Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προσωρινώς… ασφαλτόστρωση

´Προσωρινή λύση´ έως ότου πλακοστρωθεί το σύνολο του παλιού λιμανιού χαρακτηρίζουν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων και η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων την ασφαλτόστρωση που έγινε στο παραλιακό τμήμα μπροστά από τον Φιρκά.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη εργολαβία έχει ήδη προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια μεταξύ επισκεπτών και επαγγελματιών του ενετικού λιμανιού, οι οποίοι σημειώνουν ότι η άσφαλτος δεν ταιριάζει σε έναν χώρο που διεκδικεί μια θέση στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Η εικόνα της φρεσκοστρωμένης ασφάλτου, η οποία διακόπτεται ορισμένα μέτρα πιο κάτω από την είσοδο του Ναυτικού Μουσείου από πλάκες, είναι αναμενόμενο να ξενίζει τους επισκέπτες του ενετικού λιμανιού. Άλλωστε το παλιό λιμάνι -και συνολικότερα η παλιά πόλη- βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου ως μια περιοχή που απαιτεί ειδική μέριμνα και σεβασμό.
Τα «Χ.Ν.» έθεσαν το θέμα στον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Άρη Παπαδογιάννη και τον προϊστάμενο της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη, οι οποίοι χαρακτήρισαν την άσφαλτο ως μια… προσωρινή λύση.  
Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο κ. Παπαδογιάννης στην τοποθέτησή του ανέφερε αρχικά ότι η αποκατάσταση της ασφάλτου έγινε σε σημεία όπου ήδη υπήρχε άσφαλτος. «Αυτό είναι μια εργολαβία αποκατάστασης της υφιστάμενης ασφάλτου, δηλαδή εκεί που προϋπήρχε άσφαλτος. Η εργολαβία ήταν της τάξης των 120.000 ευρώ και περιελάμβανε ένα κομμάτι στην Ακτή Ενώσεως και ένα κομμάτι στο Ναυτικό Μουσείο και τον Φιρκά», είπε αρχικά ο κ. Παπαδογιάννης, ενώ δικαιολόγησε την εργολαβία τονίζοντας ότι η άσφαλτος στα σημεία που έγιναν επεμβάσεις ήταν σε «άθλια κατάσταση» και «εγκυμονούσε κινδύνους».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι η συνολική πλακόστρωση του παλιού λιμανιού -στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούν πλάκες εκεί όπου δεν υπάρχουν, ενώ σε άλλα σημεία θα αντικατασταθούν οι υφιστάμενες πλάκες- προβλέπεται να γίνει μέσα από χρήματα που θα προκύψουν από τις εκπτώσεις έργων ύψους 6 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Οι εκπτώσεις αυτές -όπως ανέφερε- σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να αγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία προορίζονται, μεταξύ άλλων, για την αντικατάσταση των πλακών σε όλο το λιμάνι.    
Σε ό,τι αφορά δε τα αρνητικά σχόλια που έγιναν για τη χρονική συγκυρία εκτέλεσης των εργασιών (προεκλογική περίοδος) ο κ. Παπαδογιάννης υποστήριξε: «Το έργο δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο. Αρχές Ιουλίου εκτελέστηκε σε 3 μέρες το κομμάτι που αφορά στην Ακτή Ενώσεως, αλλά τότε οι καταστηματάρχες ζήτησαν -και το δεχθήκαμε- το τμήμα που κατασκευάζεται τώρα να γίνει μετά την τουριστική περίοδο ώστε να μην δημιουργήσει προβλήματα», είπε ο κ. Παπαδογιάννης και πρόσθεσε ότι η χρονική συγκυρία που πραγματοποιήθηκε η εργολαβία δεν έχει καμία σχέση με την προεκλογική περίοδο αλλά σχετίζεται με το αίτημα των καταστηματαρχών να μετατεθούν οι εργασίες εξαιτίας της παρουσίας κόσμου στο λιμάνι.
Ο ΜΙΧ. ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗΣ
Για το ίδιο θέμα ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ, Μιχάλης Ανδριανάκης, υποστήριξε ότι η καινούργια άσφαλτος έπεσε εκεί που προϋπήρχε άσφαλτος, ενώ χαρακτήρισε προσωρινή την παρέμβαση έως ότου προχωρήσει η αποκατάσταση των πλακών σε όλο το ενετικό λιμάνι. «Άσφαλτο είχε άσφαλτο ξαναρίξανε. Μέχρι να αποκατασταθούν οι πλάκες και να ενταχθεί το έργο θα περάσει κάποιος καιρός. Προβλέπεται πάντως να γίνει κανονικά», σημείωσε ο κ. Ανδριανάκης και πρόσθεσε ότι οι μελέτες για την αντικατάσταση ή τοποθέτηση νέων πλακών έχουν προχωρήσει αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τα αναγκαία κονδύλια. «Η άσφαλτος όπως τη βάζεις σε μια μέρα έτσι τη βγάζεις. Για να βγει όμως η άσφαλτος απαιτείται ένα γενναίο ποσό για να αγοράσεις τις κατάλληλες πλάκες και να μπορείς να πληρώσεις την εργολαβία. Ως προσωρινή λύση λοιπόν μας βρίσκει σύμφωνους…», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδριανάκης. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αναγκαιότατο έργο > Που ακριβώς την είδε την ανάγκη ο κύριος Μπαδογιάννης ,απο πότε εχεί να κατεβεί στο λιμάνι ? Εδώ συζηταμε να μην μπαίνουν τα βαριά οχήματα στο μνημείο αλλα η μπουλτοζές ειναί οκ, η μηπώς φοβοτάν το καινούργιο του πιθανόν αμαξί -μηχανή αυτού και τον άλλον καρεκλοκένταυρών χαλασεί οταν θα το παρκαρούν τον χειμώνα για καφέ που θα λείπουν οι ενοχλοιτικοί τουρίστες και θα επιτρεπεταί η κυκλοφορία
    Προσωρινη λυσή > Δεν είναι βγαζώ την παλιά άσφαλτο και βαζώ καινουργιά κυριοί ,ειναι επισκευάζω την παλιά
    Οίκολογικοτατο > Προτεινώ ανεπυφυλακτά να μπαζωσουν με τις παλιά άσφαλτο το κουμ καπι ωστέ να γίνει υφαλός
    Οικονομικότατο > Τι είναι 120 χιλιαδές για ενα δήμο με τετοιά πλεονασματά

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα