Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δώρο ο μητρικός θηλασμός

Το καλύτερο δώρο, που μπορεί να δώσει μια μάνα σε ένα παιδί, είναι ο θηλασμός. Οι λόγοι πολλοί. Το μητρικό γάλα προσφέρει πολύτιμα αντισώματα στο βρέφος, ενώ διαμέσου του θηλασμού επιτυγχάνεται ένα μοναδικό συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ μητέρας και παιδιού. Την ίδια στιγμή, ο θηλασμός αποτελεί για τις γυναίκες ασπίδα προστασίας κατά του  καρκίνου του μαστού.
Χθες μέλη του Συλλόγου Μαιών Κρήτης  επισκέφθηκαν το Μαιευτικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας  Μητρικού Θηλασμού, που έχει καθιερωθεί από την 1 έως τις 7 Νοεμβρίου κάθε χρόνου. Οι μαίες προσέφεραν από ένα λουλούδι σε κάθε νέα μητέρα και παράλληλα ενημέρωσαν τις γυναίκες για τα ευεργετικά αποτελέσματα του θηλασμού.   
«Ο μητρικός θηλασμός θεωρείται αναντικατάστατη τροφή για το νεογέννητο», σημείωσε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μαιών – Μαιευτών Κρήτης και εργαζόμενη στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο, που στεγάζεται στο παλιό ΠΙΚΠΑ, Ελένη Παπαγιάννη και πρόσθεσε: «Μπορεί οι εταιρείες να έχουν πετύχει περίπου τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το μητρικό γάλα αλλά εκείνο που δεν έχουν καταφέρει -και δεν θα το καταφέρουν ποτέ- είναι να δώσουν αντισώματα. Αντισώματα, τα οποία προφυλάσσουν το μωρό από λοιμώξεις το πρώτο 6μηνο και έχουν τις ευεργετικές ιδιότητες που μόνο στο μητρικό γάλα συναντάει κανείς και πουθενά αλλού. Επιπλέον, ο θηλασμός βοηθάει στο συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ μητέρας και παιδιού που συμβάλλει τόσο στην ευεξία της μητέρας όσο και του παιδιού».  
Συνεχίζοντας η κα Παπαγιάννη τόνισε ότι παρόλα τα θετικά στοιχεία του θηλασμού εκείνο που απουσιάζει είναι η κοινή πολιτική από τους επαγγελματίες του χώρου. «Εμείς που ασχολούμαστε καθημερινά με τον μητρικό θηλασμό τα εξηγούμε όλα αυτά στις γυναίκες αλλά υπάρχει ένα μείον: Δεν εφαρμόζεται κοινή πολιτική από όλους τους επαγγελματίες υγείας», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Το να θηλάσουν είναι δικαίωμα και επιλογή κάθε γυναίκας αλλά και υποχρέωση απέναντι στο παιδί τους, γιατί το καλύτερο δώρο που μπορεί να δώσει μια μάνα σε ένα παιδί είναι να θηλάσει… Μπορεί το μωρό να βγαίνει από τον γενετικό σωλήνα ή από την κοιλιά -αν πρόκειται για καισαρική τομή- ο άνθρωπος όμως βγαίνει από την αγκαλιά», υπογράμμισε.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η κα Παπαγιάννη αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η έγκαιρη ενημέρωση των γυναικών στο θέμα του θηλασμού. «Υπάρχει τρόπος να εκπαιδευτούν στην τέχνη του μητρικού θηλασμού και ήδη στα Χανιά υπάρχουν μαίες που ασχολούνται με αυτό που λέμε προετοιμασία για τον γονεϊκό ρόλο. Είναι σημαντικό μία γυναίκα που πάει να γεννήσει να ξέρει τι θα κάνει μετά. Δεν μπορεί την τελευταία στιγμή να πειστεί να βάλει το στήθος της, αν δεν έχει εκ των προτέρων ενημερωθεί ότι πρέπει να το κάνει γι? αυτόν και γι? αυτόν τον λόγο».
Η σύμβουλος μητρικού θηλασμού, Χρύσα Χαβρεδάκη, αναφερόμενη στο πως ανταποκρίνονται οι σύγχρονες μητέρες στο θέμα του θηλασμού σημείωσε: «Οι μητέρες στις μέρες μας είναι δεκτικές και κάποιες είναι πεπεισμένες. Όμως οι περισσότερες δεν έχουν την ενημέρωση που θα έπρεπε και γι? αυτό είμαστε εμείς εδώ για να ενημερωθούν έγκαιρα και να μπορούν μετά τη γέννα να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους χωρίς προβλήματα», είπε, μεταξύ άλλων, η κα Χαβρεδάκη και διευκρίνισε: «Συνήθως οι μητέρες μετά τον τοκετό δεν μπορούν να ασχοληθούν τόσο με τον μητρικό θηλασμό, αν και εφόσον δεν έχουν λύσει κάποιες απορίες και δεν έχουν πειστεί για την ωφελιμότητα του μητρικού γάλακτος».  
Η κα Χαβρεδάκη ανέφερε ακόμα ότι ο μητρικός θηλασμός δεν αντενδείκνυται, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρονική περίοδο του θηλασμού υπογράμμισε ότι κανονικά θα πρέπει από το πρώτο μισάωρο μετά τον τοκετό να μπει το μωρό στο στήθος και ο θηλασμός να συνεχιστεί για όσο διάστημα γίνεται περισσότερο από ένα 6μηνο.  
ΘΕΜΑ ΘΕΛΗΣΗΣ
Η ταμίας του Συλλόγου Μαιών, Ειρήνη Σταθάκη, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα επεσήμανε ότι ο μύθος ότι δεν μπορούν να θηλάσουν κάποιες γυναίκες έχει καταρριφθεί:  «Έχω δει γυναίκα με εισέχουσες θηλές, χωρίς θηλές δηλαδή, που όμως κατάφερε να θηλάσει το παιδάκι της. Όλα τα μπορούμε αρκεί να το θέλουμε», τόνισε σχετικά, ενώ φώτισε και μια ακόμα ευεργετική διάσταση του μητρικού θηλασμού: «Ο θηλασμός δεν τον καταστρέφει τον μαστό αλλά τον φτιάχνει. Μας προφυλάσσει και από τον καρκίνο του μαστού καθώς αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου». Καταλήγοντας η κα Σταθάκη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο συναισθηματικό κομμάτι. «Ο θηλασμός κρατάει μια ισορροπία ανάμεσα στη μάνα και το παιδί και δημιουργεί μια συναισθηματική σχέση που μόνο η μάνα με το παιδί μπορούν να έχουν», επεσήμανε, ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα ευεργετικά στοιχεία του θηλασμού δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τις γυναίκες, αν δεν υπάρξει ενημέρωση.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολύτιμη βοήθεια πάνω στο θέμα του θηλασμού και της κατάλληλης εκπαίδευσης προσφέρεται από το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Χανίων, που στεγάζεται στο παλιό ΠΙΚΠΑ (τηλ.: 2821042473), ενώ πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενες γυναίκες και από τα Κέντρα Υγείας.    

´Νοσοκομεία φιλικά προς τα μωρά´
Η  UNICEF υποδέχεται τη φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού με το σύνθημα «Μητρικός θηλασμός: Μόνο 10 βήματα – Ο φιλικός προς τα μωρά τρόπος», που εστιάζεται στον ζωτικό ρόλο των υπηρεσιών υγείας στην εμπέδωση ορθών πρακτικών μητρικού θηλασμού. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 8,1 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών κυρίως από αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Ο σωστός μητρικός θηλασμός κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να έχει την πιο ευεργετική επίδραση στην επιβίωση των παιδιών από κάθε άλλη προληπτική παρέμβαση. Έχει τη δυνατότητα να προλάβει 12% – 15% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών στον κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων συμβαίνει στις φτωχότερες χώρες. Η έγκαιρη έναρξη του μητρικού θηλασμού (κατά την πρώτη ώρα) μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα νεογνών περίπου κατά 20%. Τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού παγκοσμίως εξακολουθούν να είναι περίπου 37%, ενώ αυτά της έγκαιρης έναρξής του είναι μόνο 39%. Όμως, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανόμενων μερικών από τις λιγότερο αναπτυγμένες του κόσμου, έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την αξία του μητρικού θηλασμού και κάνουν σημαντικά βήματα για την προώθησή του. Οι επιτυχίες αυτές δείχνουν πως όταν οι χώρες κάνουν συντονισμένες προσπάθειες να υποστηρίξουν τον μητρικό θηλασμό σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, στις υπηρεσίες υγείας και στα σπίτια, η πρόοδος είναι δυνατή ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Παρόλο που η απόφαση για τον μητρικό θηλασμό λαμβάνεται από τις οικογένειες, οι υπηρεσίες υγείας μπορούν και πρέπει να παίξουν έναν ζωτικό ρόλο στην προώθησή του. Οι επαγγελματίες υγείας ιδιαίτερα, έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη, να προσφέρουν στις οικογένειες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές υγείας για τις μητέρες και τα παιδιά τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις νέες μητέρες ώστε να πάρουν την απόφαση σχετικά με το αν, πότε και για πόσο να θηλάσουν.
Η φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού έχει ως θέμα την προώθηση των 10 βημάτων που πρέπει να ακολουθούνται από τα νοσοκομεία και τα μαιευτήρια για να θεωρούνται Φιλικά προς τα Μωρά:
1. Γραπτή πολιτική για τον θηλασμό, 2. Εκπαίδευση του προσωπικού υγείας, 3. Ενημέρωση των εγκύων, 4. Ξεκίνημα του θηλασμού μισή ώρα μετά τη γέννηση, 5. Επίδειξη θηλασμού στις μητέρες, 6. Καμιά άλλη τροφή εκτός από μητρικό γάλα, 7. Παραμονή της μητέρας μαζί με το μωρό όλο το 24ωρο, 8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά, 9. Όχι πιπίλες, 10. Υποστήριξη της μητέρας και στο σπίτι.
Σήμερα, μόνο λίγο παραπάνω από το ένα τέταρτο των υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως έχουν πιστοποιηθεί ως «Φιλικές προς τα μωρά», εναρμονιζόμενες και με τα 10 συνιστώμενα βήματα για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Η φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού θέλει να περάσει το μήνυμα να γίνουν τα 10 αυτά βήματα πάγια πρακτική για κάθε υπηρεσία υγείας και να ενσωματωθούν καλύτερα οι παρεμβάσεις βρεφικής διατροφής σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, 1 – 7 Νοεμβρίου, πραγματοποιεί μεγάλη σχετική καμπάνια και γι? αυτό ετοίμασε και αποστέλλει ειδικό ενημερωτικό φάκελο σε εκατοντάδες Μαιευτήρια, Κλινικές και Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα. Το ενημερωτικό αυτό υλικό είναι διαθέσιμο στο www.unicef.gr/bfweek.php μαζί με περισσότερες πληροφορίες τόσο για τη φετινή όσο και για προηγούμενες εκστρατείες προώθησης του μητρικού θηλασμού και αναλυτικά τα 10 βήματα.
Ας ενωθούμε λοιπόν όλοι και ας προωθήσουμε με την ευκαιρία αυτή το μήνυμα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού και ας δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα μωρά την καλύτερη δυνατή αρχή για τη ζωή, που έχουν ανάγκη ώστε να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Οι μαίες του Κέντρου Υγείας Βάμου και ΙΑΚ Χανίων: Ελένη Παπαγιάννη, Άννα Ζυμβραγάκη, Δέσποινα Ντάγκα, Γεωργία Καρακούση 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα