Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανησυχητικά μηνύματα για τους Ελληνες στρατιώτες

Θεσσαλονίκη
Ανησυχητικά μηνύματα για την ψυχολογία των Ελλήνων στρατεύσιμων, προκύπτουν από μελέτες, που κάνουν λόγο, για αυτοκτονική συμπεριφορά, ιδιαίτερα στη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω επισημαίνονται στα αποτελέσματα έρευνας της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ), τα οποία θα παρουσιαστούν στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, μελετήθηκε ένα δείγμα 250 νεοσυλλέκτων, που νοσηλεύτηκαν στην Ψυχιατρική Κλινική του 414 ΣΝΕΝ και συσχετίστηκε η αυτοκτονικότητα με τη χρήση ουσιών. Όπως επισημαίνεται στα αποτελέσματα της έρευνας, από το δείγμα αυτό, τα άτομα που πραγματοποίησαν απόπειρα αυτοκτονίας, με ή χωρίς συνοσηρότητα, παρουσιάζουν σε υψηλό ποσοστό και χρήση τοξικών ουσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα αυτά, παρουσιάζουν σε υψηλό ποσοστό προειδοποιητικά σημεία, τα οποία φαίνεται ότι διαφεύγουν της προσοχής και της αναγνώρισης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
«Η ταυτοποίηση προειδοποιητικών σημείων που υποδηλώνουν την κλιμάκωση της απελπισίας και της αυτοκτονικής πρόθεσης σε συνδυασμό με χρήση τοξικών ουσιών, αποτελούν αξιόπιστους δείκτες κινδύνου και χρήσιμα στοιχεία για την πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς», όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα της έρευνας.
ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
Υψηλά ποσοστά μέτριας έως σοβαρής καταθλιπτικής διαταραχής σε νεοσυλλέκτους ηλικίας 18 – 28 ετών, έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τη Β? Παθολογική Κλινική και το ΤΕΠ του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών σε συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων.
Η μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, βασίστηκε στις απαντήσεις που έδωσαν σε ειδικά ερωτηματολόγια 542 νεοσύλλεκτοι. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι το 14,02% των νεοσυλλέκτων δεν ένιωθε ότι είχε «καλή ζωή», το 16,05% παρουσίαζε τουλάχιστον μέτρια συναισθηματική διαταραχή, ενώ το 3,87% είχε συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης (ποσοστό παρόμοιο με αυτό των ανδρών στον γενικό πληθυσμό).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα