Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στον εισαγγελέα το πόρισμα για πρόγραμμα του ΕΟΤ

Αθήνα
Στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών διαβιβάστηκε κατόπιν εντολής του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, η τελική έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, με τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε στον ΕΟΤ για το πρόγραμμα ´Τουρισμός για Ολους´. Η έκθεση αφορά την περίοδο 2006 – 2009.
Η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών υποβλήθηκε σε συνέχεια ενδιάμεσης έκθεσης του Σώματος και της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενήργησε, προκειμένου να εντοπισθούν και να επιμερισθούν οι ευθύνες των διοικητικών οργάνων, που συμμετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος.
Η Εισαγγελία θα διερευνήσει την ποινική αξιολόγηση, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου, των μη σύννομων πράξεων και παραλείψεων που εντοπίσθηκαν, στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό στους υπόλογους των ποσών που ζημιώθηκε ο Οργανισμός, καθώς και στον πρόεδρο του ΕΟΤ, προκειμένου ως πειθαρχικός προϊστάμενος, να προβεί στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος εννέα στελεχών και υπαλλήλων του ΕΟΤ για τα αποδιδόμενα σε έκαστο εξ αυτών πειθαρχικά αδικήματα.
Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τον έλεγχο, «υπολογίζεται ότι η οικονομική επιβάρυνση, που συνεπαγόταν η έκδοση των επιπλέον δελτίων για τα Προγράμματα 2006, 2007 – 2008 και 2008 – 2009, ανερχόταν στο ύψος των 5,5 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι δε ανειλημμένες εξ αυτών υποχρεώσεις του Οργανισμού, βάσει των εγκριτικών αποφάσεων για τα Προγράμματα της τελευταίας τριετίας, υπολογίσθηκαν στο ύψος των 17 εκατ. ευρώ».
Το πόρισμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «ο αριθμός των προσώπων υπέρ των οποίων εκδόθηκαν δελτία, ξεπέρασε τα 22.900 έναντι των 2.000, που προέβλεπαν οι αποφάσεις, γεγονός που συνεπαγόταν δυνητικά μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού, που υπολογίζεται κατά το μέγιστο στο ύψος του 1.755.600 ευρώ».  
Ακόμη, γίνεται λόγος για εικονικά δελτία από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που αν και εντοπίστηκαν οι υπηρεσίες δεν «κινήθηκαν προς την κατεύθυνση επιβολής των νομίμων, προχώρησε στην καταβολή στην εν λόγω επιχείρηση χρηματικού ποσού, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του, καταβλήθηκε για εικονικά δελτία».
Στη μάχη των «προκρατήσεων»
Στο μεταξύ, το κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός για την ταξιδιωτική βιομηχανία, η διεθνής τουριστική έκθεση World Travel Market, ξεκίνησε χθες το πρωί στο Λονδίνο και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ελληνικού τουρισμού ρίχνεται στη μάχη των «προκρατήσεων».
Πολλά και σημαντικά τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί για την τουριστική ηγεσία. Συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ, από τις οποίες ξεχωρίζει αυτή του υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη στο CNN, ενώ χθες το απόγευμα  έγινε η εθιμοτυπική συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Νικητιάδης, πέραν των επαφών με τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες που διακινούν και τη μερίδα του λέοντος των Άγγλων τουριστών στη χώρα μας, θα έχει συναντήσεις και με ανεξάρτητους tour operator?s, σε μια προσπάθεια απεξάρτησης από τους «μεγάλους» του χώρου.
Στόχος είναι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Αγγλία. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν και συναντήσεις με τους επικεφαλής των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, σε συνέχεια της συνεργασίας που αναπτύχτηκε στην Αθήνα, το προηγούμενο διάστημα.
Η WTM γιορτάζει φέτος τα 31 χρόνια συνεχής παρουσίας της στα διεθνή τουριστικά δρώμενα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα