Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ξενοδοχεία στο ?σφυρί?

Η οικονομική κρίση πλήττει καίρια όχι μόνο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα πεντάστερα πολυτελή ξενοδοχεία των Χανίων, που διανύουν μία από τις δυσκολότερες περιόδους με μεγάλη υποχώρηση των εσόδων τους.
Πωλητήριο έχουν βάλει ακόμη και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην κρίση και ψάχνουν αγοραστή.
Την ίδια ώρα μείωση κατά 5,5% σε αφίξεις κατεγράφη τον Οκτώβριο στον Νομό Χανίων, ενώ η πτώση του τζίρου των ξενοδοχείων στο σύνολο της προηγούμενης σεζόν ξεπέρασε το 10%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Χανίων κ. Νίκο Κόρακα: ´Υπάρχουν ξενοδοχεία και μάλιστα μεγάλης κατηγορίας,  τα οποία πωλούνται στα Χανιά. Πρόκειται για ένα σύνολο ξενοδοχειακών μονάδων έως πέντε αστέρια που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν βάλει πωλητήριο με καταχωρίσεις στον ημερήσιο Τύπο. Τα περισσότερα βέβαια δεν θα τα δείτε να φιγουράρουν σε κάποια λίστα κτηματομεσιτικού γραφείου, διότι πηγαίνουν στο «μιλητό». Επίσης υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία που πωλούνται´.
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα στα Χανιά το ποσοστό των ξενοδοχείων που έχουν βάλει πωλητήριο δεν ξεπερνά το 10%, κάτι που οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Κόρακα ´στη σκανδιναβική αγορά που κάθε σεζόν τροφοδοτεί τα περισσότερα ξενοδοχεία με κόσμο´.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Χανίων η τουριστική κίνηση κατά τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που ήταν αναμενόμενο από τους περισσότερους ξενοδόχους.
´Ο Οκτώβριος είχε πτώση κατά 5,5% σε αφίξεις. Υπάρχει μια εκτίμηση για την πτώση του τζίρου των ξενοδοχείων που είναι πάνω από το 10% στο σύνολο της σεζόν. Αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα και στα αποθεματικά διαθέσιμα των επιχειρήσεων και στα αποτελέσματα της κάθε χρήσης τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, αφού η τάση είναι πτωτική. Υπάρχουν προβλήματα επιβίωσης. Αυτό είναι δεδομένο. Η υπόλοιπη Ελλάδα σίγουρα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα´, τόνισε ο κ. Κόρακας.
Εκτός από τη μεγάλη πτώση του τζίρου βασικός λόγος που κλείνουν ξενοδοχεία ή που πωλούνται είναι οι μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις προς τις Τράπεζες.
´Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ξενοδόχων έχουν δανειακές υποχρεώσεις έχει δημιουργήσει οικονομική στενότητα στα ξενοδοχεία και γι? αυτό κάποια από αυτά βγαίνουν στο «σφυρί» προς πώληση´, ανέφερε ο κ. Κόρακας.
Εν τω μεταξύ όλο και περισσότεροι άνεργοι ξενοδοχοϋπάλληλοι εγγράφονται αυτή την περίοδο στο Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Πάντως ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Κόρακα, ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν αρκετές προκρατήσεις  για τη νέα περίοδο.
ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ
Για μειωμένες αφίξεις κατα 5,64% τον μήνα Οκτώβριο στον αερολιμένα ´Δασκαλογιάννης´ κάνει λόγο και ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Κρήτης κ. Σταύρος Πατεράκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Πατεράκης: ´Οι επιβάτες του εξωτερικού παρουσίαζαν μείωση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις δυνάμεις μας, αν και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν που πέρασε υπήρξαν πολλά προβλήματα, απεργίες, φυσικά φαινόμενα κ.ά. Παρόλα αυτά προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ισχυρό το brand name «Χανιά» στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που οι αφίξεις στον τόπο μας παρουσίαζαν μείωση, στην Τουρκία υπήρχε αύξηση κατα 20%. Πέρυσι είχαμε μείωση κατά 14%. Άρα και «πάλι καλά» να λέμε. Φέτος η κίνηση πήγε καλύτερα σε σχέση με αυτά που περιμέναμε και αυτό οφείλεται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό, στους Έλληνες επισκέπτες που ήρθαν στα Χανιά´.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι απαιτούνται δράσεις από την Πολιτεία για την ενίσχυση και στήριξη της τουριστικής αγοράς για την ερχόμενη σεζόν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα