Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αρχίζει η συζήτηση του προϋπολογισμού

Aθήνα
Αρχίζει την  Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου η συζήτηση του προϋπολογισμού 2011 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Γενικοί Εισηγητές έχουν ορισθεί οι Νάσος Αλευράς (ΠΑΣΟΚ), Χρ. Σταϊκούρας (ΝΔ), Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Μ. Βορίδης (ΛΑ.Ο.Σ.) και Π. Λαφαζάνης (Συνασπισμός).
Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο πρώτος με τον όποιο εμπεδώνεται η έννοια της δημοσιονομικής διαχείρισης με αναφορά στο σύνολο του δημοσίου τομέα. Το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχειρίσεως που θα εφαρμοστή πλήρως από το νέο οικονομικό έτος προβλέπει την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου στον έλεγχο του προϋπολογισμού.
Ήδη, η Βουλή τροποποίησε τον Κανονισμό της και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στελεχώσεως Γραφείου Προϋπολογισμού με στόχο τη στήριξη και ενημέρωσή του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Πλέον, ο ετήσιος προϋπολογισμός περιλαμβάνει το σύνολο των εκτιμήσεων για τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Κεντρικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του μεγέθους του ανεξόφλητου χρέους, των εγγυήσεων και των δανειακών πράξεων της Γενικής Κυβέρνησης.
Η μέθοδος κατάρτισης του προϋπολογισμού περιλαμβάνει πλέον τα ακόλουθα πέντε στάδια:
– Από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο, καθορίζεται η γενική κυβερνητική στρατηγική και συντάσσεται το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής.
– Από Απρίλιο μέχρι Μάιο, εγκρίνεται το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο από το Υπουργικό Συμβούλιο και έρχεται για έγκριση στη Βουλή.
– Από Ιούνιο μέχρι Ιούλιο, ξεκινάει η διαδικασία κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού και η ταυτόχρονη προετοιμασία του προϋπολογισμού των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβερνήσεως.
– Από Αύγουστο μέχρι Οκτώβριο ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών με τα λοιπά Υπουργεία για τους προϋπολογισμούς τους, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά και η έγκαιρη κατάρτιση του κοινωνικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των ΟΤΑ και των λοιπών φορέων.
– Από Νοέμβριο μέχρι Δεκέμβριο, κατατίθεται και ψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός από την Βουλή με την παράλληλη δημοσίευση του προϋπολογισμού των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβερνήσεως.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα