Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο 15,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2009

Αθήνα
Στο 15,4% του ΑΕΠ αναθεώρησε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ αναπροσάρμοσε το περυσινό δημόσιο χρέος στο 126,8% του ΑΕΠ. Σε σχέση με τα αρχικά στοιχεία το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε κατά 1,8% και το περυσινό χρέος κατά 11,7% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat (General government deficit and debt – Greece), η οποία συντάχθηκε βάσει των προτύπων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA 95) τόσο τα στοιχεία για το έλλειμμα όσο και τα στοιχεία για το χρέος αναθεωρούνται επί τη βάσει νέων δεδομένων .
Έτσι, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανά έτος:
– Το 2006 τοποθετείται στο 5,7% του ΑΕΠ (12,1 δισ. ευρώ)
– Το 2007 στο 6,4% του ΑΕΠ (14,4 δισ. ευρώ)
– Το 2008 στο 9,4% του ΑΕΠ (22,3 δισ. ευρώ)
– Το 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ (36,1 δισ. ευρώ)
Το δημόσιο χρέος ανά έτος:
– Το 2006 τοποθετείται στο 106,1% του ΑΕΠ (224,2 δισ. ευρώ.)
– Το 2007 στο 105% του ΑΕΠ (238,5 δισ. ευρώ)
– Το 2008 στο 110,3% του ΑΕΠ (261,3 δισ. ευρώ)
– Το 2009 στο 126,8% του ΑΕΠ (298 δισ. ευρώ)
Πρέπει να σημειωθεί πως οι αναφορές της Eurostat δεν συνοδεύονται από επιφυλάξεις, ήτοι τα εν λόγω στοιχεία δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν στο μέλλον και θεωρούνται τα τελικά αποδεχόμενα από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες.
Η ανακοίνωση
του Υπουργείου
Οικονομικών
Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την αναθεώρηση των στοιχείων της περιόδου 2006 – 2009. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:
«Η Eurostat ανακοίνωσε τα οριστικά δημοσιονομικά δεδομένα για την περίοδο 2006 -2009, αποσύροντας κάθε επιφύλαξη σε σχέση με την ποιότητα των δημοσιονομικών δεδομένων της Ελλάδας.
[…] Τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποκαλύπτουν με τον πιο επίσημο τρόπο το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας έως το 2009, όπου το έλλειμμα έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ ή τα 36,2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, της τραγικής επιδείνωσης των αποτελεσμάτων επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου που με βάση την ισχύουσα μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος από τη Eurostat έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και στη σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου των ασφαλιστικών φορέων.
Το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4% του ΑΕΠ ή 36.150 εκ. ευρώ. Μια αύξηση κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.»
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στα εξής:
?  Ενταξη στη Γενική Κυβέρνηση δημοσίων οργανισμών (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,7% ΑΕΠ).
? Προσαρμογή των λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ (αύξηση ελλείμματος κατά 0,9% ΑΕΠ).
? Μείωση του ΑΕΠ του 2009 (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,2%).  
Η αναθεώρηση επηρεάζει προφανώς και τα στοιχεία του δημοσίου χρέους, στο οποίο ενσωματώθηκαν τα συσσωρευμένα χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στη Γενική Κυβέρνηση. Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης του 2009 αναθεωρήθηκε στα 298.032 εκ. ευρώ ή 126,8% του ΑΕΠ από το 115,4% του ΑΕΠ, μια αύξηση 11,4 μονάδων του ΑΕΠ. Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στα εξής:
? Ένταξη ΔΕΚΟ στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης (αύξηση χρέους κατά 7,75% ΑΕΠ ή 18.204 εκ. ευρώ).
? Προσαρμογή των off-market swaps (αύξηση χρέους κατά 2,3% του ΑΕΠ ή 5.530 εκ. ευρώ).
Το Υπουργείο συμπληρώνει ότι με την ανακοίνωση της Eurostat αποδεικνύεται και το μέγεθος της παραπλάνησης των Ελλήνων πολιτών και των διεθνών εταίρων που επιχειρήθηκε με την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του ελλείμματος στις 2 Οκτωβρίου 2009 και την αποστολή δεδομένων που εκτιμούσαν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 10 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι.
Επισημαίνεται επίσης ότι παρά τη νέα δυσμενέστερη αφετηρία, η Ελλάδα καταφέρνει τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ στη χώρα -και στην Ευρωζώνη.
«Η μείωση αυτή του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους, ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου να πιάνουν τόπο».
Σκοπιμότητες
βλέπουν ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ
Δικαιολογία για τα νέα βαρύτατα αντιλαϊκά μέτρα που θα επακολουθήσουν χαρακτήρισε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009. Βρέθηκε η αφορμή για τα προσυμφωνημένα σκληρά μέτρα εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε «εν πολλοίς, αυθαίρετη, χρονικά επιλεγμένη και πολιτικά σκόπιμη» την αναθεώρηση. Για αποτύπωση μιας δραματικής πραγματικότητας έκανε λόγο η Δημοκρατική Αριστερά.
Τα νέα μέτρα θα πλήξουν τους εργαζόμενους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα για τον ιδιωτικό τομέα δεν χρειάζονται νέα μέτρα γιατί ´ούτως ή άλλως οι επιχειρηματίες κάνουν ό,τι θέλουν´.
Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι ´η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές σημαίνει αποδοχή του ΔΝΤ´.
´Tο μνημόνιο δεν είναι η σωτηρία αλλά η χρεοκοπία της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι όροι του είναι καταστροφικοί και οι στόχοι του άπιαστοι´, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτήρισε μειοψηφική την επιλογή της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της τρόικας, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει στην επιμήκυνση ´και της ύφεσης, της λιτότητας και της κοινωνικής κατεδάφισης´.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος έχει μοναδικό σκοπό να στηρίξει ένα δεύτερο γύρο ´επιδρομής´ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, δήλωσε ο Παν. Λαφαζάνης.
´Ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, αδίδακτοι από τα μηνύματα των εκλογών, κλιμακώνουν, μαζί με την τρόικα, οικονομικές επιλογές ενός ατελείωτου φαύλου κύκλου που οδηγεί τη χώρα, την οικονομία και τον ελληνικό λαό στο πλήρες αδιέξοδο και την καταστροφή´, πρόσθεσε.
Από πλευράς ΛΑΟΣ επισημαίνεται η ανάγκη εθνικής στρατηγικής για επιμήκυνση του συνολικού χρέους και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ότι η αναθεώρηση αφορά στοιχεία γνωστά από την αρχή σε Αθήνα και Βρυξέλλες και δεν δικαιολογεί από μόνη της κανένα νέο μέτρο.
«Οι θυσίες των πολιτών είναι ήδη βαριές, και η υπομονή τους εντυπωσιακή. Η κυβέρνηση, αλλά και η τρόικα που την επιτηρεί, οφείλουν άμεσες εξηγήσεις για την αποτυχία της μέχρι τώρα πολιτικής τους. Το έλλειμμα είναι η κορυφή ενός ολόκληρου παγόβουνου, που δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί».
Η Δημοκρατική
Αριστερά
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε η Δημοκρατική Αριστερά, σημειώνοντας ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη αποτελούν μια ακόμη δραματική πραγματικότητα. ´Μαζί με την παντελή έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας αλλά και τις ακολουθούμενες πολιτικές της κυβέρνησης προοιωνίζονται ένα ζοφερό μέλλον για τη χώρα´, ανέφερε το γραφείο τύπου του κόμματος.
´Η προεκλογική περίοδος αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογών ανέδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία αναζητά ένα δίκαιο δρόμο μείωσης των ελλειμμάτων, της απεξάρτησης από την υπερχρέωση και επομένως την ανατροπή της πελατειακής διαχείρισης των προνομίων και της φοροδιαφυγής´, υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα