Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλλαγές στα ακίνητα

Αθήνα
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του περιουσιολογίου, μιας τεράστιας βάσης δεδομένων, στην οποία θα καταγράφονται όλα τα κτήρια της χώρας, αλλά αυτή τη φορά με όλους τους νόμιμους και ´τακτοποιημένους´ χώρους, αποτελεί ο νόμος για την ταυτότητα των κτηρίων.
Η  καθιέρωση της ταυτότητας (ΔΕΤΑ), που θα ισχύσει για όλες τις νέες οικοδομές από το 2011, η ρύθμιση για την «τακτοποίηση» για 40 χρόνια όλων των παράνομα κλειστών χώρων σε ένα ακίνητο μέσα στο περίγραμμα νόμιμης οικοδομικής άδειας (με εξαίρεση τα κλειστά μπαλκόνια και τα ρετιρέ) καθώς και η σύσταση και ενεργοποίηση του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών, έρχονται να δώσουν σάρκα και οστά σ? ένα σχέδιο που επί χρόνια επιχειρεί να υλοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών, τροφοδοτώντας τα ταμεία του κράτους.
Μόνο για το 2011 στοχεύει στην είσπραξη 800 εκατ. από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, 500 εκατ. από ημιυπαίθριους και 400 εκατ. από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που προϋπολογίζει το οικονομικό επιτελείο.
Τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους θα αποτελέσουν μέρος της «προίκας» του Πράσινου Ταμείου, όπως μετονομάστηκε πρόσφατα το Ταμείο Εφαρμογής Πολεοδομικών και Ρυθμιστικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) για να καμφθούν τυχόν… αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η διαδικασία για τα κτήρια από το 2011 και έπειτα είναι απλή, αφού η ταυτότητα του κτηρίου θα ξεκινήσει να «χτίζεται» με την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Ήδη, οι άδειες που εκδίδονται από τον Οκτώβριο προβλέπουν μελέτη περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου -σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), καθώς κάθε μεταβίβαση ακινήτου από τις αρχές του 2011 θα απαιτεί έλεγχο από το Σώμα των Ενεργειακών Επιθεωρητών και έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού. Το Σώμα αυτό, λοιπόν, στην έκθεσή του θα εμφανίσει υποχρεωτικά και τους κρυφούς ημιυπαίθριους. Έτσι, όσοι δεν έχουν επωφεληθεί της ευνοϊκής ρύθμισης του υπουργείου, δεν θα κινδυνεύουν μόνον από τους ελέγχους της Πολεοδομίας ή τις καταγγελίες των γειτόνων, αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να μεταβιβάσουν το ακίνητο.
Αυτό καλύπτει εν μέρει το ερώτημα γιατί κάποιος θα πρέπει να τρέξει στις πολεοδομίες, να δηλώσει τον παράνομα κλεισμένο ημιυπαίθριο και να ξεμπερδέψει για 40 χρόνια (όσο διαρκεί και η επενδυτική ζωή ενός κτηρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα) από πελατειακές δοσοληψίες.
Επιπλέον, όπως πρόσφατα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει την περίπτωση της δημιουργίας μίας νέας αρχής, η οποία θα αναλάβει τον εποπτικό ρόλο από τις Πολεοδομίες, ώστε οι συγκεκριμένες υπηρεσίες να μπορούν να διεκπεραιώνουν ταχύτερα την έγκριση των μελετών χωρίς να εμπλέκονται στην εποπτεία της εφαρμογής τους.
Η ρύθμιση αυτή οδήγησε μαζικά τους κατασκευαστές στις πολεοδομίες στις αρχές του φθινοπώρου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός, καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό για να διεκπεραιώσει αποκλειστικά και μόνο τις τακτοποιήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, μετά και την αύξηση των δόσεων από 6 σε 8 εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση περί ημιυπαίθριων χώρων, θα φθάσουν τις 300.000 από 150.000 σήμερα.
Ακόμη, το υπουργείο σχεδιάζει μία τροπολογία, ώστε να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του έτους για την ταχυδρομική αποστολή των αιτήσεων, εφόσον τα έγγραφα έχουν την πιστοποίηση των ΚΕΠ.
Το πρόστιμα είναι κλιμακωτό. Για την πρώτη κατοικία εντός σχεδίου υπολογίζεται μεταξύ 5% – 9% και για εκτός σχεδίου από 6% – 10% επί της τιμής ζώνης, που βρίσκεται το ακίνητο. Για τη δεύτερη κατοικία υπολογίζεται μεταξύ 6%-11% επί της τιμής ζώνης σε εντός σχεδίου περιοχές και μεταξύ 7,2% – 12% επί της τιμής ζώνης στα εκτός σχεδίου.
Για ακίνητα άλλων χρήσεων το πρόστιμο υπολογίζεται μεταξύ 7,5% – 13,5% για τα εντός σχεδίου και μεταξύ 9% -15% επί της τιμής ζώνης για τα εκτός σχεδίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα