Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απορίες μιας Χανιώτισσας:

Με την ευκαιρία της εκλογής νέου πρύτανη στο Πολυτεχνείο Κρήτης και τη δήλωση που έκανε ο κ. Φίλης, ότι προτίθεται να ασχοληθεί με τη συντήρηση, επισκευή και διαμόρφωση του Μεγάρου Παπαδόπετρου, στην οδό Τζανακάκη της πόλης μας, έρχομαι ως απλός πολίτης τούτης της πόλης, να ρωτήσω τη Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, τι μέλλει γενέσθαι με το ακίνητο που δώρισε η αείμνηστη ζωγράφος Ελένη Φραντζεσκάκη στη συνοικία Σπλάντζια, το οποίο έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση, αναξιοποίητο εδώ και δεκαετίες μετά τον θάνατο της καθώς και με τα έργα της, τα οποία, μόνος ο Θεός και το Πολυτεχνείο(;) γνωρίζουν σε ποιες αποθήκες και υπό ποιες συνθήκες «φυλάσσονται».
Πρόσφατα δωρήθηκε στο Πολυτεχνείο και ο ανώγειος όροφος του Μεγάρου στη συμβολή των οδών I. Σφακιανάκη και Αντωνίου Γιάνναρη – περιοχή Ολύμπια, ιδιοκτησίας της αείμνηστης Ελένης Σαριδάκη, αν δεν απατώμαι, μαζί με ολόκληρη την επίπλωση του εξαιρετικής τέχνης και ομορφιάς παλαιά έπιπλα. Για λοιπά κινητά αξίας δεν τολμώ να αναρωτηθώ τι απέγιναν.
Ήδη, το ακίνητο θεωρείται εγκαταληφθέν στην τύχη του, αφού οι «αρμόδιοι» του Πολυτεχνείου αρκέστηκαν σε μια χοντρή αλυσίδα με λουκέτο, στη βαριά ξύλινη είσοδο, αδιαφορώντας εάν «χάσκει» το μεγάλο παράθυρο του ορόφου, επί της Αντωνίου Γιάνναρη, μπαινοβγαίνουν τα περιστέρια, ποτίζει η βροχή την υπέροχη ξύλινη σκάλα με τη βαριά σκουρόχρωμη κουπαστή. Μία παλαιά νεοκλασική οικία, κόσμημα για τα Χανιά.
Αναρωτιέμαι, γιατί το Πολυτεχνείο αποδέχεται παρόμοιες δωρεές, όταν αδυνατεί, με όλους τους ειδικούς που κατά τεκμήριο διαθέτει, τα χρήματα που μπορεί να εξασφαλίσει, την ευαισθησία των διοικούντων αυτό, να τα παραδώσει στη Χανιώτικη κοινωνία, όπως αξίζει στα κτήρια αυτά, στους δωρητές τους αλλά και στην πόλη μας. Και μετά κόπτεται να ανοίξει γέφυρες με την τοπική κοινωνία.

Εύα Λαμπουσάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα