Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Πρόγραμμα προστασίας για την καφέ αρκούδα

Θεσσαλονίκη
Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Καστοριάς έχει ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος LIFE-Nature μέχρι το 2014, με έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχικής παρουσίας αρκούδας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, προβλέπονται δράσεις με στόχο τον περιορισμό ή ακόμα και την εξάλειψη του φαινομένου των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στο οδικό δίκτυο του Νομού και την αύξηση της οδικής ασφάλειας για τους οδηγούς.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές αλλά και στη διάδοση εφαρμογής μέτρων πρόληψης ζημιών που προκαλούν οι αρκούδες στην αγροτική παραγωγή, με στόχο την ελαχιστοποίηση των κινήτρων εξόντωσής τους.
Η συχνότητα καταγραφής περιστατικών νεκρών αρκούδων από ανθρωπογενή αίτια στον Νομό Καστοριάς είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Πριν λίγες μέρες βρέθηκε νεκρή αρκούδα, μεταξύ των χωριών Διχείμαρρο και Λικνάδες, στα όρια των Νομών Κοζάνης και Καστοριάς. Στην ίδια περιοχή υπήρχαν παρόμοια περιστατικά και στο παρελθόν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αρκούδες πέφτουν θύματα δυσαρεστημένων παραγωγών λόγω των ζημιών που προκαλούν, αλλά και λαθροθήρων, ενώ τα τελευταία χρόνια η διατήρηση της αρκούδας στη χώρα, απειλείται σημαντικά και από τη λειτουργία των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Μόνο στον κάθετο άξονα Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, έχουν σκοτωθεί πέντε αρκούδες μέσα στο 2009.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.