχνολογική επανάσταση?

´Η εξέλιξη των υπολογιστών όχι μόνο θα σταματήσει αλλά μια νέα τεχνολογική επανάσταση είναι στη γένεσή της´.
Η  επισήμανση αυτή γίνεται σε ανακοίνωση σχετικά με τη διάλεξη με θέμα: «Από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στους Κβαντικούς Υπολογιστές», που οργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης με ομιλητή τον καθηγητή Τομέα Φυσικής του Τμήματος Επιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης Δημήτρη Αγγελάκη. Η διάλεξη θα γίνει σήμερα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα διαλέξεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Οπως σημειώνει ο καθηγητής:
´Τις τελευταίες δεκαετίες η υπολογιστική ισχύς διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Η βασική αιτία πίσω από αυτήν την απίστευτα γρήγορη εξέλιξη της ισχύος είναι η συνεχής σμίκρυνση των μικρο-κυκλωμάτων και το στρίμωγμα όλων και περισσοτέρων στην πλακέτα ενός υπολογιστή. Τι θα γίνει όταν πλέον δεν θα μπορούμε να τα «μικράνουμε» άλλο γιατί θα έχουμε φθάσει σε μεγέθη ενός ατόμου, κάπου το 2020; Τα άτομα υπακούουν στους περίεργους και «ακαταλαβίστικους» νόμους της Κβαντικής Φυσικής που μιλάνε για πράγματα που βρίσκονται και «εδώ» και «εκεί» ταυτόχρονα και πάει λέγοντας… Θα σταματήσουν να εξελίσσονται οι υπολογιστές, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα άλυτα προβλήματα της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Ιατρικής και τον σύγχρονο πολιτισμό γενικότερα;
Η απάντηση βρίσκεται στο πάντρεμα της Κβαντικής Φυσικής με την Επιστήμη Υπολογιστών και ακούει στο όνομα Κβαντική Υπολογιστική. Η εξέλιξη των υπολογιστών όχι μόνο θα σταματήσει αλλά μια νέα τεχνολογική επανάσταση είναι στη γένεσή της. Προβλήματα που θεωρούνται άλυτα ή παίρνουν μήνες για να τρέξουν σε δίκτυα εκατοντάδων σημερινών υπολογιστών, θα τρέχουν σε μερικά δευτερόλεπτα μετατρέποντας τους σημερινούς υπερ-υπολογιστές της ΝΑΣΑ και του CERN, σε απλά «αριθμητήρια δημοτικού».
Σε αυτήν την παρουσίαση θα συνοψίσουμε την ιστορία των υπολογιστών ξεκινώντας από τον πρώτο υπολογιστή της αρχαιότητας, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Κατόπιν θα εξηγήσουμε τις αρχές της Κβαντικής Φυσικής και τις δυνατότητες των Κβαντικών Υπολογιστών καθώς και τα τεχνολογικά εμπόδια  που πρέπει να ξεπεραστούν για να γίνει πραγματικότητα το Κβαντικό Λάπτοπ!
Η ομιλία θα έχει εκλαϊκευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται στο ευρύ κοινό και σε μαθητές Γυμνάσιου – Λυκείου´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα