Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία κατά των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων των νομισμάτων

Σεούλ
Σε μία αποδυναμωμένη πολιτικά συμφωνία, μπροστά στον κίνδυνο του αδιεξόδου, για την ´αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων´ και των ´τρωτών σημείων´, τα οποία ενέτειναν το κλίμα του ´συναλλαγματικού πολέμου´ και του ´κρατικού προστατευτισμού´, κατέληξαν χθες, έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι ηγέτες των χωρών της G-20, στη Σεούλ της Ν. Κορέας.
Στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπεγράφη μετά το πέρας των διήμερων εργασιών (το πέμπτο κατά σειρά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008), οι ηγέτες των αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν μία συναλλαγματική πολιτική υπαγορευμένη από τους κανόνες της αγοράς, και να αποφύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.
Η δήλωση αυτή δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς οι χώρες προχωρούν σε υποτιμήσεις μόνο σε εξαιρετικές καταστάσεις, όπως σε μία μεγάλη χρηματοοοικονομική κρίση.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της G-20 δεν στήριξαν τις αμερικανικές πιέσεις προς την Κίνα για την ανατίμηση του γουάν, διατηρώντας έτσι ισχυρή την κόντρα που μπορεί να οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο «εμπορικό πόλεμο».
Πάντως, o Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε πως υπάρχει ομοφωνία στον κόσμο για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει για να επιτευχθεί ο στόχος της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
Παράλληλα, εξέφρασε την «ελπίδα» η Κίνα να σημειώσει σύντομα «πρόοδο», ώστε η πορεία του «υποτιμημένου νομίσματός» της να καθορίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά.
«Το γουάν είναι υποτιμημένο και η Κίνα ξοδεύει τεράστια ποσά για να επεμβαίνει στην αγορά με στόχο να το κρατήσει υποτιμημένο», επισήμανε και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό η Κίνα να προχωρήσει σε μια σταδιακή μετάβαση προς ένα σύστημα που [η ισοτιμία] καθορίζεται από την αγορά» συναλλάγματος.
Οι ηγέτες της G-20 συμφώνησαν να θέσουν «κατευθυντήριες γραμμές». Ωστόσο, μετέθεσαν τη συζήτηση για τις λεπτομέρειες στο πρώτο εξάμηνο μισό του 2011, ενώ εξουσιοδότησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εξετάζει πότε μία οικονομία «συμμορφώνεται» με τον «κοινό στόχο» περιορισμού των ανισορροπιών των εμπορικών ισοζυγίων.
«Η άνιση ανάπτυξη και οι αυξανόμενες ανισορροπίες τροφοδοτούν τον πειρασμό να εγκαταλειφθούν οι κοινές λύσεις υπέρ μη συντονισμένων ενεργειών», υπογραμμίζεται ακόμα και προστίθεται ότι αυτό το είδος των «μη συντονισμένων» δράσεων «δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει την κατάσταση γι´ όλους».
«Είναι μια G-20 για το τίποτε. Απλώς, όσο συζητούμε, δεν κάνουμε πόλεμο», σχολίασε ο οικονομολόγος Ελί Κοέν.
Οι χώρες της G-20 έχουν ακόμη πολλά να μάθουν όσον αφορά τη συνεργασία, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. Η εξέλιξη της G-20 συγκρίνεται με εκείνη της Ευρωπαϊκής
Ένωσης, στους κόλπους της οποίας οι χώρες έμαθαν να συνεργάζονται, «έστω κι αν δεν το ήθελαν και τόσο πολύ», εξήγησε στους δημοσιογράφους.
«Τώρα που είμαστε στην εποχή μετά την κρίση, έστω κι αν παραμένουν προβλήματα, οι χώρες επιθυμούν λιγότερο να συνεργαστούν. Ανησυχούν κατ´ αρχάς για την πολιτική της χώρας τους», πρόσθεσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα