Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προοπτικές ανάπτυξης σε επιχειρήσεις

Προοπτική ανάπτυξης σε όλες τις επιχειρήσεις, που θέλουν να επενδύσουν στον μεταποιητικό τομέα, μπορεί να δώσει το πρόγραμμα ´Μεταποίηση στις νέες συνθήκες´, το οποίο παρουσιάσθηκε χθες σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η ´Αναπτυξιακή Κρήτης´ στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο.
Το πρόγραμμα αφορά τους τομείς ένδυσης -υπόδησης, αργυροχρυσοχοΐας, κλάδους του τομέα τροφίμων όπως τα παγωτά, τα είδη αρτοποιίας, ποτοποιίας (απόσταξη), νερό (αφαλάτωση), εταιρείες ανακύκλωσης κ.ά. Δεν αφορά, όμως, αλλαγή για μηχανικό εξοπλισμό.
Στόχος του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού  200.000.000?ευρώ, είναι ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, προς νέα ή διαφοροποιημένα προϊόντα και μεταποιητικές υπηρεσίες καθώς και η ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της  ´Αναπτυξιακής Κρήτης´ και του ΕΒΕΧ κ. Βαγγέλης Σπανουδάκης, με την τροποποίηση του προγράμματος έχουν διευρυνθεί οι δυνητικοί δικαιούχοι, αφού το ελάχιστο ύψος επιλέξιμου προϋπολογισμού μειώθηκε από τα 50.000? στα 30.000 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά δίδεται το δικαίωμα στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Θετικό είναι επίσης και το γεγονός ότι το ποσοστό της επιχορήγησης αυξήθηκε από 40% στο 45% για την Περιφέρεια Κρήτης.
´Παράλληλα πέραν του ότι για πρώτη φορά είναι επιλέξιμες εκτός από τις υφιστάμενες τόσο οι νέες όσο και οι υπό σύσταση επιχειρήσεις, είναι πιστεύω πρωτοποριακό το γεγονός του ότι δίδεται πλέον η ευκαιρία στους νέους άνω των 18 ετών να  δραστηριοποιηθούν στον τομέα της μεταποίησης´, τόνισε.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του προγράμματος και διευθυντής Αξιολόγησης και Υλοποίησης της ´Αναπτυξιακής Κρήτης´ κ. Γιώργος Τερζάκης ανέφερε ότι: ´Το πρόγραμμα «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» στοχεύει στο να ενισχύσει την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων´.
Η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων που είναι πλέον υποχρεωτική για όλα τα προγράμματα έχει ξεκινήσει ήδη από την 29/7/2010, και ολοκληρώνεται την 20/12/2010 και ώρα 2 μ.μ., ενώ η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης φυσικού φακέλου είναι η 27η Δεκεμβρίου 2010, στα 81 σημεία υποδοχής της Κρήτης.
ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Όσον αφορά τις νέες δράσεις που αναμένεται να προκηρυχθούν και για τις οποίες θα γίνουν αντίστοιχες παρουσιάσεις ο κ. Σπανουδάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός» συνολικού προϋπολογισμού 30.000.000 ευρώ? εκ των οποίων 17 εκατ. περίπου αφορούν το ΕΠΑΝ II και την Περιφέρεια Κρήτης προκήρυξη που αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών. Αφορά υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας πριν την 1/1/2008, οι οποίες προτίθενται να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους δημιουργώντας υποδομές που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης. Οι επιλέξιμοι προϋπολογισμοί από 15.000,00? έως 400.000,00 ευρώ δεν πρέπει να υπερβαίνουν τον Μ.Ο. του κύκλου εργασιών της τελευταίας διετίας, με ποσοστό Δημόσιας Επιχορήγησης 40% για την Περιφέρεια Κρήτης.
Τέλος, μαζί με τον «Πράσινο Τουρισμό» αναμένεται και η προκήρυξη του προγράμματος «Εναλλακτικός Τουρισμός» προϋπολογιζόμενης συνολικής Δημόσιας Επιχορήγησης ύψους 22.000.000,00 ευρώ. Κύριοι στόχοι των επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχυθούν μέσω του προγράμματος αυτού είναι:
– Η ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.
– Η προσωποποίηση και εξατομίκευση της τουριστικής εμπειρίας.
– Η παροχή ολοκληρωμένων τουριστικών υπηρεσιών σε ειδικές ομάδες επισκεπτών (π.χ επαγγελματικές ομάδες. ΑμεΑ κ.ά.).
– Η διασύνδεση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών με την τοπική παραγωγή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα