Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέο δρακόντειο πρόστιμο κατά της Siemens

Δρακόντειο πρόστιμο στη Siemens για την παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού προτείνει η Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά το σκάνδαλο, στην Εθνική και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.  
Το  πρόστιμο που μπορεί να της επιβληθεί για τη διακίνηση μαύρου χρήματος μπορεί να αγγίξει το 1/15 του ετήσιου τζίρου της εταιρείας και για δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Εξεταστικής, Σήφη Βαλυράκη, η επιτροπή θα αποστείλει τον πρόεδρο Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορά για την παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού διότι η εταιρεία Siemens, κατείχε δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά εφαρμόζοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα (1992 – 2009) παράνομες τακτικές παρακώλυσης του ελεύθερου ανταγωνισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συνιστάμενες σε μυστικές συμφωνίες, διοχέτευση μαύρου χρήματος, σε συνδυασμό με την εξαπάτηση παγκόσμιων οργανισμών για τη συγκάλυψη των πράξεων αυτών, όπως ο ΟΟΣΑ, αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και υπέρμετρα ζημίωσε -τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ- παραβίασε ευθέως τις διατάξεις τόσο του εσωτερικού όσο και του κοινοτικού δικαίου που αποβλέπουν στην προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της να επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις.
Το μέγιστο διοικητικό πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί είναι έως το 1/15 του ετήσιου συνολικού τζίρου της μητρικής εταιρείας κατ? έτος και για 18 χρόνια.
Παράλληλα η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να αποστείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με κοινοποίηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, συμπληρωματική πρισματική αναφορά για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για κατάχρηση εξουσίας, γιατί ενώ προέκυπτε η εμπλοκή των στελεχών της μητρικής εταιρείας Siemens σε παράνομες πράξεις προς όφελός της και ιδιαίτερα των στελεχών εκείνων που είχαν ομολογήσει ότι διαχειρίζονταν τα μαύρα ταμεία, δεν είχε ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη και μάλιστα για οργανωμένο έγκλημα.
Με την πράξη αυτή μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου που έκανε την προανάκριση και ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός.
Η Εξεταστική ομόφωνα αποφάσισε να καταγγείλει τη Siemens στους διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΟΣΑ, τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη Διεθνή Κεφαλαιαγορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια συμβούλια υπουργών.
Αύριο τα μέλη της Επιτροπής θα βρεθούν και πάλι στο Μόναχο για να εξετάσουν τον τελευταίο μάρτυρα, τον συνδιαχειριστή των «μαύρων ταμείων» Μίχαελ Κουτσενόιτερ, ενώ θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα, για να αποφασίσει για τα περαιτέρω.
Αναίρεσε την κατάθεση
ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ
Στο μεταξύ, αιφνιδιαστικά αναίρεσε ο πρώην διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, την προ δεκαημέρου κατάθεσή του ενώπιον των βουλευτών-μελών της Εξεταστικής της Βουλής. Με συμπληρωματική δήλωση επιχείρησε να «αθωώσει» τη μητρική εταιρεία από τη γνώση της πολιτικής των δωροδοκιών.
Όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Εξεταστικής, Σήφη Βαλυράκη, κατά τη δεύτερη επίσκεψη του κλιμακίου των βουλευτών στο Μόναχο γνωστοποιήθηκε από την εισαγγελέα κ. Μπόιμλερ ότι με γραπτή του δήλωση ο Σίκατσεκ σημείωσε ότι παρερμηνεύτηκαν τα όσα κατέθεσε και ότι ο ίδιος ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είχε γνώση των δωροδοκιών η εταιρεία.
Παίρνει πίσω, όσα εννοούσε για τις μυστικές πληρωμές στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βαλυράκης, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό φαίνεται να έχει θορυβηθεί η γερμανική πλευρά από τις διαδικασίες περί οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος που έχει κινήσει η ελληνική πλευρά.
Πάντως, η Εξεταστική, που θα εισηγηθεί και θα ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής παράταση ενός μηνός για να καταλήξει ως τις 15 Δεκεμβρίου σε πόρισμα, εντείνει την κριτική και στρατηγική πιέσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα