Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΥΕΜΕΝΗ
Αιματηρή επίθεση
Άντεν
Δύο άνθρωποι, από τους οποίους ο ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν και 22 τραυματίσθηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε σήμερα κοντά στο αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντάλεχ της νότιας Υεμένης.
“Βόμβα τοποθετημένη στο αυτοκίνητο ενός αξιωματικού της Αστυνομίας εξεράγη μέσα στην αγορά του «κατ» (ένας θάμνος με ευφορικές ιδιότητες τα φύλλα του οποίου μασούν οι Υεμενίτες), κοντά στο αρχηγείο της ασφάλειας”, δήλωσε αξιωματούχος των Υπηρεσιών Ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Ένας αστυνομικός και ένας άμαχος σκοτώθηκαν και 22 άλλοι τραυματίσθηκαν”, πρόσθεσε. Νοσοκομειακή πηγή δήλωσε πως “η κατάσταση πολλών από τους τραυματίες είναι σοβαρή”.
Η πόλη Ντάλεχ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, αποτελεί εστία αμφισβήτησης της κεντρικής εξουσίας της Σαναά εκ μέρους των νότιων Υεμενιτών. Η πόλη έχει γίνει γνωστή τους τελευταίους μήνες για τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται και είναι μερικές φορές θανάσιμα.

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία
Παρίσι
Δύο άτομα συνελήφθησαν χθες από τη γαλλική Αστυνομία, ως ύποπτα για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρις Ορτεφέ.
Ο ίδιος είπε ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί 85 παρόμοιες συλλήψεις και ότι 27 από τους συλληφθέντες βρίσκονται ήδη στη φυλακή.
Οι κυβερνήσεις, οι αεροπορικές εταιρείες και οι αεροπορικές αρχές ανά τον κόσμο αναθεωρούν τα μέτρα ασφαλείας των πτήσεων από την περασμένη εβδομάδα που παγιδευμένα δέματα από την Υεμένη εστάλησαν ταχυδρομικώς στις ΗΠΑ και έγιναν αντιληπτά στο Ντουμπάι και τη Βρετανία.
Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού μετά την απαγωγή επτά ανθρώπων, μεταξύ τους και πέντε γάλλοι πολίτες, από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική, τον Σεπτέμβριο.
Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, είπε σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera στις 27 Οκτωβρίου, ότι οι πέντε Γάλλοι υπήκοοι απήχθησαν στον Νίγηρα εξαιτίας της άδικης αντιμετώπισης των μουσουλμάνων από τη γαλλική κυβέρνηση.
Η γαλλική Αστυνομία συνέλαβε 12 υπόπτους στις αρχές Οκτωβρίου και σύμφωνα με τον Ορτεφέ οι συλλήψεις συνδέονταν με την αυξημένη απειλή της τρομοκρατίας στην Ευρώπη κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Κινδυνεύει το μέλλον
της ανθρωπότητας
Νέα Υόρκη
´Βαθειά αναστάτωση´ στο μέλλον της ανθρωπότητας, θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν απαιτούν «αποφασιστική δράση», υπογραμμίζει το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.
Οι συντάκτες της «Έκθεσης για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη 2010» τονίζουν πως «είναι σαφής η συναίνεση για το ότι η κλιματική αλλαγή επισυμβαίνει και για το ότι μπορεί να εμποδίσει την ανθρώπινη ανάπτυξη. Συνιστά μείζονα δοκιμασία για την ανθρώπινη κοινότητα. Τα διακυβεύματα είναι τεράστια».
«Είμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις, που σχετίζονται με τα αποθέματα νερού, την υποβάθμιση των χερσαίων εκτάσεων, την κλιματική αλλαγή και τη γενικευμένη εξαφάνιση της βιοποικιλότητας και των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
«Αυτές οι προκλήσεις εγείρουν καινούργια εμπόδια στην προώθηση της ανάπτυξης και την πρόοδο της ανθρώπινης ανάπτυξης», τονίζει το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη. Και προσθέτει ότι αρκεί μια κακοδιαχείριση των φυσικών πόρων «για να υποχρεώσει το περιβάλλον τους φτωχούς να καταβάλουν το μεγαλύτερο τίμημα».

?
ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Μερική άρση της  
απαγόρευσης καπνίσματος
Άμστερνταμ
Τη μερική άρση του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος σε μπαρ και καφέ που θεσπίστηκε στη χώρα πριν από δύο χρόνια αποφάσισε η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας για τα μικρά σε έκταση μπαρ.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, η κυβέρνηση είπε ότι θα αναθεωρήσει τον νόμο ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα σε μπαρ μικρότερα των 70 τμ, στα οποία εργάζεται μόνο ο ιδιοκτήτης τους και όχι άλλοι υπάλληλοι. Η απαγόρευση θα εξακολουθήσει να ισχύει για μεγαλύτερους χώρους.
Η κυβέρνηση απαγόρευσε το κάπνισμα στα εστιατόρια, στα μπαρ και στα καφέ τον Ιούλιο του 2008, αλλά ο νόμος δεν τηρήθηκε καθώς οι ιδιοκτήτες μικρών μπαρ διαμαρτύρονταν ότι το μέτρο τους στερούσε την πελατεία.
Σε επιστολή της προς το Κοινοβούλιο, η υπουργός Υγείας, Έντιθ Σίπερς, είπε ότι ο νόμος θα αναθεωρηθεί και ότι δεν θα εφαρμοστούν τα ήδη επιβληθέντα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες μικρών μπαρ.
Το μέτρο για την άρση της απαγόρευσης καπνίσματος θα επηρεάσει περί τα δύο χιλιάδες μπαρ σε όλη τη χώρα, πρόσθεσε η υπουργός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα