Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μικρή βελτίωση οικονομικού κλίματος

Aθήνα
Βελτίωση παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, ανερχόμενος στις 67,3 μονάδες, από 66,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η ισχνή βελτίωση του οικονομικού κλίματος οφείλεται στην εξομάλυνση των προσδοκιών, στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες και στο λιανεμπόριο και κυρίως στην ανάκαμψη των προσδοκιών στον κλάδο των κατασκευών.
Αντιθέτως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε τον Οκτώβριο νέο χαμηλό ρεκόρ, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις οικονομικές εξελίξεις και ανασφαλείς τόσο για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, όσο και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Αναλυτικότερα:
– Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, τρεις από τους τέσσερις βασικούς επιμέρους δείκτες καταγράφουν τον Οκτώβριο νέες ιστορικά χαμηλές επιδόσεις: οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο επιδεινώνονται, φανερώνοντας την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία των Ελλήνων καταναλωτών για την πορεία της οικονομίας.
– Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής αλλά και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών καταγράφουν σημαντική άνοδο, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται ελαφρώς.
– Στις Υπηρεσίες, η ήπια βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και η μεγαλύτερη άνοδος των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, αντισταθμίζονται από την έντονη πτώση στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.
– Στο Λιανικό Εμπόριο, το κλίμα βελτιώνεται λόγω της σημαντικής ανάκαμψης στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αλλά και της ηπιότερης βελτίωσης στις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, αφού οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων περιορίζονται σχετικά, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη θετική μεταβολή των άλλων δύο δεικτών.
– Στις Κατασκευές, η κατακόρυφη άνοδος του σχετικού δείκτη εκπορεύεται τόσο από την άνοδο των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, όσο και από την έντονη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα