Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δέματα ?θανάτου?

Σε κατάσταση ´κόκκινου συναγερμού´ βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία καθώς εντοπίστηκαν νέα ύποπτα δέματα μετά την έκρηξη ενός πακέτου χθες το μεσημέρι στην πρεσβεία της Ρωσίας. Μικρής ισχύος εκρήξεις σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Ρωσίας χωρίς να τραυματιστεί κανείς, ενώ σε τρεις ακόμα περιπτώσεις εξουδετερώθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί.
Ελεγχόμενες εκρήξεις έγιναν στην πρεσβεία της Βουλγαρίας και του Παναμά, στη Βουλή και στην εταιρεία ταχυμεταφορών ´Γενική Ταχυδρομική´ στη διασταύρωση των οδών Ριζάρη και Γεωργίου.
Στην πρεσβεία της Ελβετίας, στη συμβολή των οδών Γενναδίου και Ιασίου, στο Κολωνάκι, σημειώθηκε μικρής ισχύος έκρηξη, όταν ο υπάλληλος της πρεσβείας θεώρησε το δέμα ύποπτο και το πέταξε στον ακάλυπτο. «Ένα δέμα τοποθετήθηκε στην είσοδο της πρεσβείας», δήλωσε ο Γκέοργκ Φαράγκο, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας σε επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ανάφλεξη σε μεταλλικό κουτί σημειώθηκε χθες το μεσημέρι και στην πρεσβεία της Ρωσίας, στην οδό Λύτρα στο Ψυχικό. Λίγο νωρίτερα, κούριερ που μετέφερε δέμα προς την πρεσβεία της Χιλής, το θεώρησε ύποπτο και ενημέρωσε αρχικά την Ασφάλεια του Μεγάρου Μαξίμου. Όταν διαπιστώθηκε ότι το δέμα ήταν παγιδευμένο, μεταφέρθηκε στον περίβολο της Βουλής όπου έγινε ελεγχόμενη έκρηξη. Το δέμα είχε αποστολέα την εταιρεία ΛΑΡΚΟ.
Η πρεσβευτής της Χιλής στην Ελλάδα, Κάρμεν Ιμπάνιες, δήλωσε ότι το πακέτο προοριζόταν για την ίδια. «Απευθυνόταν στον πρεσβευτή, στην προκειμένη περίπτωση σε μένα», δήλωσε στον ραδιοσταθμό της Χιλής Radio Cooperativa.
Το παγιδευμένο δέμα που έφτασε στην πρεσβεία της Βουλγαρίας παρέλαβε υπάλληλος της πρεσβείας μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία. Ο υπάλληλος θεώρησε το δέμα ύποπτο, επικοινώνησε με τον αποστολέα, ο οποίος αρνήθηκε ότι το έστειλε. Στη συνέχεια, οι πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.
Επίσης, δέμα που θεωρήθηκε ύποπτο εστάλη από την πρεσβεία της Γερμανίας πίσω στην εταιρεία ταχυμεταφορών. Αμέσως ο πυροτεχνουργοί έσπευσαν στην οδό Ριζάρη, στο Παγκράτι, όπου βρίσκεται η εταιρεία και προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη.
Η Αστυνομία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουν σταλεί παγιδευμένα δέματα σε διάφορες πρεσβείες της Αθήνας είτε από τους δύο συλληφθέντες του Παγκρατίου είτε από συνεργούς τους.
Η Αντιτρομοκρατική έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να εντοπίσει τα δέματα αυτά.  Πληροφορίες για ύποπτα δέματα -χωρίς τελικά να επιβεβαιωθούν- υπήρξαν και για το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη (στην οδό Ακαδημίας), στο γραφείο του εφέτη ανακριτή της υπόθεσης των «Πυρήνων» Κ. Μπαλτά, στην πρεσβεία του Παναμά (Ακτή Μιαούλη), στο Α.Τ. Παγκρατίου (οδό Πρατίνου), στην πρεσβεία της Νορβηγίας (βασ. Σοφίας), σε γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών στην Ακτή Μιαούλη και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Αύριο ανακρίνονται
οι δύο συλληφθέντες
Αύριο το πρωί θα οδηγηθούν στην ανακρίτρια οι δύο κατηγορούμενοι για τρομοκρατία που συνελήφθησαν μετά την αποστολή δεμάτων-βομβών σε πρεσβείες.
Ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος του 22χρονου Παναγιώτη Αργυρού και του 24χρονου Γεράσιμου Τσάκαλου για τέσσερα κακουργήματα:
– των τρομοκρατικών πράξεων από κοινού
– τρομοκρατικής οργάνωσης
– προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και κατά συρροή
– έκρηξη
και τέσσερα πλημμελήματα:
– διακεκριμένη περίπτωση φθοράς από κοινού
– παράνομης οπλοφορίας
– άρνησης δακτυλοσκοπήσεις (στη ΓΑΔΑ)
– άρνησης δήλωσης στοιχείων ταυτότητας.
Καταδικάζει
ο πολιτικός κόσμος
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την απόπειρα επιθέσεων με τα παγιδευμένα δέματα, με το ΚΚΕ και το ΣΥΝ να εκφράζουν πάντως τις επιφυλάξεις τους.
Η κυβέρνηση
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, «τις ενέργειες των εγκληματιών που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν μάταια και να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη».
Ταυτόχρονα, ο κ. Πεταλωτής απένειμε τα εύσημα στην Ελληνική Αστυνομία, λέγοντας ότι έδειξε πως λειτουργούν άριστα τα αντανακλαστικά της, προχωρώντας χτες στη σύλληψη δύο ατόμων και συνεχίζοντας ανελλιπώς το έργο της.
Σημείωσε δε ότι οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας και οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη.
«Αν μας έλεγαν και ποιοι το στήνουν αυτό το σκηνικό θα ήταν καλά», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εκτιμά ως τυχαίο το γεγονός ότι μια εβδομάδα πριν τις εκλογές επανεμφανίστηκαν τα φαινόμενα τρομοκρατίας, δεδομένου ότι ορισμένα κόμματα λένε ότι στήνεται επίτηδες ένα τέτοιο «σκηνικό».
«Εν πάση περιπτώσει, θεωρίες συνωμοσίας έχουμε δει, είναι γνωστό ότι κάποιοι καταφεύγουν στις θεωρίες συνωμοσίας για να αποδείξουν, να ισχυροποιήσουν κάποιες απόψεις τους», είπε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταδικάσουμε και να κάνει καλά της δουλειά της η Αστυνομία, όπως κάνει μέχρι στιγμής».
Η Νέα Δημοκρατία
Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο, τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τα «δέματα – βόμβες», γιατί πλήττουν τη χώρα μας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αναφέρει ακόμη ότι είναι ώρα τώρα «η Κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του κράτους να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της πλήρους εξάρθρωσης του νοσηρού φαινομένου που διασύρει την Ελλάδα διεθνώς, όπως και της αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας». Επίσης «να διερευνηθούν και να αποκαλυφθούν τα κίνητρα της έξαρσης του τρομοκρατικού φαινομένου, σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τη χώρα μας».
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το σκηνικό τρομοκρατίας «που στήνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πριν από τις εκλογές και λίγες μέρες μετά την ύποπτη επανεμφάνιση του Μπιν Λάντεν» δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
«Το ΚΚΕ καλεί το λαό να είναι επιφυλακτικός και δύσπιστος σε όσα μεταδίδονται από τα ΜΜΕ, να επαγρυπνεί και να κρίνει τις εξελίξεις με βάση το ποιος επωφελείται, ποιον εξυπηρετούν οι προβοκατόρικες ενέργειες και το κλίμα τρομοφοβίας που κάποιοι δημιουργούν», καταλήγει.
Ο ΛΑ.Ο.Σ.
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε: «Πέρα από κάθε αμφισβήτηση κάποιοι παρεμβαίνουν με τους τρομοκράτες για να αποσταθεροποιήσουν και να αποσυντονίσουν την προσπάθεια της χώρας. Προσοχή, προσοχή, προσοχή».
Ο Συνασπισμός
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή τα χθεσινά πακέτα – βόμβες σε πρεσβείες υπογραμμίζει ότι «το σήριαλ των εκρηκτικών μηχανισμών αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος αποπροσανατολισμού και εκφοβισμού της κοινωνίας λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Οι νοσηροί εγκέφαλοι τέτοιων σχεδιασμών δεν θα πετύχουν τους στόχους τους».
Η Δημοκρατική Αριστερά
Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι ο φαύλος κύκλος του αίματος και της βίας από τις τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει επιτέλους να κλείσει.
«Η χώρα βυθισμένη στην κοινωνική και οικονομική κρίση, χτυπημένη από τη φτώχεια και την ανεργία, δεν αντέχει και νέα πλήγματα από τους δήθεν λαϊκούς αγωνιστές. Όλα τα κόμματα και οι φορείς του τόπου πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
Η Ντόρα Μπακογιάννη
«Μηδενική ανοχή στο έγκλημα και σε κάθε μορφή τρομοκρατικής δράσης. Το απαιτεί το σύνολο του ελληνικού λαού», είναι το μήνυμα που στέλνει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με δήλωσή της κάνει λόγο για ενέργειες που στόχο έχουν να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου στην ελληνική κοινωνία.
Η ανεξάρτητη βουλευτής επισημαίνει επίσης ότι η καταδίκη κάθε απόπειρας εγκληματικής ενέργειας, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, τη δημόσια τάξη και μπορεί να πλήξει το κύρος και τη διεθνή εικόνα της χώρας, πρέπει να είναι απόλυτη και αυστηρή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα