Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απειλή η ηγεμονία των Ρεάλ και Μπάρτσα

Μαδρίτη
Την αυξανόμενη κυριαρχία των δύο πλουσιότερων ομάδων του κόσμου στο πρωτάθλημα της χώρας τους, υπενθυμίζει ο αγώνας ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ, που θα γίνει τη Δευτέρα.
Η δύναμη των δύο γιγάντων προκύπτει κυρίως από τη νομή των 600 εκ. ευρώ που έχουν στα ετήσια έσοδά τους από τα οπτικοακουστικά δικαιώματα, γεγονός το οποίο οφείλεται στο ισπανικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο, η κάθε ομάδα διαπραγματεύεται μόνη της με τις τηλεοπτικές εταιρείες και δεν γίνεται συνολική διαπραγμάτευση όλων των ομάδων, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Οι δύο ομάδες που θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης, σε έναν αγώνα που θα δουν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο, απομυζούν περίπου το μισό των τηλεοπτικών εσόδων, γεγονός που τις διευκολύνει να πληρώνουν αστρονομικά ποσά για αμοιβές και μεταγραφές των καλύτερων ποδοσφαιριστών.
Οι άλλες ομάδες του ισπανικού πρωταθλήματος έχουν εγκαταλειφθεί να συζητούν μόνες και να κάνουν όσο καλύτερες συμφωνίες μπορούν και πολλές είναι ήδη χρεωμένες και υπό επιτροπεία, ενώ δεν έχουν καμία ελπίδα να κερδίσουν το πρωτάθλημα.
Μία συμφωνία που επετεύχθη αυτόν τον μήνα με 11 άλλες ομάδες της μεγάλης κατηγορίας για το μοίρασμα κάποιων χρημάτων από το 2015, είναι πιθανό να ενισχύσει το πλεονέκτημα της Ρεάλ και της Μπάρτσα και να βοηθήσει τις άλλες ομάδες οριακά.
Οι αναλυτές λένε ότι θα είναι δυσκολότερο να πουληθούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα για μία ένωση 20 ομάδων, όταν μόνο δύο ανταγωνίζονται για τον τίτλο και μακροπρόθεσμα θα χάσουν και οι δύο.
Με βάση τη συμφωνία, η Ρεάλ και η Μπάρτσα θα πάρουν το 34% των τηλεοπτικών εσόδων από το 2015, ενώ η Βαλένθια και η Ατλέτικο Μαδρίτης θα πάρουν από 11% και το υπόλοιπο θα πάει στις άλλες, με βάση την κατάταξή τους στη βαθμολογία.
Όμως, ο καθηγητής της οικονομικής διαχείρισης, Ανχελ Μπαράχας, επισημαίνει ότι οι συνθήκες στην τηλεοπτική αγορά που έχει πληγεί από την κρίση, θα έχουν αλλάξει δραματικά μέχρι το 2015 και οι ελπίδες των ομάδων ότι θα πάρουν 200-300 εκ. ευρώ επιπλέον μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξες.
«Αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο, το ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα θα μειωθεί και ως αποτέλεσμα και τα έσοδα από την τηλεόραση», λέει ο Μπαράχας.
Οι έξι ομάδες της μεγάλης κατηγορίας που δεν υπέγραψαν, η Σεβίλη, η Βιγιαρεάλ, η Αθλέτικ Μπιλμπάο, η Ρεάλ Σαραγόσα και η Ρεάλ Σοσιεδάδ, υποστηρίζουν ένα εναλλακτικό σύστημα διανομής ανάλογο με αυτό της αγγλικής πρέμιερ λιγκ, όπου το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι πολύ μικρότερο.
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sport+Markt, τον Μάιο, έδειξε ότι η Ρεάλ και η Μπάρτσα κερδίζουν από τις τηλεοπτικές συμφωνίες περίπου 19 φορές παραπάνω απ? ό,τι οι μικρότερες ομάδες της μεγάλης κατηγορίας, χάσμα που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, καθώς αντίστοιχα στην πρέμιερ λιγκ, η οποία παράγει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο από τηλεοπτικά έσοδα, η διαφορά ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες ομάδες, είναι μόλις 1,7.
Οι έξι ομάδες έχουν ανακοινώσει ότι θα φέρουν την υπόθεση στην Αρχή Ανταγωνισμού της Ισπανίας και η πρότασή τους είναι το 40% των εσόδων να μοιράζεται εξίσου και το υπόλοιπο 60% με κριτήρια, όπως τα αποτελέσματα και το μερίδιο θεαματικότητας.
«Οι ομάδες που συμφώνησαν με τους δύο μεγάλους υπέγραψαν το τέλος της δυνατότητάς τους να αναπτύσσονται και τους παρέδωσαν την λίγκα», λέει ο καθηγητής της Λογιστικής και ειδικός στη χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, Χοσέ Μαρία Γέι.
«Σε μερικές περιπτώσεις στη ζωή, η εξέλιξη είναι καλύτερη από την επανάσταση και γι? αυτό μία συμφωνία προς τη σωστή κατεύθυνση είναι καλύτερη, παρά χειρότερη», σχολιάζει ο Γερμανός επιχειρηματίας και καθηγητής της Διοικητικής, Ουτζ Κλάασεν, ο οποίος πρόσφατα αγόρασε ένα μερίδιο στη Ρεάλ Μαγιόρκα, την ομάδα των Βαλεαρίδων, που συνυπέγραψε τη συμφωνία με Ρεάλ και Μπάρτσα.
«Μακροπρόθεσμα, μία πιο δίκαιη και πιο ίση διανομή των τηλεοπτικών εσόδων θα είναι προς όφελος της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα», λέει ο Κλάασεν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα