Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κριτική στα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών

Αθήνα
Στην ανακούφιση ΕΕ, ΔΝΤ και αγορών, μετά την απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να μην προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, αναφέρονται τα ξένα ΜΜΕ στα ρεπορτάζ τους για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
´Το ρίσκο που πήρε ο κ. Παπανδρέου απέδωσε και η προειδοποίησή του έπεισε αρκετούς να στηρίξουν το κόμμα του´, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα.
«Ωστόσο πολλοί ψηφοφόροι απείχαν από τις κάλπες και το αποτέλεσμα σίγουρα δεν εκφράζει ενθουσιώδη επιδοκιμασία του προγράμματος λιτότητας. Η απόφαση να μην προκηρύξει γενικές εκλογές θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ και τις αγορές, που ήταν νευρικές μπροστά στο ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα», προσθέτει.
«Αναλυτές υποστήριζαν ότι ο Παπανδρέου έπαιρνε ένα άχρηστο πολιτικό ρίσκο, διακινδυνεύοντας την άνετη πλειοψηφία του και τις πολιτικές ΕΕ/ΔΝΤ τη στιγμή που η Ελλάδα αγωνίζεται να φτάσει δύσκολους στόχους για τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού της ελλείμματος», μεταδίδει το Reuters.
«Πολλοί ανακουφίστηκαν το βράδυ της Κυριακής αλλά είπαν ότι το υψηλό ποσοστό αποχής και η μείωση της ψαλίδας μεταξύ των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και της αντιπολίτευσης καταδεικνύουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ρίσκα στο πρόγραμμα του Παπανδρέου», συμπληρώνει το διεθνές πρακτορείο.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέσυρε την απειλή του για πρόωρες εκλογές, παρά τις απώλειες που υπέστη το σοσιαλιστικό του κόμμα στις εκλογές της Κυριακής», αναφέρουν στην ανταπόκρισή τους οι Financial Times, προσθέτοντας ότι «υπαινίχθηκε περαιτέρω σκληρές μεταρρυθμίσεις στην ανακοίνωση του προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα».
Στη μεγάλη αποχή αναφέρεται και ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην Αθήνα. «Πολλοί Έλληνες και ιδιαίτερα πολλοί νέοι Έλληνες απείχαν από τις κάλπες», όπως λέει.
Ο γερμανικός Τύπος διαπιστώνει ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών συνιστά «πλήγμα για τον Παπανδρέου», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το κυβερνών κόμμα διατήρησε την πρώτη θέση.
Η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung δημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων dpa και εκτιμά ότι οι εκλογές έστειλαν «προειδοποίηση» στον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, καθώς η αναμέτρηση είχε χαρακτήρα βαρόμετρου για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης.
«Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα κέρδισε σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ελαφρύ προβάδισμα σε σχέση με τη δεξιά αντιπολίτευση στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών», γράφει η γαλλική Le Monde.
«Από τότε που εξελέγη πριν από έναν χρόνο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αγωνίζεται για να ικανοποιήσει δύο δύσκολους και, όπως φαίνεται, αντικρουόμενους, παράγοντες: τις διεθνείς αγορές και τους Έλληνες. Την Κυριακή, κήρυξε νίκη και στα δύο μέτωπα», γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times, που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες ως «βασικό εμπόδιο» στον δρόμο του κ. Παπανδρέου καθώς «αγωνίζεται να πείσει τον κόσμο ότι είναι ο κατάλληλος για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και το ευρώ να παραμείνει ισχυρό».
«Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές επιβίωσαν μιας σημαντικής δοκιμασίας την Κυριακή, καθώς κέρδισαν μικρή πλειοψηφία στις τοπικές εκλογές που είχαν λάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το σκληρό, τριετές πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης», γράφει η Wall Street Journal.
ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
Στα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα και στη μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων αναφέρεται στο χθεσινό άρθρο της κοινοτικής ιστοσελίδας «euobserver», ενώ η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir» σε δημοσίευμά της, επισημαίνει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των ελληνικών κοινοτήτων.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός διεκδικεί μια ηθική νίκη παρά τα αποτελέσματα των εκλογών», έχει τίτλο το άρθρο που δημοσιεύεται στο euobserver. Το άρθρο, αφού επισημαίνει πως ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι ψηφοφόροι επιδοκίμασαν με τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησής του, σημειώνει ότι ο ισχυρισμός αυτός υπονομεύεται από τις σημαντικές απώλειες που υπέστη το κόμμα του αλλά και την πρωτοφανή αποχή των ψηφοφόρων.
Το άρθρο επισημαίνει το τεράστιο ποσοστό αποχής και σημειώνεται ότι παρότι η ψήφος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική, συνολικά μόνο το 60% των ψηφοφόρων έδωσαν το παρών, ενώ συνήθως το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 70% με 80%.
Επιπλέον, το άρθρο επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέτρεψε την περιφερειακή εκλογική διαδικασία σε δημοψήφισμα σχετικά με το πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι θα κηρύξει γενικές εκλογές, σε περίπτωση που αυτό δεν επιδοκιμαστεί. Το άρθρο αναφέρεται, ακόμη, στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Metron, σύμφωνα με την οποία, το 80% του πληθυσμού δεν επιθυμούσε τη διεξαγωγή γενικών εκλογών και σημειώνει ότι το ενδεχόμενο γενικών εκλογών επέδρασε αρνητικά στις αγορές, εκτοξεύοντας τα spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων στα ύψη τις τελευταίες μέρες.
Εξάλλου, η «Soir», σε άρθρο της με τίτλο «Ταξίδι στην Ελλάδα της κρίσης και των πελατειακών σχέσεων», αναφέρει ότι τα Δημαρχεία στην Ελλάδα δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το προσωπικό τους. Οι Κοινότητες και οι διοικητικές τους Αρχές, αναφέρει το άρθρο, διαμαρτύρονται για την παύση μεταφοράς κονδυλίων προερχόμενων από το κράτος και την EE, ενώ πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν αναστείλει την αμοιβή των εργαζομένων τους.
Επιπλέον το άρθρο αναφέρεται σε μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στην εξυγίανση των διοικητικών αρχών από τους συμβασιούχους για να αντικατασταθούν από μόνιμους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί μέσω του ΑΣΕΠ. «Στο μέτρο αυτό αντιτίθεται μεγάλος αριθμός συμβασιούχων, εκ των οποίων πολλοί αποφάσισαν να προσφύγουν σε ένδικα μέσα», συνεχίζει το άρθρο, σημειώνοντας ότι από νομικής άποψης το δίκαιο είναι με το μέρος των συμβασιούχων και ότι η ΕΕ έχει ανακοινώσει πως η ατέρμονη ανανέωση των μη μόνιμων συμβολαίων και η μη αμοιβή των εργαζομένων είναι παράνομη. «Από την πλευρά της κυβέρνησης το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στο να θέσει τέλος στις πελατειακές σχέσεις, εξαιτίας των οποίων πολλοί δήμαρχοι υποσχέθηκαν θέσεις εργασίας με αντάλλαγμα ψήφους, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους», καταλήγει το άρθρο.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ως ένδειξη πολιτικής ωριμότητας και ως πίστωση εμπιστοσύνης των εκλογέων στις δύσκολες αλλά αναπόφευκτες για την οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας μεταρρυθμίσεις, ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας.
Στα ρεπορτάζ, των βουλγαρικών ΜΜΕ για τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν την υποστήριξη τους στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στις μισές, τουλάχιστον, από τις καινούργιες διοικητικές περιφέρειες.
Η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, η τηλεόραση ΒΝΤ και άλλα ΜΜΕ της Βουλγαρίας μετέδωσαν πρώτη είδηση στα διεθνή δελτία, τα βασικά σημεία από το τηλεοπτικό διάγγελμα, με το οποίο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε προχθές το βράδυ τη βούληση της κυβέρνησής του να συνεχίσει την πολιτική σωτηρία της χώρας.
Ταυτόχρονα, τα ηλεκτρονικά μέσα της Βουλγαρίας χαρακτηρίζουν την ασυνήθιστα μεγάλη, για την πολιτική παράδοση της Ελλάδας, αποχή των ψηφοφόρων από τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών ως ιδιόμορφη ´ψήφο διαμαρτυρίας´ εναντίον της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα