Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Είδε Παπακωνσταντίνου η τρόικα

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, για την εκταμίευση, στο τέλος Δεκεμβρίου, της τρίτης δόσης του δανείου. Παράγοντες του Υπουργείου επεσήμαναν μετά τη συνάντηση, ότι αυτή ήταν σε καθαρά τεχνικό επίπεδο και αφορούσε στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και στα μεγέθη του νέου αλλά και στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών.
Οι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραμείνουν στην Ελλάδα επί μια εβδομάδα και στο διάστημα αυτό θα επισκεφθούν άλλα ´κρίσιμα´ Υπουργεία που εμπλέκονται στο μνημόνιο, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κοινωνικούς φορείς.
Το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος για την περίοδο 2006 – 2009, ότι ´η δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014 θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους´. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο επίπεδο της φορολογίας το υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια για την αναπροσαρμογή των συντελεστών Φ.Π.Α. και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών, ή την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Παράλληλα, προσπαθεί να επιτύχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, για τη μείωση, λόγω της ύφεσης, των συντελεστών Φ.Π.Α. σε ορισμένους τομείς (π.χ. χαμηλός συντελεστής Φ.Π.Α. για τον τουριστικό κλάδο).
Στο ´τραπέζι των διαπραγματεύσεων´, τίθεται παράλληλα από το Υπουργείο η μεγαλύτερη μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία, υγεία, ΔΕΚΟ και Δήμους, με την εποπτεία της τρόικας. Μάλιστα, τα στοιχεία του υπουργείου προϊδεάζουν για το ύψος αυτής της περικοπής των δαπανών.
Πάντως, όλα τα σενάρια θα οριστικοποιηθούν, τόσο με την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού την προσεχή Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, όσο και με το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Για τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού και τις εξελίξεις στην οικονομία μετά και την αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει και τους ομολόγους του στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνέρχονται σήμερα και αύριο, αντίστοιχα.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ
Στο μεταξύ, την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2011, ώστε να τηρηθούν οι στόχοι του μνημονίου επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίκτορ Κονστάνσιο.
Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο Bloomberg, ο Κονστάσιο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να εφαρμόσει νέες πολιτικές που δεν είχαν ζητηθεί προηγουμένως.
Ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα πρέπει να προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπονται στο μνημόνιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα