Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

?Οχι? στο κλείσιμο του δημοτικού σφαγείου

Την παράταση της λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου Χανίων -και όχι το κλείσιμό του, όπως ανακοίνωσε την 1η Δεκεμβρίου η αρμόδια υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη- αποφάσισαν να ζητήσουν οι συναρμόδιοι τοπικοί φορείς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα και οι βουλευτές του Νομού.
Η  απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο δημαρχείο Χανίων, με πρωτοβουλία του αρμόδιου αντιδημάρχου Βαγγέλη Σαματά.
Οι τοπικοί φορείς θα ζητήσουν εγγράφως, όπως τόνισαν, από το Υπουργείο, τη λειτουργία του δημοτικού σφαγείου Χανίων με τις όποιες εργασίες συμπληρωματικά γίνουν σε αυτό -όπως η τοποθέτηση κλιβάνου- έως ότου δημιουργηθεί νέο διαδημοτικό σφαγείο σε άλλη περιοχή.
Το νέο σφαγείο, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Νομού Χανίων Γιώργος Τραχαλάκης, θα πρέπει «να γίνει σε μία βιομηχανική ζώνη για να μην μπορεί να μετακινηθεί ποτέ. Διότι αν γίνει κάπου αυθαίρετα, πάλι θα μετακινηθεί», υπογράμμισε ο κ. Τραχαλάκης, υποστηρίζοντας ότι «οι οικισμοί που έγιναν μετά την κατασκευή του σφαγείου και του βιολογικού καθαρισμού έγιναν παράνομα και παράνομα δόθηκε άδεια αποχαρακτηρισμού των δασών στη γύρω περιοχή για να χτιστούν οικίες κοντά στο σφαγείο και κοντά στον βιολογικό καθαρισμό»!
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι στη διάρκεια της σύσκεψης τόσο ο αρμόδιος αντινομάρχης Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων Γιώργος Βενετάκης υποστήριξαν ότι η απόφαση του Υπουργείου υποκρύπτει σκοπιμότητα, αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι αν το δημοτικό σφαγείο κλείσει, ειδικά λίγο πριν τις γιορτές, εξυπηρετούνται ιδιωτικά συμφέροντα.
Παράλληλα, ο κ. Κουκιανάκης παρουσίασε έγγραφο του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Κανελλόπουλου προς τον νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη (με ημερομηνία 26/11/2010), στο οποίο ο κ. Κανελλόπουλος ισχυρίζεται ότι οι ανάγκες του Νομού Χανίων καλύπτονται πλήρως από το δημοτικό σφαγείο Καντάνου και το ιδιωτικό σφαγείο στον Φρε. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, υπογράμμισε ο κ. Κουκιανάκης, εκφράζοντας την απορία του πώς είναι δυνατόν, στο ίδιο έγγραφο, να ζητείται το κλείσιμο του δημοτικού σφαγείου Χανίων και την ίδια ώρα να δίδεται παράταση στη λειτουργία του δημοτικού σφαγείου Βουβά Σφακίων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. «Εμείς ζητάμε να ισχύσει για το σφαγείο των Χανίων ό,τι καλώς ισχύει και για το σφαγείο του Βουβά», είπε ο κ. Κουκιανάκης. Αναλυτικότερα:

Ο Β. Σαματάς
«Αποφασίσαμε όλοι μαζί, με μια φωνή, να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου», δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο αντιδήμαρχος Χανίων Βαγγέλης Σαματάς και γνωστοποίησε ότι το σχετικό αίτημα θα αποσταλεί άμεσα εγγράφως στην αρμόδια υφυπουργό και θα κοινοποιηθεί στους βουλευτές του Νομού, στον νέο δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη και στον νέο περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
«Όλοι μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε, να δεσμευτούμε ότι κοινός μας στόχος και σκοπός είναι η λειτουργία των δημοτικών σφαγείων του Δήμου Χανίων μέχρι την ολοκλήρωση των νέων δημοτικών σφαγείων, που πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα», υπογράμμισε ο κ. Σαματάς.

Ο Χ. Κουκιανάκης
Από την πλευρά του, ο κ. Κουκιανάκης δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο, παραμονές Χριστουγέννων, ελαφρά τη καρδία να παίρνονται αποφάσεις για το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων Χανίων. Πόσο μάλλον όταν δίδεται παράταση δεκατριών μηνών, σχεδόν ίδια η κατάσταση, στα δημοτικά σφαγεία του Βουβά. Αυτό, μην πω τι άλλο, υποκρύπτει σκοπιμότητα. Και αυτή θα πρέπει να αποσαφηνιστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Καλούνται, λοιπόν, οι βουλευτές του τόπου μας, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων, η Νομαρχία Χανίων, ο Δήμος Χανίων και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με μία φωνή να πούμε όχι στο κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων Χανίων».
Ο κ. Κουκιανάκης υπενθύμισε ότι «η ευθύνη για το κλείσιμο ή μη των δημοτικών σφαγείων Χανίων ανήκει στη Νομαρχία. Η Νομαρχία Χανίων λέει λοιπόν ότι όσο έχει την ευθύνη, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, τα σφαγεία των Χανίων δεν θα κλείσουν. Πρέπει όμως να εκσυγχρονιστούν, όπως είχαμε πει πριν από δύο χρόνια περίπου, τάχιστα, γι? αυτό καλείται η νυν Δημοτική Αρχή με την ερχόμενη Δημοτική Αρχή τουλάχιστον σε διάστημα δύο μηνών να εκσυγχρονίσει τα σφαγεία, να εκπονηθεί η περιβαλλοντική μελέτη και οι ανάλογοι περιβαλλοντικοί όροι, ούτως ώστε να δοθεί παράταση τουλάχιστον δύο ετών στα δημοτικά σφαγεία Χανίων, έως ότου βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που θα φιλοξενήσει τα διαδημοτικά σφαγεία, που πρέπει και χρειάζεται ο Νομός Χανίων. Είναι αδιανόητο σε έγγραφο η υπουργός να αναφέρει ότι το δημοτικό σφαγείο Καντάνου και τα ιδιωτικά σφαγεία του Φρε καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του Νομού. Γνωρίζετε ότι ήδη τα υπάρχοντα τέσσερα σφαγεία λειτουργούν στον Νομό Χανίων και πάλι σε περιόδους εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα, Αύγουστος) δεν καλύπτουν τις ανάγκες του Νομού», υπογράμμισε ο κ. Κουκιανάκης.

Ο Λ. Παπαδερός
Ο  αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Χανίων, δήμαρχος Ανατολικού Σελίνου Λευτέρης Παπαδερός υπογράμμισε ότι «εκφράζουμε τη λύπη μας που η υπουργός πήρε την απόφαση, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, να κλείσει το σφαγείο Χανίων, το οποίο λειτουργεί, νομίζω, με μικρά προβλήματα, αλλά παράγει πολύ σημαντικό έργο όσον αφορά την προστασία της υγείας των κατοίκων του Νομού και των επισκεπτών. Είναι ένα σφαγείο που τα σφάγια ελέγχονται από δύο κτηνιάτρους τουλάχιστον κάθε ημέρα και επιπλέον, αν και λειτουργεί σε χώρο που είναι κοντά στα Χανιά, κοντά στον οικισμό, και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η ΤΕΔΚ έχουν πάρει αποφάσεις και ψάχνουν, δύο χρόνια πριν, νέο οικόπεδο, εκτός περιοχής, για την κατασκευή νέου διαδημοτικού σφαγείου. Θα εισηγηθώ εμείς σαν ΤΕΔΚ να αγοράσουμε το οικόπεδο αυτό για την ανέγερση του νέου σφαγείου, αλλά απαιτούμε οπωσδήποτε να γίνει ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος δημοτικού σφαγείου και να δοθεί τουλάχιστον παράταση στη λειτουργία του από την υπουργό, γιατί δεν είναι σοβαρά τα προβλήματα που την οδήγησαν στην απόφαση για κλείσιμο».

Ο Γ. Βενετάκης
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων Γιώργος Βενετάκης σημείωσε ότι «αποφασίστηκε από όλους τους εμπλεκομένους φορείς ότι πρέπει να ζητήσουμε την παράταση της λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου Χανίων, όλοι συμφωνούν σε αυτό, και στη συνέχεια να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία νέου σφαγείου. Υπάρχουν κάποιοι χώροι, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι πρέπει όμως να ελεγχθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για τη χωροθέτηση. Όσο για το κλείσιμο του σφαγείου, εμείς ως κτηνοτρόφοι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Ήταν μια απόφαση, η οποία κρύβει σκοπιμότητες. Δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία από το σφαγείο Χανίων. Αντιθέτως, από τις ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν όλα τα διατροφικά σκάνδαλα. Μην ξεχνάμε: τρελές αγελάδες, άρρωστα χοιρινά και άρρωστα πουλερικά. Το σφαγείο Χανίων είναι απόλυτα νόμιμο, πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε το κλείσιμο του σφαγείου».

Ο Γ. Τραχαλάκης
Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Νομού Χανίων Γιώργος Τραχαλάκης τόνισε ότι «η απόφαση όλων των φορέων ήταν ότι το σφαγείο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και αυτές τις ημέρες και στη συνέχεια, μέχρι να δημιουργηθεί νέο διαδημοτικό σφαγείο. Εμείς θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες και όλες τις ενέργειες προς την πολιτεία και τους φορείς, να παραμείνει το σφαγείο μέχρι να δημιουργηθεί νέο. Αυτό θα είναι θέμα της Περιφέρειας και χωροταξικής τοποθέτησης του νέου σφαγείου, όποτε και αν γίνει».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα