Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Υποχρεωτικά τα ενεργειακά πιστοποιητικά για τα ακίνητα

Αθήνα
Από τις 9 Ιανουαρίου του 2011 μπαίνει σε εφαρμογή η υποχρεωτική έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για όλα τα κτήρια που πωλούνται ή ενοικιάζονται, αν στο μεταξύ το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ενδώσει στα αιτήματα φορέων της αγοράς για αναβολή.
Το ελάχιστο κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών διαμορφώνεται από 185 ως 369 ευρώ, ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου (μονοκατοικία, διαμέρισμα, πολυκατοικία, επαγγελματικές χρήσεις) και κλιμακώνεται προς τα πάνω, ανάλογα με το εμβαδόν του κτηρίου.
Η δε  αποφυγή της έκδοσής του είναι αδύνατη, καθώς από την ημερομηνία αυτή οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αναγράφουν στα συμβόλαια αγοραπωλησίας τον αριθμό πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και να επισυνάπτουν ένα επίσημο αντίγραφό του.
Στις μισθώσεις, αντίστοιχα, ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού πρέπει να αναφέρεται στο συμφωνητικό, ενώ η εφορία δεν θα θεωρεί τα συμβόλαια αν ο ιδιοκτήτης δεν προσκομίζει αντίγραφο του πιστοποιητικού.
Ήδη, πάντως, ακούγονται αιτήματα για αναβολή: η Ομοσπονδία Κατασκευαστών – Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κατέθεσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αίτημα για αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για ένα χρόνο.
Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι το Σώμα των Ενεργειακών Επιθεωρητών, που θα αναλάβουν την έκδοση των πιστοποιητικών, δεν έχει συσταθεί ακόμη (οι πρώτες επιθεωρήσεις θα γίνουν με προσωρινές άδειες σε μηχανικούς που εκδίδει το ΥΠΕΚΑ).
«Αυτό σημαίνει ότι καλούνται 120.000 ακίνητα του κλάδου μας, που είναι προς πώληση, να λάβουν ενεργειακό πιστοποιητικό μέχρι 9 Ιανουαρίου 2011, προκειμένου να γίνει η πιστοποίηση αυτών όπως προβλέπει ο νόμος, μέσα σε ένα διάστημα 40 ημερών εντός του οποίου συμπεριλαμβάνονται και οι εορτές των Χριστουγέννων», αναφέρουν οι κατασκευαστές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα