Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΥΡΔΟΣ
Υπεύθυνος για την επίθεση στην πλατεία Ταξίμ

Κωνσταντινούπολη
Ενας 24χρονος Κούρδος είναι ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης
Ο βομβιστής που αυτοανατινάχθηκε τραυματίζοντας περισσότερα από 30 άτομα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης καταγόταν από τις κουρδικές επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και ήταν μέλος του αυτονομιστικού κουρδικού κινήματος, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επικαλούμενο δηλώσεις του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ο βομβιστής ονομαζόταν Βεντάτ Ατσάρ και είχε γεννηθεί το 1986, στο χωριό Γκιουρπινάρ, στην επαρχία Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Ο 24χρονος βομβιστής φέρεται να είχε ενταχθεί σε αυτονομιστική οργάνωση πριν από έξι χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ο Ατσάρ ήταν μέλος ´αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης´, ορολογία που χρησιμοποιείται συνήθως από τις τουρκικές αρχές για να αναφερθούν στο ΡΚΚ. Ωστόσο στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται σε ποιά ακριβώς οργάνωση ανήκε ο βομβιστής.

ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
Επίθεση εναντίον πετρελαιαγωγού

Σαναά
Εκρηξη σημειώθηκε χθες σε πετρελαιαγωγό στην Υεμένη και πιστεύεται πως βρίσκονται πίσω από την επίθεση στελέχη της Αλ Κάιντα, τόνισε τοπικό στέλεχος των Υπηρεσιών Ασφαλείας.
Η έκρηξη στον αγωγό, ο οποίος μεταφέρει αργό πετρέλαιο σε τερματικό σταθμό εξαγωγής στην Αραβική Θάλασσα, προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό με χρονοδιακόπτη.
Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει πως ο πετρελαιαγωγός ανήκει σε νοτιοκορεατική επιχείρηση.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Δημιούργησαν υπερευαίσθητο
ανιχνευτή εκρηκτικών

Ιερουσαλήμ
Τη δημιουργία ενός ανιχνευτή εκρηκτικών που είναι πιο ευαίσθητος ακόμη και από τη μύτη εκπαιδευμένων σκυλιών, ανακοίνωσε χθες το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Αυτός ο ανιχνευτής, που βασίζεται στη νανοτεχνολογία, μπορεί να προσδιορίσει τα διάφορα είδη εκρηκτικών, καθώς και να προσαρμοστεί προκειμένου να ανιχνεύσει χημικές ή βιολογικές τοξίνες, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο ανιχνευτής θα κυκλοφορήσει στην αγορά ´μέσα σε ένα ή δύο χρόνια´.

ΜΠΑΡΑΖ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ
Μακελειό στη Βαγδάτη

Βαγδάτη
Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις τουλάχιστον δέκα εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες σε σιιτικές γειτονιές της Βαγδάτης.
Το Associated Press επικαλούμενο αστυνομικές και ιατρικές πηγές ανέφερε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 62, ενώ περίπου άλλα 100 άτομα τραυματίστηκαν. Ο υπουργός Υγείας του Ιράκ έκανε λόγο για 36 νεκρούς και 320 τραυματίες, ενώ το CNN αναφέρεται σε τουλάχιστον 50 νεκρούς.
«Δέκα αυτοκίνητα παγιδευμένα με βόμβες εξερράγησαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος ασφαλείας της Βαγδάτης, υποστράτηγος Κουασίμ Αλ Μουσαβί, ο οποίος είπε ότι υπήρχαν επίσης τέσσερις βόμβες τοποθετημένες στην άκρη του δρόμου, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και όλμοι. «Ήταν όλες σε σιιτικές γειτονιές» πρόσθεσε.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν δύο ημέρες μετά το λουτρό αίματος σε καθολική εκκλησία στη Βαγδάτη. Τουλάχιστον 58 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής, μετά το περιστατικό ομηρίας δεκάδων πιστών σε καθολική εκκλησία στη Βαγδάτη από ομάδα ενόπλων που φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Εισαγγελική έρευνα για
ομάδα στο Facebook

Βελιγράδι
Εντονες αντιδράσεις και παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών προκάλεσε στη Σερβία η εμφάνιση στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο ´Facebook´ ομάδας με την ονομασία «Θάνατος στις γυναίκες», τα μέλη της οποίας σχολιάζουν φωτογραφίες κακοποιημένων γυναικών.
Ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Σερβίας, Τόμο Ζόριτς, δήλωσε στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου ότι θα διερευνηθούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην εμφάνιση της συγκεκριμένης ομάδας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας, τις πρώτες 24 ώρες από την ένταξή της στο ´Facebook´ η συγκεκριμένη ομάδα απέκτησε 450 μέλη.
Οι διαχειριστές της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη Παρασκευή κατήργησαν την ομάδα αλλά τη Δευτέρα αναρτήθηκε εκ νέου και αμέσως απέκτησε 350 νέα μέλη.
Η συγκεκριμένη ομάδα προβάλλει πορτρέτα γυναικών με ζωγραφισμένους μώλωπες και εκδορές και χρησιμοποιεί υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τις γυναίκες. «Θέλετε να εξισωθείτε με τους άνδρες, να κάνε ανδρικές εργασίες, να μας απατάτε, να παίρνετε τα χρήματά μας και να μην ακούτε τους άνδρες. Πολλά επιτρέψαμε, ήρθε ο καιρός να διορθωθούν τα λάθη», αναφέρουν -μεταξύ άλλων- τα μέλη της ομάδας.
Το μέλος της οργάνωσης Αυτόνομο Κέντρο Γυναικών Μπόμπανα Ματσάνκοβιτς εκτίμησε ότι η ύπαρξη της ομάδας αυτής στο δημοφιλές ´Facebook´ αποδεικνύει ότι η βία στη σερβική κοινωνία παραμένει ατιμώρητη.
Ανέφερε ακόμη ότι τα στοιχεία της οργάνωσης δείχνουν ότι, 26 γυναίκες στη Σερβία πέθαναν από την αρχή του 2010, μετά από κακοποίηση από τον σύντροφό τους.
Η ψυχολόγος, Μάγια Άντοντσιτς, τόνισε ότι έχει σημασία το γεγονός ότι, η ομάδα εμφανίστηκε τον μήνα που παρατηρήθηκε έκρηξη βίας στους δρόμους του Βελιγραδίου και σε ποδοσφαιρικά γήπεδα, αλλά και ότι είναι ανησυχητικό στοχείο ο μεγάλος αριθμός μελών της συγκεκριμένης ομάδας.

17ΧΡΟΝΟΣ ΡΩΣΟΣ
Ταξίδεψε κρυμμένος
σε τροχό αεροσκάφους

Παρόλο που φορούσε μόνο ένα λεπτό παλτό, ένας 17χρονος επιβίωσε μιας πτήσης 50 λεπτών στη Σιβηρία, κρυμμένος στον τροχό αεροσκάφους.
Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο νεαρός είχε κρυφτεί στο κενό πάνω από τον τροχό του Antonov, το οποίο προσγειώθηκε στο Ιρκούτσκ. Ένας 14χρονος φίλος του, που συνελήφθη νωρίτερα, ανέφερε το εγχείρημα του 17χρονου στις Αρχές, οι οποίες τον περίμεναν στο Ιρκούτσκ.
Οι δυο έφηβοι είχαν φύγει από ορφανοτροφείο στο οποίο ζούσαν στη Σιβηρία. Στις αρχές της χρονιάς ένας εικοσάχρονος Ρουμάνος είχε επιβιώσει της πτήσης Βιέννη – Λονδίνο κρυμμένος στο σύστημα προσγείωσης ενός Boeing 747.

ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
Πολύνεκρο τροχαίο

Κάνο
Τριάντα τρεις άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί χθες έπειτα από τη σύγκρουση δύο λεωφορείων, τα οποία αμέσως μετά αναφλέγησαν στην Πολιτεία Γιόμπε στη βόρειο Νιγηρία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τροχαίας.
´Σημειώθηκε ένα δυστύχημα στα προάστια του Ποτισκούμ, με δύο λεωφορεία που εξυπηρετούσαν τα προάστια και κατά το οποίο 33 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί´, τόνισε ο Μπογί Αλί Μαϊγκάρι, επικεφαλής της ομοσπονδιακής επιτροπής για την οδική ασφάλεια.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Παράταση εκεχειρίας
ανακοίνωσε το ΡΚΚ

Αγκυρα
Την ικανοποίησή του για την παράταση της μονομερούς εκεχειρίας που ανακοίνωσε προχθές το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενώ την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε αποφασισμένος να καταπολεμήσει την “τρομοκρατία”.
“Ελπίζω η εγκατάλειψη των όπλων να γίνει διαρκής και όλος ο κόσμος να απαρνηθεί αυτό το σφάλμα”, δήλωσε ο Γκιούλ σε ομιλία του στη νότια Τουρκία, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανακοίνωσε προχθές ότι παρατείνει την εκεχειρία που κήρυξε τον Αύγουστο ως τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2011.
Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ έγραφε χθες ότι το PKK παρέτεινε την εκεχειρία του αφού δέχθηκε επιστολή από τον φυλακισμένο κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η οποία μεταβιβάστηκε στους στρατιωτικούς επικεφαλής του PKK, που βρίσκονται στην ορεινή περιοχή του βορείου Ιράκ, με τη βοήθεια τούρκων αξιωματούχων.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στην εκεχειρία, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας συνεχίζοντας παράλληλα τις προσπάθειές του για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των Κούρδων.
“Δεν θα υποκύψουμε ποτέ ενώπιον της τρομοκρατίας. Δεν θα κάνουμε ποτέ παραχωρήσεις στον αγώνα (κατά της τρομοκρατίας) ή (στον αγώνα) για τον εκδημοκρατισμό”, σημείωσε.

?

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Έκρηξη αερίου
κατέστρεψε σπίτια

Ένδεκα άτομα τραυματίστηκαν στη βορειοδυτική Βρετανία, εκ των οποίων το ένα σοβαρά, από έκρηξη που κατέστρεψε εξ ολοκλήρου τουλάχιστον πέντε κατοικίες.
Η έκρηξη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου, σημειώθηκε χθες στις 07:15 τοπική ώρα (09:15 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Ίρλαμ του Σάλφορντ, κοντά στο Μάντσεστερ και έγινε αντιληπτή σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, σοβαρά εγκαύματα υπέστη μία 76χρονη γυναίκα, ενώ άλλοι δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ελαφρά τραυματισμένοι.
Η αστυνομία και η πυροσβεστική απέστειλαν επί τόπου ομάδα 40 ατόμων και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν παγιδευμένους στα συντρίμμια των σπιτιών, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά για αγνοούμενους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα