Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απίθανη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Aθήνα
Απίθανη θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στην επόμενη διετία η Citigroup. ´Τα ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι περαιτέρω αρνητικών ειδήσεων στα τρέχοντα επίπεδα´, έγραψε σε σημείωμα προς τους επενδυτές ο  στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Citigroup στο Λονδίνο, Στίβεν Μάνσελ.

´Bραχυπρόθεσμα, μία πιστωτική κρίση είναι μάλλον απίθανη, εκτός εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τους όρους του πακέτου διάσωσης. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να υποδηλώνει ότι αυτό πρόκειται να συμβεί´, υπογράμμισε.
Εν τω μεταξύ, σε έκθεση με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου, αναλυτής της Goldman Sachs προτείνει αγορά 30ετών ομολόγων, λέγοντας ότι «εμμένουμε στην άποψη ότι “αξία” στις αγορές της Ευρωζώνης μπορεί ήδη να βρεθεί στους 30ετείς ελληνικούς τίτλους, τους οποίους συνιστούμε ξανά για το χαρτοφυλάκιο».
Ανοδικά κινείται την Πέμπτη το spread στα 10ετή ομόλογα, λόγω κυρίως των έντονων πιέσεων σε όλους τους τίτλους της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, ανήλθε μέχρι τις 930 μονάδες, ενώ άνοιξε στις 913. Το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου ανήλθε μέχρι το 11,70% από 11,55% στο άνοιγμα.
To κόστος ασφάλισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) ενισχύθηκε επίσης, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης.
Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων διαμορφωνόταν στις 890 μονάδες, 12 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης, σύμφωνα με το Markit.
Tην ίδια στιγμή, άνοδο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κατέγραφε και το κόστος ασφάλισης των ιρλανδικών, ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων άνοδο με τα αντίστοιχα CDS να διαμορφώνονται στις 617, 294 και 505 μονάδες βάσης.
Στην Ιρλανδία, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε για 13η συνεχόμενη συνεδρίαση, στο 8,77%. Το spread με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε στο επίπεδο – ρεκόρ των 652 μονάδων βάσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά, η ΕΚΤ παρενέβη, αγοράζοντας ιρλανδικούς και πορτογαλικούς τίτλους.
Επικαιροποίηση
Μνημονίου
Στο μεταξύ, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των στελεχών της τρόικας με την κυβέρνηση για την νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου.
Οι τεχνικές διαβουλεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί από τα χαμηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ που βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα στις συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Σερβάς Ντερούζ (Κομισιόν) με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο διήμερο θα οριστικοποιηθεί η επίπτωση που θα έχει η αναθεώρηση της Εurostat για το έλλειμμα του 2009 στο έλλειμμα του 2010. Από το εύρος της αναθεώρησης θα επανακαθοριστεί ο στόχος για το έλλειμμα του 2010.
Το πλέον κρίσιμο κομμάτι των διαπραγματεύσεων του διημέρου 15 – 17 Νοεμβρίου αφορά στα νέα μέτρα του 2011, τα οποία θα αποτυπωθούν μερικώς στο σχέδιο του προϋπολογισμού και στο εάν ο στόχος του 2011 για το έλλειμμα θα διατηρηθεί.
Σημειώνεται πως με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006-2009 από την Eurostat ,το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 αναθεωρείται υψηλότερα των 35 δισ. ευρώ, από τα 30,8 δισ. ευρώ που πρόβλεπε το Μνημόνιο.
Το δε έλλειμμα του 2010 φαίνεται να αναθεωρείται από τα 18,6 δισ. ευρώ στα 21,4 δισ. ευρώ. Το Μνημόνιο θέτει ως στόχο την μείωση του ελλείμματος 2011 στα 16 δισ. ευρώ ή στο 6,9% του ΑΕΠ.
Αν ο στόχος αυτός διατηρηθεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του 2011 κατά 5,4 δισ. ευρώ, όταν αρχικώς υπολόγιζε πως θα έπρεπε να εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως η προσπάθεια της Ελλάδας το 2010 οδήγησε σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, εξέλιξη που χαρακτηρίζουν «διαπραγματευτικό όπλο», αφενός διότι αποτυπώνει την πολιτική βούληση, αφετέρου διότι διασφαλίζει πως η δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα μείνει ημιτελής.
Πάντως, η διατήρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 5% και η παρατεταμένη ύφεση, αποτελούν παράγοντες που ήδη προσμετρούν στη «διαλλακτικότητα» των στελεχών της τρόικας, τα οποία ζητούν από τη κυβέρνηση ρεαλιστικές προτάσεις για την ανάταξη της οικονομίας.
Οι ίδιοι θεωρούν μονόδρομο την περικοπή δαπανών στον δημόσιο τομέα καθώς αναγνωρίζουν πως η επιβολή νέων φόρων θα αυξήσει τα έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν την εφαρμογή μεσοπρόθεσμων πολιτικών που θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.
Έτσι, λοιπόν, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί δημόσια το ζήτημα της επέκτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, αλλά και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η χώρα από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα