Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αποχώρηση Κοντογιάννη από την Κ.Ο. της Ν.Δ.

Αθήνα
Την απόφασή του να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και να ανεξαρτητοποιηθεί, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Κοντογιάννης αφήνοντας αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι συρρικνώνει την παράταξη. Προχθές είχε διαγραφεί ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο βουλευτής, μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο περί συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ηγεσίας της Ν.Δ., η οποία,  όπως είπε, “αντί να επιχειρεί να ενώσει τις δυνάμεις της, δίνει δεκανίκι στην κυβέρνηση, οδηγώντας την παράταξη στον διχασμό και την κρίση”. Μάλιστα, αμέσως μετά επιτέθηκε ευθέως και στον Α. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι “δεν είναι δυνατόν εκείνοι που πολεμούσαν την παράταξη, να μιλούν για φραξιονισμό”.
Επίσης, κάλεσε την ηγεσία της Ν.Δ να ζητήσει από τον Γ. Παπανδρέου εθνική συνεννόηση και να σταματήσει τους “λαϊκισμούς και τους άσκοπους λεονταρισμούς που οδηγούν σε συρρίκνωση την παράταξη”.
“Εγώ δεν θα γίνω συνένοχος στα όσα διαδραματίζονται αυτή την εποχή και έτσι προτιμώ από το να είμαι πιστός στην κομματική γραμμή να μείνω πιστός στο δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης και ψήφου”, τόνισε ο βουλευτής εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής του.
Νωρίτερα ο Κοντογιάννης είχε ενημερώσει με επιστολή του τον πρόεδρο της Βουλής, Φιλ. Πετσάλνικο, για την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί.
Στον Γ. Κοντογιάννη απάντησε αμέσως μετά ο πρώην υφυπουργός της Ν.Δ, Γιώργος Ζώης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η παράταξη έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στις ανάγκες του λαού, “όχι προσφέροντας εικονικά χέρι βοηθείας αλλά δίνοντάς το πραγματικά σε τριάντα νομοσχέδια και καταθέτοντας εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση”.
Αντιπαράθεση στη Βουλή
Οξύτατος ωστόσο, κατά του κ. Κοντογιάννη αλλά προφανώς και όσων άλλων βουλευτών ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Ν.Δ. ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της παράταξης, Κώστας Τζαβάρας. Σημείωσε ότι η ανεξαρτητοποίηση αποτελεί υποχώρηση στις απαιτήσεις των δυνάμεων που στηρίζουν το μνημόνιο και ότι αυτό “είναι η μεγαλύτερη ντροπή, τους καθιστά υπόλογους και αποτελεί πολιτική θεραπενίδα των οικονομικών συμφερόντων”.
Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του διαγραφέντα από τη Νέα Δημοκρατία, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος αντέτεινε ότι εκείνοι που διεγράφησαν κι έγιναν ανεξάρτητοι το έκαναν “όχι γιατί το ήθελαν αλλά επειδή τους ανάγκασε ο Αντώνης Σαμαράς”.
Μετά και από την παραίτηση του Γιώργου Κοντογιάννη, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πλέον 86 βουλευτές έναντι 91 οι οποίοι είχαν εκλεγεί το 2009.
Η αντίδραση της Ρηγίλλης
Άμεση και σφοδρή ήταν η επίθεση της ΝΔ, στον ανεξάρτητο, πλέον, βουλευτή Γιώργο Κοντογιάννη.
Από τη Ρηγίλλης ανέφεραν πως “η απόφαση του κ. Κοντογιάννη δεν τους προκάλεσε καμία έκπληξη καθώς την ανέμεναν”.
«Βέβαια ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του», τόνισαν χαρακτηριστικά.
Η Ρηγίλλης, σαφέστατα πλέον, ζητά τόσο από τον κ. Αυγενάκη όσο και από τον κ. Κοντογιάννη να παραιτηθούν και από το βουλευτικό τους αξίωμα καθώς, όπως υποστηρίζει, εξελέγησαν με τη σημαία της ΝΔ.
Σε ερώτηση για το αν η πράξη των δύο βουλευτών συνιστά «αποστασία», κύκλοι της Ρηγίλλης τόνιζαν πως «από τη στιγμή που στηρίζουν με αυτόν τον τρόπο τον Γιώργο Παπανδρέου, ναι είναι δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός «νέα αποστασία»”.
Στη Νέα Δημοκρατία εκφράζουν τη βεβαιότητα πως οι τελευταίες κινήσεις των βουλευτών έχουν ως στόχο να πλήξουν την ανοδική πορεία του κόμματος και να στηρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου.
Επισημαίνουν μάλιστα πως, «από τα όσα είπε ο κ. Κοντογιάννης προκύπτει ότι στόχος όλων των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που εκδηλώνονται από την περασμένη Κυριακή, είναι να πληγεί η ΝΔ και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν μάλιστα τη βεβαιότητα πως τόσο ο κ. Αυγενάκης όσο και ο κ. Κοντογιάννης θα ενταχθούν σύντομα στη Δημοκρατική Συμμαχία της κας Μπακογιάννη.
Ο Α. Σαμαράς
Οξεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε όσους διαφοροποιούνται από την επίσημη θέση του κόμματος για να ακολουθήσουν άλλους δρόμους. Προηγήθηκε η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Κοντογιάννη και ένα 24ωρο νωρίτερα η διαγραφή του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε περιφερειάρχες κι αντιπεριφερειάρχες που υποστήριξε η Ν.Δ. στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε πως “ο Γ. Παπανδρέου αναζητά δεκανίκια από άλλους πολύ λίγους αλλά πολύ πρόθυμους”.
Πρόσθεσε πως μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, η διαδικασία των “αντάρτικων” γίνεται ανοιχτά. “Σήμερα έγινε χωρίς το παραμικρό πρόσχημα”, υπογράμμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στον Γ. Κοντογιάννη. Πρόσθεσε, δε, πως “γίνονται όλα αυτά μόλις ο λαός με την ψήφο του στις τελευταίες εκλογές έβαλε και πάλι τη Ν.Δ. σε ανοδική τροχιά”.
“Ο κόσμος και βλέπει και κρίνει και τιμωρεί”, πρόσθεσε ο Αντ. Σαμαράς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα