Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη στην Ελλάδα του Ρώσου προέδρου

Αθήνα
Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει, εντός του 2011, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος ηγέτης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ.
Στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για την ελληνική οικονομία, με τον Ρώσο πρόεδρο να εκφράζεται με θετικά λόγια για την πορεία της.
Τονίστηκε η διάθεση περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στα οικονομικά, ενεργειακά, αμυντικά ζητήματα καθώς και σε εκείνα των διμερών σχέσεων.
Τέλος, έγινε αναφορά στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας, ενώ θετική ήταν και από τις δύο πλευρές, η αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, Νίκ Κλέγκ και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, με τον οποίο συζήτησε την πορεία της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως και το ζήτημα του Μηχανισμού Στήριξης.
Ο Γ. Παπανδρέου, είχε επίσης επαφή με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Κέβιν Ράντ, αλλά και την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, η οποία του ανέφερε ότι παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του είπε χαρακτηριστικά ότι «πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά».
Η ομιλία Παπανδρέου
Στην ομιλία του στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ύστερα από 11 χρόνια, η Σύνοδος αποτελεί ευκαιρία για να ανανεώσουμε τη δέσμευση στην υπόθεση της περιφερειακής ασφάλειας.
«Είναι ταυτόχρονα και πρόκληση, καθώς είμαστε σε μια άλλη εποχή, όπου το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων, η τρομοκρατία, οι πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής, η πρόσβαση στο πόσιμο νερό, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν μορφές της πολιτικής ασφάλειας του 21ου αιώνα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την πρόταση του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ για προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου.
Ο πρωθυπουργός απέδωσε, εν μέρει, «την επιστροφή στον εθνικισμό» στις ανισορροπίες του παγκόσμιου συστήματος, καθώς και στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία που καθορίζεται από ιδιοτελή συμφέροντα στις αγορές, παρά από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία.
Σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές, αναφέρθηκε στις ελληνικές πρωτοβουλίες για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, πρωτοβουλία ληφθείσα σε συνεργασία με την Τουρκία και άλλες 18 χώρες, και στην ανάλογη πρωτοβουλία μαζί με 12 χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Αναγνωρίζοντας ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τη μια τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των μεταναστών και προσφύγων -παράνομων ή μη- και από την άλλη να διατηρήσουμε τη συνοχή στις κοινωνίες μας που αδυνατούν να ενσωματώσουν τον τεράστιο αριθμό αφιχθέντων στα σύνορά μας», ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρόταση για τη δημιουργία δικτύου μετανάστευσης.
Τέλος, κάλεσε σε εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των 56 κρατών που εκπροσωπούνται στον ΟΑΣΕ.
Η ομιλία Ευθυμίου
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε ότι «όλος ο πλανήτης και όχι μόνο ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι».
Αναφέρθηκε στην κρίση ταυτότητας του ΟΑΣΕ που την απέδωσε στην αποτυχία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των μελών του να οδηγήσει σε κοινή κατεύθυνση, αλλά και στην έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που ναρκοθετεί την ικανότητα του ΟΑΣΕ να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλήματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα