Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

?Ναι? στην αύξηση των ορίων ηλικίας

Με έκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε χθες, το ΔΝΤ καλεί όσα από τα κράτη μέλη του μπορούν να αποφύγουν επιλογές λιτότητας, ώστε να διαφυλαχθεί η οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα επιδοκιμάζει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία του έκθεση με τίτλο «Έκθεση Πολυεθνούς Δημοσιονομικής Εποπτείας»: «Δεδομένου του σχετικά αργού ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης, το να πατήσουμε υπερβολικά το φρένο δεν είναι αυτό που χρειάζεται, εκτός αν υπάρχει μια ισχυρή πίεση από τις αγορές.
Ο ιδανικός δρόμος θα ήταν να αποφύγουμε οποιαδήποτε λιτότητα σήμερα, δεσμευόμενοι παράλληλα με αξιόπιστο τρόπο για λιτότητα στο μέλλον. Οι κίνδυνοι να υπάρξουν δυσκολίες στην αναχρηματοδότηση του ώριμου δημοσίου χρέους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Γιατί αν οι 25 χώρες που εξετάζονται στην έκθεση καταφέρουν να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμά τους το 2010 σε σχέση με το 2009, αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας.
Οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει πράγματι να δανειστούν το ερχόμενο έτος ακόμη μεγαλύτερα ποσά απ? ό,τι φέτος. Η ανάγκη χρηματοδότησης των ανεπτυγμένων οικονομιών, που είναι ήδη υψηλή, θα πρέπει σύμφωνα με τις προβλέψεις μας να αυξηθεί λίγο το 2011».
Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι «μια άνοδος του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια θα αύξανε κατά μέσο όρο το ΑΕΠ μιας χώρας κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα και κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες μακροπρόθεσμα».
Στην έκθεση αυτή συγκρίνονται τρία μέσα ενίσχυσης της βιωσιμότητας της χρηματοδότησης των συντάξεων: την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση του ποσού των συντάξεων και την αύξηση των εισφορών.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση: «Μια αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο, αν μια κυβέρνηση δεν θέλει να βλάψει την ανάπτυξη. Κατά μέσον όρο, ανάλογα με τις περιοχές, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια θα αύξανε το ΑΕΠ κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα και κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες μακροπρόθεσμα, μειώνοντας ταυτοχρόνως την αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες την ίδια περίοδο. Οι κύριες εξελίξεις στον τομέα αυτόν ήταν η υιοθέτηση από την Ελλάδα, τον Ιούλιο, και από τη Γαλλία, τον Οκτώβριο, μιας σημαντικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, η οποία βελτίωσε σημαντικά τα μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά θεμέλια στις χώρες αυτές».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα