Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Προς ριζική αναθεώρηση προσχεδίου προϋπολογισμού

Aθήνα
Σε αναθεώρηση του προσχεδίου προϋπολογισμού 2011 προχωρεί το Yπουργείο Οικονομικών, περικόπτοντας περαιτέρω τις κρατικές δαπάνες. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίστηκαν και οι επαφές του Γ. Παπακωνσταντίνου με συναδέλφους του υπουργούς την Τετάρτη. Ήδη, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή.
Σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την υστέρηση των εσόδων, αλλά και τα πρόσθετα βάρη που θα επιφέρει η αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος 2009, το Υπουργείο Οικονομικών αναπροσαρμόζει τους στόχους του προϋπολογισμού 2011 δίνοντας βάρος στη μείωση των δαπανών.
Έτσι, ενώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2011 οι συνολικές δαπάνες έχουν εκτιμηθεί σε 67,65 δισ. ευρώ στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου, οι δαπάνες θα εμφανίζονται περικομμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι κατά 1,9 δισ. ευρώ λιγότερες, ήτοι θα κυμαίνονται στα 65,75 δισ. ευρώ περίπου, όταν στο σύνολο του 2010 αναμένεται πως θα διαμορφωθούν στα 66,5 δισ. ευρώ (από 71,8 δισ. ευρώ το 2009).
Τα 500 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,9 δισ. ευρώ των νέων περικοπών θα προέλθουν από το ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2011, οι δαπάνες πληρωμών του οποίου μειώνονται από τα 8,7 δισ. ευρώ, στα 8,2 δισ. ευρώ. Περίπου 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών των Υπουργείων, ενώ περίπου 200 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τον περιορισμό των εξόδων των εποπτευόμενων φορέων.
Σημαντική εξοικονόμηση αναμένει η κυβέρνηση από την εφαρμογή του ´Καλλικράτη´, την αλλαγή του συστήματος προμηθειών στην υγεία, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και την επιμήκυνση αποπληρωμής των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Το Υπουργείο Οικονομικών ακολουθώντας κατά γράμμα τις προβλέψεις του Μνημονίου θέτει για το 2011 πλαφόν στις δαπάνες των Υπουργείων το 2011, τις οποίες περικόπτει οριζοντίως και καθέτως κατά 10%. Το θέμα εξετάσθηκε χθες σε συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη, τον υπουργό Θαλασσιών Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γ. Διαμαντίδη, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα. Η εφαρμογή του Μνημονίου, ο προϋπολογισμός του 2011 και οι προβολές για την εξέλιξη εσόδων και δαπανών θα εξετασθούν και στις σημερινές συναντήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδη, τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε ήδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, το μεσημέρι της Τετάρτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα