Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανακοινώνονται τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009

Aθήνα
Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της περιόδου 2006 – 2009 ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα η Eurostat, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων
σκληρών μέτρων.
Το έλλειμμα του 2009 αναμένεται να «κλείσει» κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ, ενώ φέτος διαμορφώνεται στο 9,3% περίπου, διευρύνοντας τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στα 4 δισ. ευρώ.
Όπως δήλωσε πρόσφατα κυβερνητική πηγή στο Reuters, τo δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 θα αναθεωρηθεί ανοδικά στα επίπεδα του 9,2% με 9,3% του ΑΕΠ, λόγω της υστέρησης που σημειώνεται στα έσοδα και της επίπτωσης από την ανοδική μεταβολή του περυσινού ελλείμματος.
«Το έλλειμμα του 2010 θα επιβαρυνθεί κατά 0,3 – 0,4 (ποσοστιαίες μονάδες) από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 και από την υστέρηση στα φετινά έσοδα που υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στα 2 δισ. ευρώ, περίπου», είπε η κυβερνητική πηγή.
Βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλεπόταν να ανέλθει στο 7,8% του ΑΕΠ φέτος, από 13,8% πέρυσι.
Ωστόσο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα το έλλειμμα για το 2010 φαίνεται ότι θα αναθεωρηθεί στα επίπεδα του 9,2 με 9,3% του ΑΕΠ, ενώ σε ό,τι αφορά το 2009, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ, με μία μικρή απόκλιση της τάξεως του 0,1% – 0,2%. Έτσι, μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων της Eurostat, την ερχόμενη Δευτέρα, η «μαύρη τρύπα» θα διευρυνθεί στα 4 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είπε πρόσφατα ότι τα αναθεωρημένα στοιχεία δεν θα αλλάξουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά 5,5% φέτος.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, η Κομισιόν αλλά και στελέχη της τρόικας έχουν πει ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, λόγω της απόκλισης από τους στόχους κυρίως στο μέτωπο των εσόδων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα