Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΙΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων
Αθήνα
Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, στην οποία ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει στην άντληση ποσού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η ημερομηνία διακανονισμού θα εί­ναι η Παρασκευή 19 Νοεμβρίου.
Η δη­μο­πρα­σία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων, σύμφωνα με τη δια­δικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους.
Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.  Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.
Σημειώνεται ότι στην τελευταία δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων, στις 19 Οκτωβρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,75% και ο ΟΔΔΗΧ είχε συγκεντρώσει συνολικά 1,17 δισ. ευρώ.
Στις δύο προηγούμενες δημοπρασία, στις 21 Σεπτεμβρίου και στις 22 Ιουλίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί σε 3,98% και 4,05% αντίστοιχα.
Ο ΟΔΔΗΧ, που δεν έχει λήξεις άλλων εντόκων μέσα στον Νοέμβριο, αντλεί μικρότερα ποσά αυτό το μήνα σε σχέση με τους προηγούμενους, μετά και την διεύρυνση των spreads των κρατικών ομολόγων στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
H διαφορά απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφωνόταν στις 894 την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση αποφάσισε νωρίτερα φέτος να προχωρήσει σε μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων  γραμματίων, αντί των τριμηνιαίων, για να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση και την  κάλυψη των λήξεων των τίτλων. Η επιτυχής έκδοση τίτλων μικρής διάρκειας μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η χώρα να επιστρέψει στις αγορές με μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα.
Στις 24 Δεκεμβρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας, ύψους 480 εκατ. ευρώ.

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Συγκροτείται ´μυστική´ Οικονομική Αστυνομία

Αθήνα
Νέες μεθόδους εντοπισμού και σύλληψης της φοροδιαφυγής εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, εξετάσθηκε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων, αλλά και το θέμα της συγκρότησης της οικονομικής αστυνομίας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην σύσταση από το 2011 μιας νέας υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που έχει τα χαρακτηριστικά «μυστικής» οικονομικής αστυνομίας και θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το ΣΔΟΕ. Η συγκεκριμένη οικονομική αστυνομία θα έχει ως στόχο τον εντοπισμό ειδικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής που αφενός έχουν σχέση με τις καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό, αφετέρου με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της επιτροπής για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τη στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων και την ενίσχυσή της με επαρκή και κατάλληλα τεχνικά μέσα.

Επιβράδυνση ανάπτυξης
γερμανικής οικονομίας
Το γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,7% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, οπότε είχε σημειώσει αύξηση κατά 2,3%, σύμφωνα με χθεσινή εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας, Destatis.
Η επιβράδυνση του γερμανικού ρυθμού ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν ευρέως αναμενόμενη, ύστερα από την ισχυρή ανάκαμψη του δευτέρου, που αποτέλεσε ρεκόρ τριμήνου των τελευταίων 20 χρόνων.

Παραμένει σε χαμηλό
επίπεδο το ευρώ
Ανέκαμψε το ευρώ από τις απώλειες αλλά παρέμεινε κοντά στο 1,37, μετά την ανακοίνωση ότι η Ιταλία πούλησε ομόλογα λήξεων 2015 και 2034, ύψους 7,92 δισ. ευρώ. Στις εκδόσεις 2034 αξίας 1,17 δισ. ευρώ, η προσφορά υπερκαλύφθηκε 1,72 φορές, έναντι του συντελεστή 1,51 στις εκδόσεις του Μαρτίου 2009.
Το ευρώ διαμορφωνόταν στο 1,37 έναντι του δολαρίου στις 2 μ.μ. από 1,366 προχθές και ανακάμπτοντας από το χαμηλό έξι εβδομάδων που κατέγραψε νωρίτερα, στο 1,3575.
Με άνοδο αντέδρασε το γεν στην πτώση των ευρωαγορών, ενώ ανακοινώθηκε ότι υποχώρησε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ευρώπη. Το ευρώ διαμορφώθηκε σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του γεν, ενώ ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,5%. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 112,58 έναντι του γεν, ενώ νωρίτερα βρέθηκε στο 111,05, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Προσφέρουν ως 800
εκατ. για την Polbank
Τρεις τράπεζες, η ιταλική Intesa Sanpaolo, η γαλλική BNP Paribas και η αυστριακή Raiffeisen Bank International, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά της θυγατρικής της Eurobank στην Πολωνία, Polbank.
Πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι τρεις υποψήφιοι προσέφεραν από 600 έως 800 εκατ. ευρώ για την Polbank.
Η θυγατρική της Eurobank έχει περισσότερα από 300 καταστήματα και μερίδιο αγοράς 4% περίπου.
Η Polbank είναι η όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα στην Πολωνία με 800.000 πελάτες και χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ παρουσίασε ζημιές τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Αυξάνεται ο αριθμός
των ανέργων στην Κροατία
Τουλάχιστον 55.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους, από το 2009 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Απασχόλησης της Κροατίας (ΗΖΖ).
Όπως προκύπτει, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010, ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 304.479 άτομα, αυξημένος κατά 11,4%, σε ετήσια βάση.
Από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, περίπου 68.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα η αγορά εργασίας να καταγράψει επιδείνωση.

TΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Αύξηση 4,9% στις τιμές
εισαγωγού στη βιομηχανία
Αθήνα
Αύξηση 4,9% κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία σε ετήσια βάση, εξέλιξη που καταδεικνύει πως οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία σημείωσε αύξηση 4,9% τον Σεπτέμβριο, έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2009 προς το 2008. Σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2010, σημείωσε μείωση 0,8%, έναντι μείωσης 1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2009. Ο μέσος Δείκτης του δωδεκάμηνου Οκτωβρίου 2009 – Σεπτεμβρίου 2010, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Οκτωβρίου 2008 – Σεπτεμβρίου 2009, παρουσίασε αύξηση 6,3%, έναντι μείωσης 2,6%, που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων  Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία μετρά τις μηνιαίες μεταβολές των τιμών των προϊόντων των τομέων ορυχείων-μεταλλείων, μεταποίησης και ενέργειας που εισάγονται από το εξωτερικό και μεταβιβάζονται, μέσω της αγοράς τους, σε μονάδες-επιχειρήσεις του εσωτερικού, ανεξάρτητα του κλάδου δραστηριοποίησης των μονάδων αυτών. Για τις τιμές των προϊόντων, που εισάγονται από την αλλοδαπή, συλλέγονται οι τιμές στα σύνορα της χώρας, εξαιρουμένων όλων των δασμών και φόρων που επιβαρύνουν τις εισαγωγικές επιχειρήσεις.  Περιλαμβάνουν δηλαδή το κόστος μεταφοράς (ναύλος) και της ασφάλισης των προϊόντων που επιβαρύνουν την επιχείρηση για την εισαγωγή τους. Οι τιμές που επιλέγονται για την κατάρτιση του δείκτη συλλέγονται από μονάδες-επιχειρήσεις, οι οποίες ενεργούν ως εισαγωγείς των προϊόντων που έχουν επιλεγεί στο αρχικό στάδιο. Από την ανάλυση των ετήσιων μεταβολών Σεπτεμβρίου 2010 – Σεπτεμβρίου 2009 προκύπτει πως η αύξησης του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 4,9%, οφείλεται κυρίως στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης (8,7%). Στην αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (21,4%), στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου (17,1%), στην παραγωγή βασικών μετάλλων (8,2%), στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών (7,5%) και στη χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων ειδών (2,7%).

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Μικρά κέρδη

Με μικρά κέρδη κατάφερε να κλείσει η αγορά, λόγω κυρίως της ανοδικής αντίδρασης των τραπεζικών μετοχών, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία χαρακτηρίσθηκε από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. O Γενικός Δείκτης Τιμών δεν κατόρθωσε να επανέλθει πάνω από τα επίπεδα των 1.500 μονάδων και έκλεισε στις 1.497,20 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,61 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,24%.  Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμής τις 1.470,65 μονάδες, όταν σημείωνε σημαντικές απώλειες έως και 1,55%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,70%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 31,83%. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 712,96 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,52%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.591,23 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 0,19%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 272,42 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,06%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.607,78 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,48%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.882,44 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,50%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Kύπρου (+2,52%), της Βιοχάλκο (+1,90%), της Motor Oil (+1,35%), της Alpha Bank (+1,32%), της Atebank (+1,32%), της Πειραιώς (+1,25%) και της Εθνικής (+1,24%).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Jumbo (-3,02%), του ΟΠΑΠ (-2,30%) και της ΔΕΗ        (-0,89%). 72 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 70 πτωτικά και 61 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Alpha Trust +9,88%, Γιουρομπρόκερς +9,68%, Χαϊδεμένος +9,29% και Ιλυδα +8,70%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εικόνα – Ηχος -14,29%, Altec                   -14,29%, FHL Mermeren -9,50% και ΒΙΣ(κο) -9,21%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 77,191 εκατ. ευρώ. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 3.785.968 τεμάχια, Κύπρου με 1.923.448, MIG με 1.483.850 και Πειραιώς με 1.320.426 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 27,329 εκατ. ευρώ, Κύπρου με 6,170, Alpha Bank με 5,515 και ΔΕΗ με 4,547 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 56,801 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα