Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θρίλερ στον αέρα

Σιγκαπούρη
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 459 επιβατών της Qantas airways, το Airbus Α380 της οποίας υπέστη μηχανική βλάβη στον αέρα και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Σιγκαπούρη.
Το A380, το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, αντιμετώπισε πρόβλημα στο οπίσθιο τμήμα ενός από τους τέσσερις κινητήρες του, όπως ανακοίνωσε η γαλλική Υπηρεσία Ερευνών Ατυχημάτων και Αναλύσεων (ΒΕΑ), που θα συνεργαστεί στην τεχνική έρευνα.
«Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι ο κινητήρας έχασε το οπίσθιο ´περίβλημα´. Πρόκειται για μια βλάβη στο οπίσθιο τμήμα του κινητήρα, η οποία προκάλεσε σημαντική ζημιά», εξήγησε εκπρόσωπος της ΒΕΑ.
«Πρόκειται για ένα σοβαρό συμβάν, υπό κανονικές συνθήκες, το περίβλημα δεν θα έπρεπε να αποκολληθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Ζαν Πολ Τροαντέκ.
Η ΒΕΑ θα στείλει δύο ή τρεις τεχνικούς της στην Αυστραλία για να βοηθήσουν στην έρευνα.
«Προφανώς ο πιλότος σταμάτησε τον κινητήρα μόλις αντελήφθη την βλάβη. Όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί δεν γνωρίζουμε το πότε θα εμφανιστεί το πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το να σταματήσει ένας κινητήρας είναι ένα «ζήτημα απολύτως αντιμετωπίσιμο» αφού το αεροσκάφος έχει πολλούς κινητήρες.
ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ
Αρχικά, τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη μετά από έκρηξη στο νησί Μπατάμ της Ινδονησίας, κοντά στη Σιγκαπούρη. Οι πληροφορίες αυτές σχεδόν αμέσως προκάλεσαν ραγδαία πτώση της τιμής των μετοχών της αυστραλιανής εταιρείας, που πάντως όταν έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξε δυστύχημα επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα.
Σύμφωνα με το Channel NewsAsia, τηλεοπτικό σταθμό στη Σιγκαπούρη, αρχικά το αεροπλάνο έκανε κύκλους στη Σιγκαπούρη για να καταναλώσει καύσιμα πριν προσγειωθεί αναγκαστικά χθες στις 05:45 ώρα Ελλάδας.
Αυστραλοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση QF32 από τη Σιγκαπούρη στο Σίδνεϊ.
Ινδονησιακός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε εικόνες με συντρίμμια στο έδαφος κοντά στο αεροδρόμιο του Μπατάμ και ανέφερε ότι αποκόπηκαν από το αεροσκάφος της αυστραλιανής εταιρείας. Το αεροσκάφος, που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πάνω από 500 επιβάτες, είχε εκτελέσει πτήση από το Λονδίνο.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ AIRBUS
Η Qantas αποφάσισε να καθηλώσει στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη Α380 μετά την βλάβη που παρουσιάστηκε στον κινητήρα ενός από αυτά μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. «Θα ματαιώσουμε όλες τις απογειώσεις των Α380 μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι διαθέτουμε επαρκείς πληροφορίες για την πτήση QF32», τόνισε ο διευθυντής της εταιρίας, Αλαν Τζόις.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία Singapore Airlines ανακοίνωσε ότι η Airbus και η βρετανική εταιρεία κατασκευής κινητήρων Rolls Royce τη συμβούλεψαν να διενεργήσει προληπτικό έλεγχο στα αεροσκάφη της Α380.
Η κατασκευάστρια κινητήρων Rolls Royce και η κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus μάς συμβούλευσαν να διεξάγουμε προληπτικούς τεχνικούς ελέγχους στα αεροσκάφη μας Α380, μετά το σημερινό περιστατικό σε ένα Α380 που ανήκε σε άλλη εταιρεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Singapore Airlines, Νικόλας Ιωαννίδης.
«Γι? αυτόν τον λόγο, η Singapore Airlines θα καθυστερήσει όλες τις πτήσεις που χρησιμοποιούν Α380. Θα ενημερώσουμε τους επιβάτες και θα δώσουμε πληροφορίες όταν θα είναι διαθέσιμες», δήλωσε.
Η Singapore Airlines έχει 11 Α380, τα οποία φέρουν κινητήρες Trent 900 της βρετανικής Rolls Royce. Το ίδιο μοντέλο κινητήρων φέρει το A380 της Qantas, το οποίο υπέστη την Πέμπτη βλάβη. Αεροσκάφη τύπου A380 διαθέτουν επίσης στο στόλο τους οι εταιρείες Emirates, Air France-KLM και Lufthansa.
Η Qantas, που διαθέτει στόλο έξι Α380, δεν έχει υποστεί ποτέ μοιραίο δυστύχημα. Μια έκρηξη σε ένα 747 – 400 το 2008 είχε προκαλέσει μια μεγάλη τρύπα στο πλάι του αεροσκάφους, συμβάν που οι ερευνητές της Υπηρεσίας Ασφάλειας των πτήσεων της Αυστραλίας απέδωσαν σε μια φιάλη οξυγόνου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα