Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μετωπική Παπανδρέου – Μέρκελ

Παρίσι – Καρλσρούη
Ενταση στις σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου έφεραν οι δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στην Ευρωζώνη αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου ότι η Γερμανία σπρώχνει τις περιφερειακές οικονομίες στη χρεοκοπία με τις προτάσεις της για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού αναδιάρθρωσης χρεών.
Μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Έλληνας πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στη Γερμανία για την επιμονή της να επωμισθούν και ιδιώτες το κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους κράτους μέλους της Ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας αναφορικά με την ανάληψη του βάρους ενδεχόμενης χρεοκοπίας (κράτους – μέλους της Ευρωζώνης) από τις τράπεζες και από τους κατόχους και τις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να εξωθήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία και έχει επηρεάσει ανοδικά το επίπεδο των επιτοκίων στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες στη χρεοκοπία», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι.
«Κακώς βάλαμε
την Ελλάδα στην Ευρωζώνη»
H Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, το σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον τότε υπουργό Οικονομικών Χανς Άιχελ για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Οι σοσιαλδημοκράτες, που βρίσκονται σήμερα στην αντιπολίτευση, έδρασαν επιπόλαια», ανέφερε η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στη Καρλσρούη.
«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άιχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου. Ήταν μια πολιτική απόφαση […] οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι» υπογράμμισε.
«Τα πάντα διακυβεύονται»
Η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μια νέα «άγκυρα» χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη
Μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο της CDU, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα.
Η ομιλία της σημειώθηκε ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να συμφωνήσει στην ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ώστε να τερματιστούν οι αναταράξεις στην αγορά χρήματος και να αναχαιτισθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
«Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει», είπε Μέρκελ απευθυνόμενη προς τους συνέδρους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.
«Η ιδέα των ευρωπαϊκών αξιών και της ενότητας θα έχουν αποτύχει. Μια ιδέα που έδωσε ισχύ και ευημερία στην ήπειρό μας, μετά τους πολέμους και την καταστροφή του προηγουμένου αιώνα. Εναπόκειται σε εμάς. Εναπόκειται σε εμάς η δημιουργία μιας νέας άγκυρας, μιας κουλτούρας σταθερότητας στην Ευρώπη», ανέφερε.
Οι προσπάθειες του Βερολίνου να επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαχειριστεί τυχόν μελλοντικές κρίσεις, μέσω της ανάληψης από τον ιδιωτικό τομέα μέρους του κόστους αναδιάρθρωσης χρέους κρατών – μελών της Ευρωζώνης, έχει προκαλέσει τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού στην Ευρώπη, επισημαίνει το Reuters.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον ώστε μια κρίση να μην ξανασυμβεί», είπε στη διάρκεια της ομιλίας της.
«Δεν θα μαστιγωθούμε»
για τις εξαγωγές
Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε, επίσης, ότι η Γερμανία, μια από τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως, δεν ανέχεται να τιμωρείται για τις επιτυχίες της, αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
«Δεν θα επιτρέψουμε να τιμωρηθούμε για κάτι που κάνουμε καλά. Δεν θα επιτρέψουμε να μαστιγωθούμε επειδή εξάγουμε καλά προϊόντα, κατασκευασμένα στη Γερμανία, σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε.
Επανεκλογή Μέρκελ στα ηνία της CDU
Η Γερμανίδα καγκελάριος -που βλέπει τον συνασπισμό της να καταβαραθρώνεται στις δημοσκοπήσεις- επανεξελέγη χθες στο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης με ποσοστό 90,4%. Στο συνέδριο του 2008 η 56χρονη Μέρκελ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 94,83%, αρκετά υψηλότερο από αυτό που της έδωσαν χθες οι περίπου 1.000 σύνεδροι.
Το μειωμένο ποσοστό αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της CDU, η οποία καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Μέρκελ παραμένει η αδιαφιλονίκητη ηγέτις του κόμματος παρά τους φόβους εξαιτίας της «τσουλήθρας» στα ποσοστά.
Το συνέδριο της CDU άνοιξε τις εργασίες του στη σκιά των πιέσεων που δέχεται η Αγκελα Μέρκελ για την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα