Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάνω από τα  87 δολάρια το πετρέλαιο
Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας σκαρφάλωσε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου, ξεπερνώντας τα 87 δολάρια το βαρέλι, μετά την απόφαση της Fed να αγοράσει κρατικά ομόλογα 600 δισ. δολαρίων, κίνηση που «απελευθερώνει» ρευστότητα, η οποία κατευθύνεται (και) στις αγορές εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο, παράδοσης Δεκεμβρίου, ενισχύθηκε, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, έως 0,80% στα 87,22 δολάρια, υψηλότερη τιμή από τις 9 Οκτωβρίου 2008, για να υποχωρήσει αργότερα κάτω από τα 87 δολάρια. Αυτή την εβδομάδα σημείωσε κέρδη 6,7%. Το Μπρεντ σημείωσε άνοδο έως 0,90% στα 88,80 δολάρια το βαρέλι. Η αγορά βλέπει να συνεχίζεται η κούρσα των τιμών, λόγω των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας που λαμβάνουν οι κεντρικές Τράπεζες.

Σε υψηλά επίπεδα η τιμή του χρυσού
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα 30 ετών κινήθηκε η τιμή του χρυσού, ωθούμενη από την αποδυνάμωση του δολαρίου και τις ανησυχίες για ενίσχυση του πληθωρισμού.
Το δολάριο διαπραγματεύθηκε χθες στις ασιατικές αγορές στα 1,4212 ανά ευρώ από 1,4207 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όταν υποχώρησε στο 1,4282, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Ιανουαρίου. Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου βρέθηκε στα 1.383,10 δολάρια ανά ουγγιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ κλεισίματος που σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου στα 1.377,60 δολ. ανά ουγγιά.
Μέσα σε οκτώ εβδομάδες, ο χρυσός έχει καταρρίψει 21 φορές το ιστορικό του υψηλό. Αρχικώς υπό την προοπτική ότι θα αποτελέσει την καλύτερη προστασία έναντι των πληθωριστικών πιέσεων που θα ασκηθούν όταν η Fed αποφασίσει να κάνει πράξη τη δέσμευση της περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης. Από την στιγμή δε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 600 δισ. ευρώ, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε περαιτέρω.

Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων
Το Δημόσιο θα εκδώσει στις 9 Νοεμβρίου έντοκα γραμμάτια, διάρκειας 26 εβδομάδων, με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους χθες.  Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 12η Νοεμβρίου.  Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Επιχειρηματικές συμφωνίες
υπέγραψαν Γαλλία – Κίνα
Επιχειρηματικές συμφωνίες, αξίας μεγαλύτερης των 20 δισ. ευρώ, μονογραφήθηκαν στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας στο Παρίσι. Όπως σχολίασαν πολιτικοί αναλυτές, Πεκίνο και Παρίσι φαίνονται να ξεπερνούν τη διπλωματική κρίση που είχαν φέτος την άνοιξη, όταν το Παρίσι υιοθέτησε θέσεις γιά το Θιβέτ, που ενόχλησαν και δυσαρέστησαν το Πεκίνο. Από την άλλη σχολιάζεται ότι με τόσες κερδοφόρες συμφωνίες, η Γαλλία δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται, πραγματικά, για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες, πρόκειται για επιχειρηματικές συμφωνίες, που αφορούν τον πετρελαϊκό όμιλο Total, την αεροναυπηγική κοινοπραξία Airbus και τον όμιλο Areva. Στο γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο, υπουργοί συναντήθηκαν προχθές με τους επικεφαλής των τριών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (Total, Airbus και Areva), υπό τα βλέμματα των προέδρων της Κίνας και της Γαλλίας, Χου Τζιντάο και Νικολά Σαρκοζί.

ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ
Θωρακίζονται οι ρυθμίσεις
για το fast track
Αθήνα
Θωρακίζεται νομικά, από περιβαλλοντικής και πολεοδομικής πλευράς, ο νόμος για τις μεγάλες επενδύσεις, που θα υλοποιούνται μέσω fast track, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προσφυγές στα δικαστήρια και να εξασφαλισθεί η αποδοχή των περισσότερων κομμάτων της Βουλής. Στο τελικό κείμενο του νόμου προβλέπεται ρητά η εξαίρεση επενδύσεων σε περιοχές, που έχουν χαρακτηριστεί Natura, ενώ τίθεται θέμα δημοσίου διαλόγου για ζητήματα εκμετάλλευσης αιγιαλού. Σε ό,τι αφορά τις απαλλοτριώσεις, ο νόμος που ψηφίστηκε διπλασιάζει τους χρόνους από 30 σε 60 ημέρες, χωρίς ουσιαστική καθυστέρηση για έργα που συνήθως υλοποιούνται σε εύρος 10ετίας.  Ειδικότερα, η διάταξη προβλέπει παράταση στις προθεσμίες για τη συζήτηση των προσφυγών κατά των απαλλοτριώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι αποφάσεις για αιτήσεις ακύρωσης θα εκδίδονται σε διάστημα 60 ημερών από τη συζήτησή τους (από 30), η νέα δικάσιμος μετά από αναβολή θα ορίζεται μέσα σε 30 ημέρες (αντί για 8) και καταργείται η προθεσμία των 8 ημερών για την εξέταση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Η νέα διατύπωση είναι ότι η εξέταση θα γίνεται «κατά απόλυτη προτεραιότητα». Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης (PPP), επειδή τα μεγάλα έργα ξεπερνούν τον προϋπολογισμό των μικρών ΣΔΙΤ (150 – 200 εκατ. ευρώ), που προβλέπει ο νόμος Αλογοσκούφη – Σουφλιά, και αρκεί μία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) (αρμόδιου υπουργού, υπουργού Οικονομίας και υπουργού ΠΕΧΩΔΕ), τώρα επιστρέφουμε στον νόμο του 2003 -που συνέταξε η τότε υπουργός Βάσω Παπανδρέου- βάσει του οποίου τα μεγάλα έργα θα πρέπει να κυρώνονται από τη Βουλή.  Με τον τρόπο αυτόν καλύπτονται και διακρατικές συμφωνίες, αλλά και επενδύσεις που προσφέρουν ειδικά φορολογικά προνόμια σε επενδυτικές εταιρείες (funds).

Ανοδικές τάσεις

Με άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, διασπώντας και πάλι ανοδικά τα επίπεδα των 1.500 μονάδων.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.507,79 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 10,04 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,67%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.476,29 όταν σημείωνε απώλειες έως και 1,43%, τις οποίες κάλυψε προς το τέλος των συναλλαγών και έκλεισε με άνοδο.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 2,56%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 31,34%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 719,68 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,61%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.612,91 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,61%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 273,24 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,58%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.623,43 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,46 %. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.901,27 μονάδες, με άνοδο 0,48%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τα μεγαλύτερα κέρδη πέτυχαν οι μετοχές της Atebank (+7,69%), της Βιοχάλκο (+4,27%), του Τ.Τ (+2,50%) και της Coca Cola (+2,09%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-0,88%) και της Κύπρου (-0,60%).58 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 98 πτωτικά και 54 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κλωνατέξ(κο) +20,00%, Τεγόπουλος +18,52%, Ιντεάλ(κο) +9,30% και CPI +8,57%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Altec               -14,29%, Euroline -13,56%, Alapis -10,78% και ΑΝΕΚ(κο)          -10,00%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 112,169 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 6.498.532 τεμάχια, Alpha Bank με 4.212.125, Alapis με 1.846.480 και MIG με 1.828.252 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 47,493 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 18,905, Eurobank με 6,253 και Coca Cola 3Ε με 5,862 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 57,384 δισ. ευρώ.

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:
´Δίκαιο εθνικής
ανάγκης το μνημόνιο´
Αθήνα
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας κατέθεσε το Yπουργείο Οικονομικών την έκθεση για την υπεράσπιση του μνημονίου. Η έκθεση κατατέθηκε εν όψει της συζήτησης, στις 23 Νοεμβρίου, των προσφυγών που έχουν καταθέσει κατά του μνημονίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς. Η έκθεση, κατατέθηκε στην εισηγήτρια της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας, Μαρία Σαρπ. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, στην έκθεση, το Yπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ´οι ρυθμίσεις των νόμων 3833 και 3845/2010 συνιστούν δίκαιο έκτακτης ανάγκης θεσπισμένο για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και ειδικότερα για την προστασία της ελληνικής οικονομίας από την κατάρρευση και τη διασφάλιση χρηματοδοτήσεως των δημόσιων πολιτικών στους τομείς της εθνικής ασφάλειας, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης´. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι αν δεν είχαν επιβληθεί τα μέτρα, θα υπήρχε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων.  

ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Εντονες επικρίσεις για
τη διαδικασία της περαίωσης
Αθήνα
Εντονότατες επικρίσεις σχετικά με τη διαδικασία της περαίωσης και τα κακώς κείμενα που παρατηρούνται με την αποστολή των σχετικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων, διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον τρόπο που εφαρμόζει το συγκεκριμένο μέτρο προσβάλλει τον λαό. «Πολλά από τα σημειώματα, που φτάνουν στους πολίτες, περιέχουν λανθασμένα στοιχεία, προκαλώντας γενικότερη σύγχυση.  Τα όσα συμβαίνουν έχουν ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυρίας και είναι ενδεικτικά για το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση Παπανδρέου τη σχέση της με τον πολίτη. Για το πόσο σέβεται η κυβέρνηση τους πολίτες», σχολίασε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ντροπή χαρακτήρισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την αποστολή σημειωμάτων περαίωσης σε μισθωτούς με μπλοκάκια και μικρέμπορους.
«Εδώ και τώρα πάρτε πίσω την περαίωση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Είναι ντροπή να εκμεταλλεύεστε έτσι τους ανθρώπους με τα μικρομάγαζα και να φτάνετε να στέλνετε περαίωση και στους μισθωτούς που δουλεύουν με τα μπλοκάκια. Τέρμα οι ελιγμοί, εδώ και τώρα πάρτε την πίσω». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, ο οποίος επισήμανε ότι τα εκκαθαριστικά της περαίωσης  που στέλνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και μισθωτούς, αποτελούν «εκκαθαριστικά ληξιαρχικής πράξης της εξουθένωσης και οικονομικής εξόντωσής τους».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΛΙ ΡΕΝ
Μετά τις 15 Νοέμβρη η απόφαση για νέα μέτρα
Βρυξέλλες
Η  Ε.Ε. θα πρέπει να περιμένει την δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα, από την Eurostat, για να μπορέσει να απαντήσει αν θα πρέπει η χώρα να λάβει νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν. Σχολίασε ακόμα πως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται σε καλό δρόμο. Όπως τόνισε ο Α. Αλταφάζ, οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις δίνουν πιο ακριβή εικόνα για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ακόμη τόνισε πως η Ε.Ε. βλέπει θετικά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2011 στην Πορτογαλία αλλά και το τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας της Ιρλανδικής οικονομίας την περίοδο 2011 – 2014.

ΓΙΑ ΤΑ SWAPS  
Ο Τρισέ απέρριψε αίτημα
δημοσιοποίησης εκθέσεων
Φρανκφούρτη
Ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει εκθέσεις στελεχών της σχετικά με το πώς χρησιμοποίησε η Ελλάδα τα swaps, το 2001, ώστε να μειώσει τεχνητά το δημόσιο χρέος της, όπως αναφέρει χθες το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, δημοσιογράφοι του οποίου ζήτησαν τις εκθέσεις από την Ευρω-τράπεζα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Τρισέ επικαλέσθηκε τον κίνδυνο να προκληθεί αναστάτωση στις αγορές και γι? αυτό απόρριψε του αίτημα δημοσιοποίησης των εισηγήσεων.
Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Η επίδραση του κυβερνητικού ελλείμματος και χρέους από τα εξωχρηματιστηριακά swaps: η ελληνική υπόθεση». Το δεύτερο έγγραφο εξετάζει την Titlos Plc., μια τιτλοποίηση που επέτρεψε στην Εθνική Τράπεζα να ανταλλάξει swaps με ελληνικό χρέος αντί χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.
Ο κ. Τρισέ ανέφερε στην επιστολή του προς το πρακτορείο ότι τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη αποφάσεων, προσθέτοντας ότι είναι πλέον χρονικά ξεπερασμένα και θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους επενδυτές. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρέπεμψε για πλήρη ενημέρωση στην Eurostat, η οποία θα ανακοινώσει στις 15 Νοεμβρίου τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη και τις συνέπειες από τα swaps στα δημοσιονομικά μεγέθη.
Ο εκπρόσωπος της Eurostat, Τιμ Άλλεν, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έχει όλα τα στοιχεία που ζήτησε από την Ελλάδα.

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 16%
Πτώση του τζίρου
στα καύσιμα τον Οκτώβριο

Αθήνα
Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο η πτώση του τζίρου στα καύσιμα. Η μείωση της κατανάλωσης βενζίνης σε σχέση με πέρυσι έφθασε το 16%, υψηλό ποσοστό για την ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», μειώσεις κατανάλωσης καταγράφηκαν στο ντίζελ και στο μαζούτ, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης έχει σημαντική εποχικότητα τον Οκτώβριο, αφού αρχίζει η διάθεσή του με τη φθηνή τιμή.
Ωστόσο η χρήση του πετρελαίου θέρμανσης είναι στα περυσινά επίπεδα με ηπιότερες κλιματικές συνθήκες, γεγονός που σημαίνει ότι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως ως ντίζελ κίνησης. Η κρίση πάντως δεν έχει πλήξει τις μικρές εταιρείες πετρελαιοειδών, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό σε παράγοντες μεγαλύτερων εμπορικών σημάτων. Οι τελευταίοι δεν διστάζουν να μιλήσουν για «κόλπα που κάνουν οι μικροί και επιβιώνουν, χωρίς να γνωρίζει κανείς το παρασκήνιο».
Σύμφωνα με στοιχεία από βενζινοπώλες και εταιρείες εμπορίας, από τον Ιανουάριο ως το τέλος Οκτωβρίου η κατανάλωση καυσίμων έχει υποχωρήσει 13% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό δεκάμηνο. Πρόβλημα στην κατανάλωση υπάρχει από την αύξηση των τιμών η οποία οφείλεται αποκλειστικά στη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση που σημειώθηκε εφέτος.  Το 2009 είχαν πουληθεί περίπου 2.000.000 τόνοι ντίζελ κίνησης και 2.800.000 τόνοι αμόλυβδης βενζίνης, ενώ το 2008 οι συνολικές πωλήσεις ήταν 2.500.000 τόνοι ντίζελ κίνησης και 3.000.000 τόνοι αμόλυβδης, δηλαδή σαφώς περισσότεροι από το 2009.

ΣΤΟ ΔΕΚΑΜΗΝΟ
Μείωση στις πωλήσεις
αυτοκινήτων κατά 31,7%

Αθήνα
Νέα μεγάλη μείωση, της τάξεως του 31,7%, σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, καταδεικνύοντας την κρίση που έχει πλήξει την εγχώρια αγορά αυτοκινήτου.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο δεκάμηνο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 168.981 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας μείωση 31,7% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Μείωση 22,1% είχε παρουσιαστεί και το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2009, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008.
Ειδικά τον Οκτώβριο εφέτος, η πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων ανήλθε σε 31,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.
Όσον αφορά στις νέες μοτοσυκλέτες (άνω των 50 cc), στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 56.409 νέες μοτοσυκλέτες.
Παρουσιάστηκε μείωση κατά 14,1% σε σχέση με τις 65.706 νέες μοτοσυκλέτες το δεκάμηνο του 2009.
Τον Οκτώβριο εφέτος, η μείωση στις πωλήσεις των μοτοσυκλετών ανήλθε σε 16% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα