Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κανένα σχέδιο για αναδιάρθρωση χρέους

Αθήνα
Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν περιλαμβάνεται στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι: ´Είμαι πολύ σαφής ως προς αυτό. Πιστεύουμε επίσης, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, ότι δεν θα ξεφύγουμε από την πορεία μας´ και επανέλαβε τη θέση ότι από το 2012 η Ελλάδα θα έχει πολύ χαμηλό πρωτογενές χρέος.
Αυτό σημαίνει, τονίζει ο κ. Παπανδρέου, ότι ´θα έχουμε μια πολύ βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους μας´. Ο πρωθυπουργός δηλώνει επίσης ότι η κυβέρνηση μείωσε το έλλειμμα κατά 5,5% και βρίσκεται σε σταθερή πορεία και εξήρε την εντυπωσιακή ωριμότητα του ελληνικού λαού για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις επώδυνες, όπως αναφέρει, αλλαγές.
Ερωτηθείς σχετικά με το χάσμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες εξ αιτίας του κύματος απεργιών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, δεν απέκλεισε την ύπαρξη ανισορροπιών και ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα συνοχής. ´Ελπίζω, ωστόσο, ότι θα έχουμε την επιμονή και την ικανότητα να τα καταφέρουμε´, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο προσωρινός μηχανισμός βοήθειας, που έγινε για την Ελλάδα, αποκτά μόνιμο χαρακτήρα και θα συμπεριληφθεί και στα κείμενα των Συνθηκών που διέπουν την Ε.Ε. Ωστόσο, εμφανίζεται επιφυλακτικός για την επιβολή κυρώσεων, ειδικότερα για τη στέρηση ψήφου των χωρών μελών της Ε.Ε, χωρίς να αποκλείει αυτές να έχουν τον χαρακτήρα αυστηρού οικονομικού προστίμου. ´Βεβαίως, μπορεί να προκύψουν συνθήκες, όπου μια χώρα θα βρεθεί σ? αυτή την κατάσταση, όχι επειδή δεν έδειξε επιμέλεια, αλλά λόγω της διεθνούς συγκυρίας, λόγω κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο ή λόγω τοξικών ομολόγων ή για οποιονδήποτε τέτοιο λόγο. Προφανώς, αυτό θα ληφθεί υπ? όψιν στην απόφαση για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις. Ελπίζουμε, όμως, ότι δημιουργούμε έναν ισχυρό μηχανισμό, που θα εμποδίζει τις κρίσεις δημοσίου χρέους´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα