Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανοιχτή ?πληγή? το trafficking

Πρίστινα
(ΑΠΕ, της Σοφίας Παπαδοπούλου)
Ανοιχτή “πληγή”, που εξακολουθεί να αιμορραγεί, είναι για το Κόσοβο η παράνομη εμπορία (trafficking) ανθρώπων, με τα θύματα που αφορούν περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, να είναι, σε μεγάλο ποσοστό, ανήλικα.
Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) αναπτύσσει, μέσω της αποστολής του στο Κόσοβο, σημαντική δράση, στο πλαίσιο ενός προγράμματος, βασικός στόχος του οποίου είναι η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα θύματα και η κοινωνική τους επανένταξη.
Από στοιχεία που έθεσε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ το γραφείο του ΙΟΜ στο Κόσοβο, προκύπτει ότι, από το 1999 έως την περίοδο 2006-2007, το Κόσοβο ήταν κυρίως τόπος διέλευσης, αλλά και προορισμού των θυμάτων, καθώς οι περισσότερες από τις σχετικές υποθέσεις αφορούσαν αλλοδαπές (γυναίκες και νεαρά κορίτσια).
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα χαρακτηριστικά του φαινομένου έχουν αλλάξει σημαντικά, αφού ολοένα και μεγαλύτερος είναι ο αριθμός νεαρών αλλά και μεγαλύτερων γυναικών από το ίδιο το Κόσοβο, που συγκαταλέγονται στους καταλόγους των θυμάτων.
Το αποκαλούμενο “ασθενές φύλο” αφορούν, άλλωστε, οι περισσότερες από τις υποθέσεις trafficking στο Κόσοβο, με τους διακινητές, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, να είναι άνδρες και μάλιστα ντόπιοι.
Τα περισσότερα θύματα των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων στο Κόσοβο προέρχονται από αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές. Οι σύγχρονοι δουλέμποροι προσπαθούν να παγιδεύσουν τα θύματά τους, με υποσχέσεις για εύρεση εργασίας (72,48%) ή για έναν καλό γάμο (14,28%), ενώ σε μικρότερο ποσοστό (3,17%) τα ωθούν -συνήθως- στην πορνεία με μεθόδους βίας ή απαγωγής.
Από το σύνολο των καταγεγραμμένων θυμάτων στο Κόσοβο, το 50,8% αφορά περιπτώσεις ανηλίκων. Το μεγάλο αυτό ποσοστό ανήλικων θυμάτων είναι ανησυχητικό κι έχει αντίκτυπο στην παρεχόμενη βοήθεια για την επανένταξή τους στην κοινωνία.
Ανησυχία προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι, τα στοιχεία για την “ταυτότητα” των θυμάτων δείχνουν την ηλικία, κατά την οποία αναγνωρίζονται ως θύματα του trafficking και όχι την ηλικία, που μπλέκονται στα “πλοκάμια” των κυκλωμάτων αυτών. Αυτό σημαίνει ότι, θύματα που καταγράφονται ως ενήλικα, ενδέχεται να ήταν ανήλικα, την εποχή της “επιστράτευσής” τους.
Παρά το γεγονός ότι, η σεξουαλική εκμετάλλευση παραμένει η βασική “πληγή” του trafficking στο Κόσοβο τόσο για τις ντόπιες όσο και για τις ξένες που πέφτουν θύματα του θλιβερού αυτού εμπορίου, η ροή πληροφόρησης για άλλες μορφές εκμετάλλευσης παραμένει μικρή.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το trafficking συνδέεται στενά με τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες, αλλά όχι μόνο. Στο Κόσοβο, πολλά από τα καταγεγραμμένα θύματα είναι γυναίκες και νεαρά κορίτσια από περιοχές που είτε είναι φτωχές είτε έχουν υψηλό ποσοστό ανεργίας ή έχουν συμβεί σε αυτές σοβαρές κοινωνικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα έντονη εσωτερική μετανάστευση.
Η Αστυνομία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναγνώριση των θυμάτων του trafficking, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα θύματα που προέρχονται από άλλες χώρες, επειδή πολλές φορές φέρουν όλα τα νόμιμα χαρτιά (άδεια και σύμβαση εργασίας, άδεια παραμονής κλπ).
Από το 1999 έως και τις 31 Αυγούστου 2010, ο ΙΟΜ έχει βοηθήσει στο Κόσοβο 653 θύματα, εκ των οποίων τα 482 προέρχονταν από χώρες όπως ο Μόλδοβας, η Ρουμανία και η Ουκρανία. Επιπροσθέτως, παρασχέθηκε βοήθεια σε άλλα 189 θύματα με καταγωγή από το Κόσοβο, εκ των οποίων τα 20 είχαν προωθηθεί σε άλλες χώρες και τα υπόλοιπα διακινούνταν στο εσωτερικό.
Σύμφωνα με στατιστικές του ΙΟΜ, ο αριθμός των ξένων θυμάτων του trafficking, στα οποία παρασχέθηκε βοήθεια το 2001 ήταν 136, το 2004 έπεσε σε 34, το 2006 σε 24, το 2007 σε 8, όσα και το 2009, ενώ ίδιος είναι ο αριθμός -μέχρι στιγμής- και για το 2010.
Στον αντίποδα, ο αριθμός των θυμάτων με καταγωγή από το Κόσοβο το 2001 ήταν έξι, το 2004 ανέβηκε σε 30, το 2007 μειώθηκε ελαφρά σε 23, το 2008 σε 12, ενώ πέρυσι αυξήθηκε σε 33, όσα και φέτος (μέχρι τώρα τουλάχιστον).
Το βασικό εμπόδιο στην πορεία της κοινωνικής επανένταξης είναι ο στιγματισμός των θυμάτων και ο φόβος τους ότι, ενδέχεται να δεχθούν την απόρριψη όχι μόνο από την κοινωνία, αλλά και από την ίδια την οικογένειά τους.
Η επανένταξη των θυμάτων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που ξεκινά με πρώτο “βήμα” την παροχή ιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας στα θύματα και συνεχίζει με την εκπαίδευσή τους, την οικονομική στήριξή τους κ.ο.κ.
Σημαντικό ρόλο στην όλη πορεία διαδραματίζει η στάση που θα τηρήσουν τα ίδια τα θύματα και η βούλησή τους να συνεργαστούν -ή μη- καθώς και η στάση των οικογενειών τους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η όλη διαδικασία έχει επιτυχημένη κατάληξη και τα θύματα του trafficking επιστρέφουν στην οικογένειά τους κι ανοίγουν, μάλιστα, ενίοτε κάποια μικρή επιχείρηση, που είναι ικανή να στηρίξει όχι μόνο τα ίδια αλλά και να συνεισφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό.  

Δράσεις κατά της παράνομης παιδικής εργασίας

Σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις στην παράνομη εμπορία ανθρώπων στο Κόσοβο, οι περισσότερες υποθέσεις που αφορούν ανήλικα θύματα είχαν σχέση με τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους. Ωστόσο, βασική πηγή ανησυχίας παραμένει η εργασιακή εκμετάλλευση ανηλίκων, ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΙΟΜ στο πρόγραμμά του της περιόδου 2011-2013 προωθεί την ένταξη δράσεων για την καταπολέμηση του trafficking που θα αφορούν αποκλειστικά την παιδική εργασία.
Η πρώτη προσέγγιση της κυβέρνησης του Κοσόβου στο ζήτημα είναι θετική.

Ο ΙΟΜ στο Κόσοβο

Το πρόγραμμα του ΙΟΜ στο Κόσοβο για την καταπολέμηση του trafficking στην περιοχή, που χρηματοδοτείται κυρίως από τη USAID, στηρίζει κυρίως Υπηρεσίες που συμβάλλουν στην επανένταξη των θυμάτων και προωθούν την κοινωνική συμμετοχή στην αποτροπή του φαινομένου.
Το πρόγραμμα εστιάζει στην εξεύρεση μιας ασφαλούς πηγής χρηματοδότησης για τη στήριξη των Υπηρεσιών που προσφέρουν βοήθεια στα θύματα καθώς και σε μια σειρά από άλλες δράσεις και παρεμβάσεις, όπως είναι η παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας θυμάτων για τη δημιουργία μικροεπιχειρήσεων, που θα τούς αποφέρουν κάποιο κέρδος και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και προοπτικές εκπαίδευσης των θυμάτων.
Το πρόγραμμα στοχεύει και στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στα θύματα αλλά και την εκπαίδευση των, κυρίως νεαρών, θυμάτων ώστε να μπορούν να βρουν εργασία, όταν επανενταχθούν στην κοινωνία και να μην κινδυνεύσουν να πέσουν ξανά στα “δίχτυα” αυτών των κυκλωμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα