Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤ
Υπό έλεγχο στην Ευρώπη ο πληθωρισμός
Βρυξέλλες
Ο πυρήνας του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι πιθανόν να παραμείνει υπό έλεγχο το προσεχές διάστημα, μολονότι μπορεί να κινηθεί ελαφρά ανοδικά, δήλωσε η ΕΚΤ στο μηνιαίο δελτίο της του Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η ΕΚΤ δήλωσε πως ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών κατανάλωσης αυξήθηκε το 2010 με την εξομάλυνση των τάσεων του βασικού πληθωρισμού μετά την εξαιρετική αδυναμία που προκάλεσε η ύφεση που ακολούθησε την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η ΕΚΤ δήλωσε πως αναμένει ο εναρμονισμένος αυτός δείκτης τιμών κατανάλωσης (χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα) “θα συνεχίσει να αυξάνει ελαφρά τους επόμενους μήνες” εξαιτίας της αργής βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης. “Εντούτοις, αυτή η άνοδος θα παραμείνει ελεγχόμενη δεδομένων των μέτριων μισθολογικών εξελίξεων και τη συνεχιζόμενη υποτονικότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης”.
Η ΕΚΤ επισήμανε επίσης πως οι κυβερνητικές προσπάθειες να καλύψουν τις τρύπες στους προϋπολογισμούς αυξάνοντας τους έμμεσους φόρους και τις τιμές διοικητικά, πρόσθεσαν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στον εναρμονισμένο δείκτη από το 2009. Υπογράμμισε, δε, πως οι επιχειρήσεις μπόρεσαν μερικώς να περάσουν τις αυξήσεις των φόρων στις τιμές. Αντίθετα, μικρή ήταν η επίδραση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης από την άνοδο των τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων μετά τις φτωχιές σοδειές σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Μ. ΟΘΩΝΑΣ – ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θέτουν θέμα απολύσεων στον Δημόσιο Τομέα

Αθήνα
Την άποψη πως πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση των απολύσεων στον Δημόσιο Τομέα εξέφρασαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Όθωνας μιλώντας στον ´ΒΗΜΑ 99,5´ δήλωσε ότι δεν μπορεί να έχουμε θέματα ταμπού. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ´ΣΚΑΪ´ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν το βάρος των απολύσεων να το πληρώνει μόνο ο ιδιωτικός τομέας.
Μία ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Μεταφορών, Δ. Ρέππα, πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ, ο κ. Όθωνας δήλωσε: «Όπου δεν χρειάζονται ή είναι υπεράριθμοι, παρασιτούν ή είναι αργομισθίες εγώ προσωπικά δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό».
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη παρατήρησε ότι πρώτα πρέπει να γίνουν οι μετατάξεις, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιδημοφιλείς Υπηρεσίες, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι συμβάσεις που λήγουν δεν ανανεώνονται. «Θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογιστική ανακατανομή του προσωπικού στον δημόσιο τομέα ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις. Ωστόσο κανένα θέμα δεν μπορεί να είναι ταμπού», τόνισε ο κ. Όθωνας.
Την ίδια ώρα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δεν είναι δυνατόν το βάρος των απολύσεων να το πληρώνει μόνο ο ιδιωτικός τομέας και πως εάν ολοκληρωθούν οι μετατάξεις και περισσεύουν εργαζόμενοι, τότε θα πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΡΚ
Η Ελλάδα μπορεί να
ξεπεράσει την κρίση
Βερολίνο
Η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά το δημοσιονομικό της πρόγραμμα και είναι ικανή να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ.
«Η Ελλάδα εφαρμόζει μέχρι στιγμής αυτό το πρόγραμμα (σε αναλογία) ένα προς ένα», είπε ο κ. Σταρκ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο.
«(Το πρόγραμμα) λειτουργεί» σημείωσε και προσέθεσε η Ελλάδα είναι δυνατόν να ξεπεράσει την κρίση με την στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ. Παράλληλα, ο κ. Σταρκ αναφέρθηκε και στο ευρώ, λέγοντας ότι έχει εντείνει τις οικονομικές ανισορροπίες στην Ευρωζώνη, οι οποίες τώρα «θα πρέπει τώρα να διορθωθούν».
«Εμείς (στην ΕΚΤ) έχουμε εκτελέσει την αποστολή μας, παρόλα αυτά την ίδια στιγμή, υπό την ασπίδα προστασίας του ευρώ, οι ανισορροπίες έχουν ενταθεί», σημείωσε.
Ο κ. Σταρκ είπε, επίσης, ότι υπάρχει δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη, ωστόσο, το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα και δεν διέρχεται κρίση. «Πάνω από όλα είναι κρίση στα δημοσιονομικά», τόνισε.

ΖΟΖΕ ΜΠΑΡΟΖΟ:
Η ΕΕ είναι έτοιμη να
στηρίξει την Ιρλανδία
Δουβλίνο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να στηρίξει την Ιρλανδία, τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, την ίδια ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί ομαλά το χρέος της και τα επιτόκια των ιρλανδικών ομολόγων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ιρλανδία σε μόνιμη βάση», είπε από τη Σεούλ, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της G-20. Η Ευρώπη διαθέτει «όλα τα απαραίτητα εργαλεία σε ισχύ», ώστε «να προσφέρει οκονομική βοήθεια», αν χρειαστεί, προσέθεσε.
Τα επιτόκια των ιρλανδικών κρατικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση της χώρας θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ, ώστε να μπορεί να διασώσει από την κατάρρευση το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Σήμερα, Πέμπτη, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε για 13η συνεχόμενη συνεδρίαση, στο 8,77%. Το spread με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε στο επίπεδο – ρεκόρ των 652 μονάδων βάσης. Μεγάλη άνοδο, σε επίπεδο – ρεκόρ επίσης, σημειώνει το spread και στην Πορτογαλία (484 μονάδες).
Το κόστος ασφάλισης του ιρλανδικού χρέους (CDS) ανήλθε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 617 μονάδων βάσης. Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ιρλανδικού δημοσίου είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2011.

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ G-20
Οι ισοτιμίες διχάζουν τους ηγέτες

Σεούλ
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι στόχοι για το εμπορικό ισοζύγιο αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, διχάζουν τους ηγέτες των χωρών της G-20, κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε την Πέμπτη στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα.
Ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Λι Μιουνγκ Mπακ, δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μελών της G-20 για το θέμα της μείωσης των ανισορροπιών στις εμπορικές συναλλαγές.
«Υπήρξε κάποια μικρή πρόοδος μέχρι τώρα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά στις απόψεις μεταξύ αρκετών κρατών», δήλωσε, στη διάρκεια σύσκεψης αξιωματούχων των κρατών της Ομάδας των 20, που γίνεται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
«Νομίζω ότι το θέμα θα συζητηθεί σοβαρά απόψε (μεταξύ των ηγετών) στη βάση της προόδου που έχει επιτευχθεί», πρόσθεσε.
Η τελική ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, δεν πρόκειται να αναφέρει αριθμητικούς στόχους για τις ανισορροπίες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δήλωσε αξιωματούχος της G-20 που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη της ανακοίνωσης.
«Δεν υπάρχουν σημαντικοί αριθμοί στο προσχέδιο και δεν θα υπάρχουν ούτε στο τελικό κείμενο», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.
Η Γερμανία και η Κίνα κυρίως, μαζί με άλλες χώρες, αντιτάχθηκαν σθεναρά στο αμερικανό σχέδιο να επιβληθούν αριθμητικοί περιορισμοί στις ανισορροπίες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

ΑΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Επιστολή
στον πρωθυπουρό
για το ´fast track´
Αθήνα
Επιφυλάξεις για το «fast track» εκφράζουν εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και προβλέπεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια μέσα στοn Νοέμβριο.
Την επιστολή υπογράφουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρος», «Αρχέλων», «Ελληνική Εταιρeία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», «Ελληνική Εταιρeία Προστασίας της Φύσης», «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρeία», «Καλλιστώ», «Μεσόγειος SOS», «ΜΟm» και το WWF και οι εκπρόσωποί τους εντοπίζουν τις ενστάσεις τους στο νομοσχέδιο για την «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» σε τρία σημεία:
– Στη δυνατότητα παρεκκλίσεων από χωροταξικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις, προκειμένου να υλοποιηθούν οι επενδύσεις. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τις δυνατότητες αποχαρακτηρισμού κοινόχρηστων χώρων, χώρων αστικού πρασίνου, πάρκων και αλσών, τη δυνατότητα καθορισμού όρων και περιορισμών δόμησης για κάθε εκτός σχεδίου περιοχή, χωρίς να εξαιρούνται οι προστατευόμενες περιοχές.
– Στις «τεκμαρτές άδειες» για χωροταξικά ή περιβαλλοντικά θέματα όταν παρέρχεται η προθεσμία που έχει τεθεί για να δοθεί απάντηση στο αίτημα.

ΜΕ ΤΟΝ ´ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ´
Αλλαγές και
στη χωροθέτηση
των αιολικών πάρκων
Αθήνα
Αλλαγές και στη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων φέρνει ο «Καλλικράτης», καθώς ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ανεμογεννητριών, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθορίζεται σε επίπεδο πρωτοβάθμιου ΟΤΑ.
Το ζήτημα που δημιουργείται, όπως προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε την Τετάρτη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο Yπουργείο Περιβάλλοντος, είναι ότι συγχωνεύονται Δήμοι με διαφορετικά όρια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση.

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ
Στα 92,4 δισ. ευρώ
η χρηματοδότηση
των ελληνικών Τραπεζών
Αθήνα
Η χρηματοδότηση των ελληνικών Τραπεζών από την ΕΚΤ υποχώρησε 2% στα τέλη Οκτωβρίου, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.
Τα δάνεια σε ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ζώνης ευρώ σχετιζόμενα με πράξεις νομισματικής πολιτικής διαμορφώθηκαν στα 92,4 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου, από 94,3 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Νωρίτερα φέτος, η πρόσβαση των ελληνικών Τραπεζών στην διατραπεζική αγορά είχε παγώσει λόγω της κρίσης χρέους.
Σταδιακά, ωστόσο, οι γραμμές χρηματοδότηση ανοίγουν με την Εθνική να ανακοινώνει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι διαθέτει repo lines 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς Τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ είχε διαμορφωθεί στα 49,7 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις σε τεχνολογίες
χαμηλού άνθρακα
Ευκαιρίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης NER-300, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το ΝΕR-300 είναι ένα φιλόδοξο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο αντλεί πόρους από την πώληση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα και των κρατών – μελών της ΕΕ να επενδύσουν σε πιλοτικά έργα και συγκεκριμένες τεχνολογίες, στην πορεία προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Το χρηματικό ποσό το οποίο είναι διαθέσιμο για επενδύσεις, εξαρτάται από την τιμή πώλησης των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για τους νεοεισερχόμενους του αναθεωρημένου συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.
Κατασκευή σήραγγας
στον Υμηττό
Μια μεγάλη σήραγγα στον Υμηττό και οδικό έργο συνολικού μήκους 22 χιλιομέτρων, περιλαμβάνουν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού που σχεδιάζει το Υπουργείο Υποδομών και αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 40% του αρχικού έργου που είχε εξαγγελθεί προεκλογικά το 2009 απο τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, περικόπτεται ως μη αποδεκτό περιβαλλοντικά. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, μέχρι τη λεωφ. Βουλιαγμένης, συνολικού μήκους 8 χιλιομέτρων.
Έτσι, θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση των κατοίκων των νότιων περιοχών του Λεκανοπεδίου στο αεροδρόμιο.
Το έργο θα κατασκευασθεί με σύμβαση παραχώρησης. Η μελέτη προχωρά με ταχείς ρυθμούς και υπολογίζεται ότι στις αρχές του 2012 θα έχει εγκατασταθεί ο κατασκευαστής.
Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την
υποτίμηση του δολαρίου
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, απέρριψε τις αιτιάσεις που εκφράζουν πολλές χώρες, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, ότι η αμερικανική επιδιώκει την υποτίμηση του δολαρίου. Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου του κ. Γκρίνσπαν στην εφημερίδα Financial Times, ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CNBC ότι «οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν ποτέ αυτό» και πρόσθεσε ότι «δεν θα επιδιώξουμε ποτέ να εξασθενήσουμε το νόμισμά μας ως μέσο για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας μας».
Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Γκάιτνερ επιδιώκει να χαλαρώσει την ένταση που υπάρχει στην G-20, την Ομάδα των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, καθώς την Πέμπτη ξεκίνησε η Σύνοδος των ηγετών της με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της ισόρροπης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Πάνω από τα 88 δολάρια
το πετρέλαιο
Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας σκαρφάλωσε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την απρόσμενη μείωση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων και την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα. Το αργό πετρέλαιο, στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, ενισχύθηκε έως 0,70% στα 88,45 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερη τιμή από τις 9 Οκτωβρίου 2008. Αυτή την εβδομάδα τα κέρδη ανέρχονται στο 2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή κινήθηκε ανοδικά κάθε ημέρα αυτού του μήνα, εκτός από την 9η Νοεμβρίου. Το Μπρεντ σημείωσε άνοδο έως 0,60% στα 89,49 δολάρια. Από την αρχή του 2010, το αργό πετρέλαιο σημειώνει κέρδη άνω του 11%, καθώς η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ σηματοδοτεί την αύξηση της ζήτησης.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πτωτικές τάσεις
Κάτω από τα επίπεδα των 1.500 μονάδων υποχώρησε η χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας που διαμορφώνει η ραγδαία επιδείνωση της ιρλανδικής οικονομίας και η απόκλιση από τον στόχο του ελληνικού ελλείμματος.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.493,59 μονάδες σημειώνοντας πτώση 16,57 μονάδων ή σε ποσοστό 1,10%.
Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός Δείκτης κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.476,93 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 2,20%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 709,26 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,12%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.588,14 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 1,45%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 272,57 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,97%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.600,17 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,15%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.873,12 μονάδες, με πτώση 1,16%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της Atebank (-5,00%), της Ελλάκτωρ (-3,97%), του Τ.Τ (-3,75%) και της Εθνικής (-3,20%).
Αντιθέτως με σημαντική άνοδο έκλεισαν οι μετοχές της Τιτάν (+1,55%), της ΔΕΗ (+1,31%), ενώ με άνοδο 0,66% έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank.
51 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 98 πτωτικά και 49 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ελληνική Υφαντουργία +9,38%, Βιοκαρπέτ(κο) +8,96%, Ιντεάλ(κο) +8,74% και ΑΧΟΝ Συμμετοχών +8,00%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Vell Group           -14,29%, Marfin Εγνατία (κο) -11,90%, ΑΕΓΕΚ -10,34% και Nexans -9,09%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 126,149 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 5.802.705 τεμάχια, MIG με 3.021.533, Alpha Bank με 2.962.211 και Πειραιώς με 2.177.806 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 42,179 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 13,390, Coca Cola 3E με 9,744 και Eurobank με 7,140 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 56,829 δισ. ευρώ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Νέα σοκολατερί – καφέ  
Βελούδινη υφή, πλούσια γεύση, υπέροχο άρωμα. O λόγος βέβαια για τη σοκολάτα, με τη συχνά παρηγορητική δράση, ως ρόφημα ή κάθε είδους  ´Γλυκός  Πειρασμός´. Αυτό είναι και το όνομα της νέας σοκολατερί – καφέ  που άνοιξε προχθές βράδυ στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη 32.
Η νέα σοκολατερί  θα σας εκπλήξει ευχάριστα για δύο πράγματα:  την αισθητική της με το καφέ, μπεζ και το λευκό να κυριαρχεί σε τοίχους, καρέκλες, τραπέζια, κουρτίνες, φωτιστικά  συνδυασμένα όλα αυτά  με έναν ντελικάτο  τρόπο. Και φυσικά, στις γεύσεις και τα αρώματά της, με μυρωδάτη πρωταγωνίστρια τη σοκολάτα σε 32 απίθανες γεύσεις και όχι μόνο. Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο από τον χρόνο σας και περάστε το κατώφλι του ´Γλυκού Πειρασμού´ και θα αποζημιωθείτε γιατί, εδώ ο χρόνος μετράει διαφορετικά. Καθίστε αναπαυτικά μέσα ή έξω και απολαύστε κάθε γουλιά από την υπέροχη σοκολάτα σας ή όποιο άλλο ρόφημα, καφέ ή τσάι επιλέξετε, μαζί με υπέροχα και γευστικά σπιτικά γλυκά. Όποια πάντως είναι η προτίμησή σας σίγουρα θα σας αποζημιώσει, όταν φτάσει στο τραπέζι σας. Α! μην ξεχάσετε να παραγγείλετε τη σοκολάτα Fondue, η οποία είναι πηχτή σοκολάτα και βουτήξτε μέσα της φρούτα, μικρά σουδάκια ή γκοφρετούλες  και η γεύση στον ουρανίσκο σας θα απογειωθεί…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα