Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Αρχισε η ανάπτυξη της Frontex

Βερολίνο
Στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας θα αναλάβουν δράση οι Γερμανοί συνοριοφύλακες της FRONTEX, που έφτασαν χθες στην Ελλάδα προκειμένου να συνδράμουν στην ανάσχεση του αυξανόμενου κύματος παράνομων μεταναστών στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.
Στην αποστολή της FRONTEX θα μετάσχουν έως και 40 αξιωματικοί της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, άνδρες και γυναίκες, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση θα διαθέσει επίσης επτά υπηρεσιακά οχήματα, καθώς και άλλα τέσσερα οχήματα με θερμογραφικές κάμερες. Οι απεσταλμένοι της γερμανικής Αστυνομίας έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για τη συγκεκριμένη αποστολή. Η υπηρεσία τους στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα διαρκέσει αρχικά μέχρι το τέλος του έτους.
Συνολικά η FRONTEX θα θέσει στη διάθεση της Ελλάδας 175 ειδικούς συνοριοφύλακες από τα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Πρόκειται για την πρώτη αποστολή των ομάδων ταχείας επέμβασης για την ασφάλεια των συνόρων (Rapid Border Intervention Teams, RABIT) που συστάθηκε το 2007 στο πλαίσιο της FRONTEX. H Ελλάδα είχε ζητήσει προ ημερών δυνάμεις και τεχνικά μέσα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φύλαξης Συνόρων FRONTEX για να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη πίεση στα σύνορά της από το κύμα παράνομης μετανάστευσης.

ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Αιματηρή ληστεία

Αιματηρή ληστεία σημειώθηκε χθες το πρωί σε εφορία στα Εξάρχεια, επί της οδού Μετσόβου 2. Ένοπλοι ληστές εισέβαλαν στην Εφορία και άρπαξαν από το ένα ταμείο 4.500 ευρώ. Κατά τη διαφυγή τους, πυροβόλησαν στα πόδια υπάλληλο φύλαξης του ΟΑΣΑ (στεγάζεται στο διπλανό κτήριο), ο οποίος τους καταδίωξε και τον τραυμάτισαν στο πόδι.
Άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ καταδίωξαν τους ληστές, οι οποίοι επιχείρησαν να διαφύγουν. Ο υπάλληλος της εταιρείας φύλαξης μεταφέρθηκε στον ´Ευαγγελισμό´, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο και με τη συνδρομή πολιτών, συνελήφθη ένα άτομο που πιθανολογείται ότι είναι ένας από τους ληστές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του δεύτερου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΡΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες βράδυ Ιρανοί πρόσφυγες και η κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή».
Οι Ιρανοί πρόσφυγες ζητούν τη χορήγηση ασύλου και συμπαραστέκονται στους συμπατριώτες τους που πραγματοποιούν απεργία πείνας, έχοντας ράψει τα στόματα τους, στα Προπύλαια

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΕ
Ερευνα για τη σύμβαση Siemens – Eurostar

Βρυξέλλες
Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει προσφυγή που κατέθεσε ο γαλλικός όμιλος Alstom κατά της σύμβασης που σύναψε η Eurostar με τη γερμανική Siemens για την προμήθεια δέκα τρένων μεγάλης ταχύτητας και ερευνά το ενδεχόμενο πιθανών παραβάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η Επιτροπή δέχθηκε ´λεπτομερή προσφυγή´ της Alstom στις 19 Οκτωβρίου και ζήτησε πληροφορίες από τις βρετανικές αρχές στις 26 Οκτωβρίου, ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, του αρμοδίου επιτρόπου. ´Η Επιτροπή θα αποφασίσει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν στις ερωτήσεις που θέτει το έγγραφο (της Alstom)´, διευκρίνισε η εκπρόσωπος. Η γαλλική Alstom, που μέχρι στιγμής ήταν ο μοναδικός προμηθευτής τρένων μεγάλης ταχύτητας των γαλλικών σιδηροδρόμων, ισχυρίζεται ότι τα χαρακτηριστικά των τρένων που η Eurostar αποφάσισε να προμηθευτεί από τη Siemens δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν για τη σήραγγα της Μάγχης. Η Alstom αναφέρει επίσης ότι η παραγγελία για την προμήθεια των δέκα τρένων, συνολικής αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ, αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τους διαγωνισμούς. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, τα ζητήματα που έθεσε η Alstom στην προσφυγή της κρίθηκαν αρκετά σοβαρά, ώστε να δικαιολογήσουν τη διεξαγωγή έρευνας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν αποκλείεται ούτε το ενδεχόμενο να εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ
Οικουμενική κυβέρνηση
ζητά ο Γ. Καρατζαφέρης

Αθήνα
Απαιτείται κυβέρνηση οικουμενικής αντίληψης για να βγει ο τόπος από την κρίση, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες και να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για διαβουλεύσεις. Στην κεντρική ομιλία του εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Γ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι αν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Κ. Καραμανλή και να εγκαταλείψει, ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι έτοιμος για εκλογές. Εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση κατά των δυο μεγάλων κομμάτων, ενώ δεν άφησε έξω από την κριτική του την Αριστερά, για την οποία είπε ότι η χώρα κινδυνεύει από τις ακρότητές της. ´Βρισκόμαστε δύο μέρες πριν από τις εκλογές και ουδείς άκουσε κάτι για τον «Καλλικράτη», ουδείς άκουσε για τα συνοδά στοιχεία του. Αυτά που άκουσαν οι πολίτες είναι κοκορομαχίες, απειλές και εκβιασμούς, που αλληλοεκτοξεύουν οι δυο πρωταγωνιστές Παπανδρέου και Σαμαράς, που με στείρες αντιλήψεις του χθες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το σήμερα´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα