Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η λιμνοδεξαμενή στον Ομαλό

Κύριε διευθυντά,

παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες έναν καταιγισμό δημοσιεύσεων και δηλώσεων από διάφορες οικολογικές οργανώσεις με τις οποίες κατηγορούν τους πάντες για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής του Ομαλού.
Διατυπώνονται περισπούδαστες απόψεις με ιδιαίτερο πάθος και μαχητικότητα, με γλαφυρά και γραφικά παραδείγματα και παραλληλισμούς που εντυπωσιάζουν από άτομα που παρουσιάζονται  ως μοναδικοί υπερασπιστές του περιβάλλοντος και της ιστορίας του Ομαλού.
Σημειώνω ότι οι δυο προηγούμενες γενιές Λακκιωτών που πρωτοστάτησαν στο να γίνουν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στους Λάκκους και στον Ομαλό άφησαν για τη γενιά τη δική μας το έργο της εξασφάλισης νερού στον Ομαλό γιατί εκείνοι δεν είχαν τα τεχνολογικά μέσα να το κάνουν. Του νερού που θα διασφάλιζε τη συνέχεια της παραγωγικής δράσης στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία και θα περιόριζε την καταστροφή της ανθρωπογεωγραφίας και της πολύπλευρης ερήμωσης στην περιοχή που ήδη ολοκληρώνεται γιατί κανένας από τους φωνασκούντες σήμερα δεν συγκινούνταν λίγο πριν.
Η δραματική έλλειψη νερού ανάγκασαν κάποια στιγμή το κράτος, όπως έκανε σε όλα σχεδόν τα νησιά και τα έντονα άνυδρα μέρη να παρέμβει και να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο που είναι ήδη υπό εκτέλεση. Είναι δηλαδή ένα έργο αναγκαίο για την επιβίωση των ντόπιων στο τόπο που γεννήθηκαν, για να σταματήσει και να αναστραφεί το κύμα μετανάστευσης των νέων. Καμία παραγωγή σήμερα χωρίς νερό δεν είναι βιώσιμη. Γι? αυτό και το σύνολο του ντόπιου πληθυσμού απαιτεί την ολοκλήρωση του έργου άμεσα.
Σε ότι αφορά στους  αυτόκλητους περιβαλλοντικούς σωτήρες που ξεπετάχτηκαν από διάφορες μεριές τελευταία, τους παρακαλούμε να έρθουν στο χωριό μας να τους φιλοξενήσουμε μερικές μέρες στον Ομαλό και να τους δείξουμε:
Την ερήμωση των πάντων από την υπερβόσκηση της μαδάρας από την αναξέλεγκτη εισροή αιγοπροβάτων από ολόκληρο τον Νομό Χανίων.
Πως ούτε ένα δέντρο προστατευόμενο από τους νόμους του κράτους δεν ξεριζώθηκε από κει, καθώς είναι η πιο άγονη περιοχή του οροπεδίου που χρησιμοποιούνταν πάντα μόνο ως βοσκότοπος.
Τους νέους αγρότες που αγωνίζονται να επιβιώσουν σκάβοντας ανεξέλεγκτα αυτοσχέδιους λάκκους για να μαζεύουν νερό, επιμένοντας πεισματικά στην καλλιέργεια βιολογικής πατάτας, κόντρα στην ανομβρία των τελευταίων δέκα ετών και εκείνοι θα τους πουν πόσες φορές τα τσουβάλια τους γέμισαν και πόσες έμειναν άδεια.
Την απίστευτη διάβρωση του ίδιου του οροπεδίου το οποίο από καλλιεργήσιμη επί αιώνες γη που απορροφούσε τα περισσότερα νερά του χειμώνα, έχει γίνει πλέον ένας ξεροβοσκότοπος από την υπερβόσκηση, που κατατρώγουν και ερημοποιούν ολοένα και περισσότεροι χείμαρροι που κάθε χρόνο καταβυθίζουν στον υπόγειο ορίζοντα από τα ´βουλίσματα??  που συνεχώς αυξάνονται, τεράστιους όγκους  κοπριάς και χώμα του Ομαλού.
Ότι οι ντόπιοι φράζουν τα χωράφια τους για να τα προστατέψουν από τα αδέσποτα γιδοπρόβατα, με χιλιάδες πλέγματα που μολύνουν το περιβάλλον και την αισθητική του τόπου μας.
Ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό ο όποιος κίνδυνος ρύπανσης από τον Ομαλό σε περίπτωση που λιπαίνονται οι καλλιέργειες -πράγμα που θα πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει αν γίνει ποτιστικός- μπροστά  στον κίνδυνο από τους τεράστιους όγκους λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που ρίχνονται κάθε χρόνο στην καλλιεργούμενη επιφάνεια του κάμπου που είναι πάνω από τη λεκάνη του Κερίτη, η οποία  είναι η βασική υπόγεια δεξαμενή του Νομού Χανίων.
Ότι αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι ομάδες που  διαμαρτύρονται, αν πραγματικά ενδιαφέρονται για να διατηρηθεί η ανθρώπινη παρουσία στον ορεινό όγκο μέσα σε βιώσιμες συνθήκες και σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον θα έπρεπε να συμφωνήσουν για τη λιμνοδεξαμενή και παράλληλα να προστρέξουν και να:  
α)  Να συμβάλουν ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα μέρος της λιμνοδεξαμενής για να υποκαταστήσει τη φυσική λειτουργία του λιμνίου.  
β)  Να συνεργαστούν με τους ντόπιους και την αυτοδιοίκηση ώστε να λειτουργεί ελεγχόμενα και ισορροπημένα  η αγροτική με την κτηνοτροφική παραγωγή.  
γ)  Να βοηθήσουν για να γίνει ο Ομαλός ένα πρότυπο κέντρο παραγωγής βιολογικών αγροτικών προϊόντων αλλά και βιολογικών ζωοτροφών, στη θέση των σήμερα μεταφερόμενων από μακριά και ακριβοπληρωμένων βιομηχανικών ζωοτροφών.  
δ)Να είναι συνεχώς παρόντες ώστε να γίνει ο Ομαλός ένα πρωτοπόρο κέντρο εναλλακτικού τουρισμού και βιολογικής παραγωγής που θα κρατά τους ανθρώπους της περιοχής στον τόπο τους μέσα σε συνθήκες βιώσιμες που θα έχει προστατευμένο περιβάλλον και υπόγειο ορίζοντα και εν τέλει μοντέλο για άλλους τόπους NATURA.
Αν μπορείτε να βοηθήσετε στα παραπάνω θα έχετε προσφέρει στον τόπο. Αν πάλι θέλετε να ρίχνετε θεωρητικά οικολογικά πυρά από απόσταση και να θέλετε τον ορεινό όγκο γυάλα μόνο για τουρίστες, δεν μπορούμε να σας το απαγορεύσουμε.
Μπορούμε όμως μαζί με τους Σελινιώτες που συμφωνούν, να καταφέρουμε και μόνοι μας αυτά που σας ζητούμε να συνδράμετε.
Δηλαδή να ξανακάνουμε παραγωγικό, να ξαναομορφύνουμε, και να προστατεύσουμε τον Ομαλό με τη λιμνοδεξαμενή. Ναι με τη λιμνοδεξαμενή που μια άλλη, ίσως αντικειμενικότερη αισθητική θεώρηση -κόντρα στο ´έκτρωμα´ που θέλετε να τη βλέπετε- λέει ότι το συγκεντρωμένο νερό όπου κι αν βρίσκεται και ιδιαίτερα σε εκτεταμένο ορεινό ξερό περιβάλλον, συμβάλλει απίστευτα στην φυσική ομορφιά και είναι  βασικό στοιχείο της.  

Γιώργος Μαυρογένης, νηπιαγωγός,
πρόεδρος της Ενωσης
των Απανταχού Λακκιωτών,
πρώην πρόεδρος του Τοπικού
Συμβουλίου Λάκκων,
πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων
του Δημοτικού Σχολείου
και Νηπιαγωγείου Γερανίου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα