Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μνήμες από μια θλιβερή επέτειο

Συμπληρώνονται αύριο σαράντα τέσσερα χρόνια από μια θλιβερή επέτειο. Από το ναυάγιο του πλοίου ´Ηράκλειον´.
´Αποφράδα ημέρα για τα Χανιά´, χαρακτηρίζει την 8η Δεκεμβρίου 1966 σε ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Συρού.
Αναφέρει:
´Σαν σήμερα, στις 7 Δεκεμβρίου το έτος 1966 το επιβατηγό ? οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία Χανιά – Πειραιά, απέπλευσε από το λιμάνι της Σούδας στις 8 μ.μ., με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, παρ? ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες και ενώ οι άνεμοι έπνεαν με ένταση 9 μποφόρ στα πελάγη.
Καταπλέοντας το πλοίο στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας και ενώ έπλεε μέσα σε υψηλό κυματισμό, ένα φορτηγό ψυγείο που ήταν κάθετα φορτωμένο άρχισε να κινείται και να προσκρούει στους πλευρικούς καταπέλτες του πλοίου με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να ανοίξει. Συνέπεια αυτού δε, ήταν το φορτηγό ψυγείο να πέσει στη θάλασσα και εν συνεχεία η θάλασσα να εισχωρήσει στον χώρο των οχημάτων του πλοίου. Λόγω, όμως, της μεγάλης ποσότητας ύδατος που κατέκλυσε τον χώρο, είχε ως αποτέλεσμα το πλοίο να παίρνει μεγάλες κλίσεις και να βυθιστεί.
Στο πλοίο επέβαιναν 73 άτομα πλήρωμα και 191 επιβάτες. Από αυτούς σώθηκαν 46 άτομα´.
Ακόμα ο Σύλλογος υπενθυμίζει άλλο ένα τραγικό δυστύχημα:
´Στις 8 Δεκεμβρίου 1969 σε πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας από Χανιά προς Αθήνα συνέβη αεροπορικό δυστύχημα με 90 νεκρούς´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα