Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αναβολή συνάντησης τρόικας – Μπιρμπίλη

Αθήνα
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί συνάντηση της τρόικας με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
Η  συνάντηση αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη επίσκεψή τους στη χώρα.
Βασικό αντικείμενο της συνάντησης θα ήταν το καθεστώς στην αγορά ενέργειας.
Η αρχική πρόταση της τρόικας για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ απορρίφθηκε το καλοκαίρι από την κυβέρνηση και έκτοτε αναζητούνται «ισοδύναμες λύσεις».
Οι πιέσεις της τρόικας συναντούν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος προειδοποίησε ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τις προτάσεις της τρόικας για απελευθέρωση της αγοράς, θα πρέπει για να υλοποιηθούν να εγκριθούν από τη διοίκηση της ΔΕΗ.
«Για να συμβεί αυτό, ακόμη και αν βρεθούν στελέχη της επιχείρησης που θα τις υπογράψουν, η συνεδρίαση του Δ.Σ. πρέπει να γίνει εκτός Ελλάδας. Στη Γη του Πυρός», είπε χαρακτηριστικά.
Η ΓΕΝΟΠ απορρίπτει προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι για μίσθωση των μονάδων ή πώληση της παραγωγής τους σε τιμή κόστους ή με δημοπρασίες στους ιδιώτες και προτείνει να προκηρυχθούν και να παραχωρηθούν σε ιδιώτες επενδυτές τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στη Δράμα και την Ελασσόνα.
Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του μνημονίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.
Το νεώτερο στοιχείο που προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις, που γίνονται σε Αθήνα και Βρυξέλλες, είναι ότι η «τρόικα» δεν θεωρεί ως αποδεκτή λύση μόνο την παραχώρηση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιγνίτη σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα, αλλά πιέζει ώστε μέχρι να γίνουν οι παραχωρήσεις των κοιτασμάτων (αν επιλεγεί αυτή η λύση για το άνοιγμα της αγοράς) να γίνουν και άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν/επιταχύνουν την πρόσβαση των ιδιωτών στους λιγνίτες.
Τέτοιες προτάσεις που έχουν ακουστεί περιλαμβάνουν την πώληση ή μίσθωση του 40 % των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, την ανταλλαγή λιγνιτικής ενέργειας με άλλης μορφής παραγωγή από ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού ή τη διενέργεια δημοπρασιών για την παραχώρηση σε ιδιώτες ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, επανέλαβε, την Παρασκευή, την άρνηση της κυβέρνησης να πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ, δεν άνοιξε ωστόσο τα χαρτιά της για τις άλλες λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, εφόσον οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα