Μουσείο Τυπογραφείας

Καταγγελία κατά της ?Creta Farms?

Για ´απόπειρα φίμωσης του επιστημονικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών´ κάνουν λόγο οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή την αγωγή της Creta Farms κατά της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος – Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας» και ερευνητών του Ε.Μ.Π. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων Χανίων, ´ξαναφέρνουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας από την Κομισιόν νεότερα στοιχεία σε συνέχεια της σχετικής ερώτησης που είχαν καταθέσει τον Απρίλιο. Με την ερώτηση εκείνη ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος είχε ζητήσει πληροφορίες για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τη λειτουργία χοιροτροφικής μονάδας της Creta Farms στο Ρέθυμνο, βασιζόμενος σε στοιχεία από έρευνες στην περιοχή που έκαναν ερευνητές του εργαστηρίου Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ και της ΜΚΟ Αρχιπέλαγος. Στην απάντησή του ο Επίτροπος κος Poto?nik κατέληγε ότι η Επιτροπή «θα ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την εν λόγω μονάδα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ».
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση η επιχείρηση κατέθεσε αγωγή για δυσφήμηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ κατά του διευθυντή της περιβαλλοντικής οργάνωσης και του επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Λιοδάκη, που είχε τεκμηριώσει τα στοιχεία της καταγγελίας´.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Είναι απαράδεκτη κάθε απόπειρα φίμωσης της οικολογικής και επιστημονικής κριτικής. Αν η επιχείρηση τηρεί τις εθνικές και ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί και δε χρειάζεται να καταθέτει αγωγές για εξοντωτικά ποσά. Ο δημόσιος διάλογος και η ακαδημαϊκή έρευνα δε μπορεί να διεξάγονται υπό τη σκιά τέτοιων απειλών. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητάμε νεότερα στοιχεία από την έρευνα που είχε προαναγγείλει  τον Ιούνιο η Κομισιόν, έπειτα από σχετική ερώτησή μας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.