Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΩΣ ΑΥΡΙΟ
Παραδίδεται το πόρισμα για την υπόθεση των ομολόγων

Αθήνα
Η  Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, παραδίδει σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί το πόρισμά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παραπέμψει τους Π. Δούκα και Σ. Τσιτουρίδη, ενώ θα αποδίδει πολιτικές ευθύνες στους Γ. Αλογοσκούφη και Ευ. Μεϊμαράκη.
Υπό τον φόβο, ωστόσο, να επαναληφθεί το φαινόμενο των διαρροών που σημειώθηκε κατά την ψηφοφορία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που τουλάχιστον 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν υπέρ της παραπομπής δύο πρώην υπουργών, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Χρ. Πρωτόπαπας προγραμματίζει διαδικασία ιδιαίτερης ενημέρωσης όλων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος κατά την οποία θα μοιραστεί και επεξηγηματικό κείμενο, πέραν του πορίσματος.
Υπέρ της παραπομπής των δύο πρώην υπουργών για ποινικές ευθύνες φαίνεται ότι κινείται και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Τσούκαλης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αφήνουν και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου και του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος, οι οποίοι θα οριστικοποιήσουν τη θέση τους κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, σήμερα.
Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ηλ. Πολατίδης έχει κάνει λόγο για ποινικές ευθύνες, ωστόσο έχει σημειώσει ότι ενδεχομένως τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

ΜΕ ´ΟΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ´
Ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού ζητά ο Φ. Κουβέλης

Αθήνα
Tην ανάγκη «η χώρα να μπει σε μια νέα πορεία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που συζητά τα αποτελέσματα των εκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις.
Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος πρέπει να γίνει με όρους κοινωνίας, δηλαδή με τη συμμετοχή των πολιτών, με σταθερή αναφορά στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας.
Ο κ. Κουβέλης προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η αυτάρεσκη ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι προσωρινής χρήσης.
Όσοι σχεδιάζουν την κυβερνητική πολιτική το ξέρουν» είπε και πρόσθεσε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν συσπειρώνεται ούτε στη δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής και των απαιτήσεων των δανειστών της χώρας, ούτε στη δικαίωση των ενόχων της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Η ανοχή της εξαντλείται».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς σημείωσε ότι δεκαπέντε περίπου ημέρες μετά τις εκλογές, είναι ανοικτά σοβαρά μέτωπα με ιδιαίτερο βάρος για την μελλοντική πορεία της χώρας, ενώ εκτίμησε ότι «η ανασφάλεια της κοινωνίας γιγαντώνεται».

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ:
Αναγκαία η συναίνεση
για διαρθρωτικές αλλαγές
Αθήνα
Την αναγκαιότητα της διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών επισημαίνει, με συνένετυξή του στην εφημερίδα ´Πρώτο Θέμα´ ο υπουργός Πολιτισμού. “Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ν? ανοίξει έναν ειλικρινή διάλογο με τα κόμματα και τις δυνάμεις της κοινωνίας”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος. Απαραίτητη θεωρεί την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης. Με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Real Νews” σημειώνει ότι “κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον της χώρας και να θυσιάζει τον εθνικό στόχο, στον βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων”. Την ίδια ώρα, όρους και προϋποθέσεις θέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο αίτημα της κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρέου για εθνική συνεννόηση. “Η συναίνεση προϋποθέτει μία νέα πολιτική πρόταση, με πρώτο βήμα τον ορισμό της επόμενης Βουλής ως αναθεωρητικής, σημειώνει στην εφημερίδα “Real News” ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι απέτυχε στους στόχους της. Η κλιμάκωση των εργατικών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη φανερώνει ότι είναι μονόδρομος για τους λαούς, για να μην πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης, τονίζει το ΚΚΕ. “Φοβούμαι ότι η πρόσκληση του πρωθυπουργού είναι προσχηματική αλλά θα περιμένω να διαπιστώσω τις πραγματικές προθέσεις του”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Πρωτοβουλία του ΣΥΝ για τη διαμόρφωση μιας αριστερής πλειοψηφίας κατά του μνημονίου, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Tην ανάγκη ανασυγκρότησης της χώρας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει σε συνένετυξή της στην εφημερίδα “Real Νews” πως σ? αυτη τη δυσκολη ώρα απαιτείται εθνική συννενόηση και συνεργασία.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ
Εξοδος από το τέλμα με
τον νέο αναπτυξιακό νόμο
Αθήνα
Για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το τέλμα με ενίσχυση της εξωστρέφειας και με τον νέο αναπτυξιακό νόμο έκανε λόγο ο Σωκράτης Ξυνίδης.
Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σωκράτης Ξυνίδης, είπε ότι στην «έξοδο από το τέλμα» μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία η ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, η οποία, «στην παρούσα συγκυρία θα κρίνει τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας για την ανάπτυξη».
Μιλώντας σε ακροατήριο παραγωγικών φορέων της βόρειας Ελλάδας, ο κ. Ξυνίδης επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που -όπως είπε- πρέπει να έχει η Θεσσαλονίκη σε αυτή την προσπάθεια εξωστρέφειας. «Η Θεσσαλονίκη είναι ένας πολύ ζωντανός οργανισμός τόσο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της όσο και την καινοτομία, με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας», τόνισε. Σε σχέση με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, παρουσίασε στον κ. Ξυνίδη την πάγια θέση του φορέα για την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής εξαγωγών. «Η χώρα θα βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται σήμερα, μόνο με την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της, δηλαδή μόνο αν μια εσωστρεφής οικονομία μετατραπεί σε μια εξωστρεφή, που θα βασίζεται στην παραγωγή και όχι στην κατανάλωση», είπε ο κ. Λακασάς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα