Μουσείο Τυπογραφείας

?Χτίζοντας το μέλλον?

Αθήνα
Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε 3 εκατομμύρια κτήρια σε όλη τη χώρα ως το 2020, προβλέπει το πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον», που παρουσίασε την Πέμπτη η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
Υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση που θα προέλθει από την εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει σε μείωση της ενεργειακής δαπάνης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.
Το όφελος θα αφορά περισσότερο τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος καθώς, όπως είπε η κα Μπιρμπίλη, το μέσο κόστος για κλιματισμό μιας ελληνικής οικογένειας είναι 100 ευρώ τον χρόνο, όμως για τα φτωχότερα νοικοκυριά που ζουν σε ποιοτικά υποβαθμισμένα κτήρια ανεβαίνει στα 190 ευρώ.
Το πρόγραμμα στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις παραγωγής και εισαγωγής δομικών υλικών για παροχή εκπτώσεων τουλάχιστον 25% σε προκαθορισμένο αριθμό προϊόντων.
Οι πρώτες προκηρύξεις θα γίνουν στις αρχές του 2011 και αποσκοπούν σε 150.000 παρεμβάσεις ως το τέλος του 2012 σε κατοικίες και σε επαγγελματικά κτήρια.
Για τον τομέα κατοικίας προβλέπεται αντικατάσταση κουφωμάτων σε 20.000 σπίτια, διπλά τζάμια σε 25.000, ηλιακοί συλλέκτες σε 5.000, «ψυχρές» οροφές σε 20.000 σπίτια, μόνωση της οροφής σε 20.000, μόνωση της πρόσοψης σε 20.000 σπίτια και αντικατάσταση 20.000 συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με νέα υψηλής απόδοσης.
Για τον εμπορικό τομέα το πρόγραμμα προβλέπει αντικατάσταση προσόψεων σε 3.000 κτήρια, μόνωση σε 5.000, εγκατάσταση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης – αερισμού σε 5.000, αντικατάσταση συστημάτων φωτισμού σε 10.000 κτήρια και προηγμένα συστήματα ενεργειακού ελέγχου σε 1.000 εμπορικά κτήρια.
Ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ´ Οίκον» έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή τέσσερις Υράπεζες που προσφέρουν δάνεια στους ιδιοκτήτες με επιτόκιο 7,4%, το οποίο μετά την επιδότηση πέφτει κάτω από 5%.
Το πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον» περιλαμβάνει ακόμη επιδεικτικές δράσεις, όπως το πράσινο νησί, το οποίο, σύμφωνα με την κα Μπιρμπίλη, θα είναι ένα νησί της έκτασης των Λειψών, το πράσινο ορεινό χωριό, η εγκατάσταση 100 πράσινων οροφών, οι πράσινες γειτονιές, τα πράσινα στρατόπεδα, τα πράσινα σχολεία και οι πράσινες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς που συμμετείχαν στην εκδήλωση χαιρέτισαν την πρωτοβουλία λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι μπορεί να αναζωογονήσει την οικοδομή σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ζήτησαν ωστόσο να απαλειφθούν όλα τα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά προβλήματα για την υλοποίηση των εργασιών καθώς και περισσότερα φορολογικά κίνητρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.