Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θέσεις και απόψεις περί των Συσσιτίων της Σπλάντζιας

Κύριε διευθυντά,
τα Συσσίτια του Φιλοπτώχου Σωματείου (ο Άγιος Νικόλαος Σπλάντζιας) είναι από τους πιο αξιόλογους προνοιακούς φορείς που έχουμε στον τόπο μας.
Μπορείτε να φανατιστείτε το μέγεθος της προσφοράς, περί τους 200 ανθρώπους να σιτίζονται κάθε μέρα με προοπτική να φτάσουν τους 300 ή δεν ξέρω πόσους με τα σημερινά δύσκολα οικονομικά δεδομένα. Οι άνθρωποι αυτοί, θα χτυπούσαν τις πόρτες συμπολιτών μας ή θα τις άνοιγαν με τη βία προκειμένου να προσποριστούν το φαγητό τους.
Ακούω διάφορα πράγματα, από ανεύθυνους ανθρώπους: να πάνε στον τόπο τους, δεν χρειαζόμαστε άλλους και διάφορα άλλα τέτοια περίεργα, που δεν αντέχουν σε λογική κριτική και ειδικά στην ψυχολογία του Κρητικού. Αφήνουμε αυτό που ανήκει στο κράτος και την πολιτική και κρατούμε μόνο το ότι όλοι αυτοί είναι άνθρωποι και πρέπει να φάνε και να ντυθούν, το ότι άλλο ανήκει σε κανόνες πολιτικής και κυρίως πρόνοιας, στον άνθρωπο της καθημερινότητας σαν κι εμάς, ανήκει η ηθική και ο ανθρωπισμός.
Εκτός του φαγητού, 13 οδοντίατροι, προσφέρουν εναλλάξ τις υπηρεσίες τους σε 4 σύγχρονες οδοντιατρικές καρέκλες, προκειμένου να βρίσκουν θεραπεία οι άνθρωποι αυτοί.
Δέκα σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σε έναν αξιοπρεπέστατο χώρο με βιβλιοθήκη και με μια ενημερωμένη δασκάλα, περιμένουν τα παιδιά της πόλεως, που δεν έχουν άλλο τρόπο, να ενημερωθούν στα σύγχρονα αυτά δεδομένα. Υπάρχει στο πρόγραμμα, η ενεργοποίηση 2 δωματίων σε παλιό κτίσμα της Σπλάντζιας, που είναι συνιδιοκτησία των συσσιτίων με το γηροκομείο, να απολέσουν το καταφύγιο 5 – 6 αστέγων οι οποίοι παράλληλα θα σιτίζονται από τα συσσίτια.
Βέβαια υπάρχουν δικαιολογημένα ίσως προβλήματα, ως προς τον τόπο και την ποιότητα των σιτιζομένων σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, με τον αυξημένο αριθμό των ξένων και διάφορα άλλα. Μας λένε π.χ. περισσότεροι οι ξένοι από τους ντόπιους σιτιζομένους, μα τι να γίνει αφού είναι περισσότεροι, εμείς δεν διώξαμε ποτέ κανένα και δεν ζητήσαμε ποτέ από κανέναν τόπο καταγωγής. Μας λένε ότι υπάρχουν και άλλοι ντόπιοι που πρέπει να σιτίζονται και δεν σιτίζονται, η πόρτα των συσσιτίων είναι πάντα ανοιχτή.
Όσο αφορά τα ενδύματα, καλό είναι να φθάνουν στον χώρο μας, ρούχα από καταστήματα συνταξιοδοτημένων εμπόρων, διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα κλιβανισμού και είναι πρόβλημα υγείας.
Στα συσσίτια δεν έχουν καμία ανάμειξη διάφοροι πολιτικοί χώροι, είναι ένας ιδανικός χώρος προσφοράς.
Μας λένε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα του φαγητού, κάνουμε το μέγιστο δυνατό.
Θεωρούμε ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τον επώνυμο και ανώνυμο Χανιώτη που μας βοηθά και ιδιαίτερα:
Τη Διοίκηση του ΠΒΚ
Το ΙΝΚΑ
Τους Κυλινδρόμυλους Κρήτης
Την ένωση παντοπωλών
Τους εκπροσώπους της λαϊκής αγοράς
Τους αδελφούς Μυλωνάκη
Την κρεατεμπορία Ασγουδάκη
Τους Αδελφούς Τσίγκου
Τους αδελφούς Χιωτάκη
Τις επιχειρήσεις Γιάννη Ξενάκη
Τα καταστήματα μαζικής εστίασης:
Ευτυχία Παλλάς, Έσπερος κ.λπ.
Και πολλούς άλλους που δεν έχω την ευχέρεια να απαριθμίσω.
Οι έχοντες διάθεση προσφοράς ας έρθουν κοντά, να ποιούμε καφέ, να δουν, να ελέγξουν, να εκλέγουν στο Δ.Σ., και αν έχουν άλλες προτάσεις να μας βοηθήσουν. Όχι ανεύθυνες θέσεις.
Νομίζω ότι στηρίζοντας τα συσσίτια στηρίζετε το σπίτι σας και κάνετε μια ηθική και θεάρεστη πράξη.

Ευχαριστώ,
Γιάννης Σκαράκης
ιατρός, αντιπρόεδρος του Φιλοπτώχου
Σωματείου – Φιλόπτωχοι Αδελφοί
«Άγιος Νικόλαος Σπλάντζιας»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα