Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι 40%

Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια μέχρι 40%, μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου         -αλλά και μείωση του ενεργειακού κόστους- δείχνουν τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής της τεχνολογίας ´ψυχρής στέγης´.
Πρόκειται για ένα σύστημα κάλυψης οροφής ικανό να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και να κρατά την οροφή δροσερή από τον ήλιο.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της εσπερίδας με θέμα ´Ψυχρές στέγες και εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια´, που οργάνωσε το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, χθες το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, στα Χανιά.
Η εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης, απευθυνόταν, κυρίως, σε μηχανικούς, αρχιτέκτονες, κατασκευαστές και επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στη σχεδίαση και ανακαίνιση κτηρίων.
Ομιλητές ήταν οι: Θεοχάρης Τσούτσος, αναπληρωτής καθηγητής, επικεφαλής Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Διονυσία Κολοκοτσά, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΙ Κρήτης, εκλ. επίκουρη καθηγήτρια ΜΗΠΕΡ, Πολυτεχνείο Κρήτης και Αφροδίτη Συννεφά, επιστημονική συνεργάτης, συντονίστρια Ευρωπαϊκού Προγράμματος ´Cool Roofs in EU´, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οπως επεσήμαναν οι ομιλητές η συγκεκριμένη τεχνολογία της ´ψυχρής στέγης´ οφείλεται στις ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιούνται, οι οποίες συντελούν, ώστε να ανακλάται η ηλιακή ακτινοβολία πίσω στην ατμόσφαιρα. Έτσι η στέγη παραμένει δροσερή και η ποσότητα της θερμότητας που μεταφέρεται στο κτήριο μειώνεται, διατηρώντας κατά συνέπεια μια πιο δροσερή και σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Η υψηλή ανακλαστικότητα και ο υψηλός συντελεστής εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας των ψυχρών υλικών βοηθούν, ώστε οι οροφές να απορροφούν λιγότερη θερμότητα και να παραμένουν έως και 28 – 33 βαθμούς Κελσίου ψυχρότερες από τις συμβατικές οροφές, κυρίως, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Συνεπώς οι ψυχρές στέγες αφενός συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ψύξη και αφετέρου μειώνουν το φορτίο αιχμής κατά 10 – 30% καθημερινά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Στην Κρήτη η τεχνολογία της ´ψυχρής μάζας´ έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε βιοκλιματικό κτήριο που βρίσκεται στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο Ηράκλειο.
Σύμφωνα με τον κ. Τσούτσο ´είναι αναγκαία η πληροφόρηση για τη συγκεκριμένη τεχνολογία καθώς το μικρό επιπλέον κόστος από τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι κάτι που υπολογίζουμε ότι θα μειωθεί σε δύο με τρία χρόνια. Επίσης, ελπίζουμε σύντομα να μπουν σε εφαρμογή τα εθνικά προγράμματα, τα οποία θα επιτρέψουν την επιδότηση αυτών των παρεμβάσεων. Η Κρήτη είναι ένα ιδανικό μέρος για συστήματα διαχείρισης ενέργειας, κυρίως εκμεταλλευόμενοι τις εξαιρετικές βαθμίδες κατά τη διάρκεια του χρόνου´.
Η κα Κολοκοτσά τόνισε ότι: ´Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «ψυχρές στέγες στην Ευρώπη» έχουμε δημιουργήσει ένα Συμβούλιο για Ψυχρές Στέγες που έχει στόχο να προωθήσει πολιτικές, να λύσει κάποια τεχνικά προβλήματα και εμπόδια που υπάρχουν, να προωθήσει το θέμα στην αγορά και να ενημερώσει τους χρήστες. Από το 2008 υπάρχει νομοθεσία για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια που προτείνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή των ψυχρών μαζών. Η τεχνολογία αυτή κοστίζει ελάχιστα περισσότερο από μια συμβατική αλλά τα οφέλη είναι πολλαπλά. Μειώνει τη θερμοκρασία του χώρου 1 – 2 βαθμούς Κελσίου εσωτερικά και επίσης εκπέμπεται η θερμότητα με αποτέλεσμα να μην δημιουργεί αυτό το πρόβλημα υπερθέρμανσης που υπάρχει μέσα στον αστικό χώρο. Στα Χανιά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τέτοια εφαρμογή. Υπάρχει, όμως, στο Ηράκλειο, όπου σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, η εξοικονόμηση ενέργειας ήταν μέχρι και 40%´.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Δυτικής Κρήτης, κ. Αντώνης Πιταριδάκης, επεσήμανε ότι: ´Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί. Είναι γνωστό ότι το 1/3 της κατανάλωσης ενέργειας που έχουμε το δαπανούμε στον κτηριακό τομέα. Η τεχνολογία των ψυχρών μαζών εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτηρίων που άμεσα αρχίζει να υλοποιείται και να εφαρμόζεται´.
ΟΦΕΛΗ ΨΥΧΡΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
– Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση ενεργειακού κόστους λόγω μείωσης της χρήσης κλιματιστικών.
– Βελτίωση συνθηκών θερμικής άνεσης για τους χρήστες του κτηρίου.
– Μείωση αναγκών συντήρησης και κόστους επισκευών λόγω επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του συστήματος οροφής.
– Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τις κλιματιστικές μονάδες λόγω μείωσης των ψυκτικών φορτίων.
– Μείωση της ´Αστικής Θερμικής Νησίδας´ στις πόλεις.
– Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η τεχνολογία των ψυχρών μαζών χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2011.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα