Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν/σ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Αθήνα
Υπερψηφίστηκε τη Δευτέρα επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να χτυπηθεί η αδιαφάνεια στη διακίνηση του φαρμάκου, η πολυφαρμακία και η εκμετάλλευση των ασθενούντων από κυκλώματα ασυνείδητων ιατρών και φαρμακοποιών.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασαν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όχι για την εξυπηρέτηση των αναγκών Υγείας αλλά για τη μείωση των δαπανών σε βάρος των ασφαλισμένων.
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, όπως και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ηλ. Θεοδωρίδης, υπενθύμισαν την υπερβολική επιβάρυνση των ασφαλιστικών Ταμείων από την ανεξέλεγκτη έκδοση ιατρικών συνταγών και την σπατάλη για αγορά φαρμάκων.
Ο κ. Κουτρουμάνης, σημείωσε στην ομιλία του πως από τον Μάιο η κυβέρνηση έχει καταφέρει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 28% και εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ το μήνα για τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Για τη διατήρηση της πορείας αυτής, είπε «απαιτείται το εργαλείο αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό, εξασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο στη διακίνηση του φαρμάκου και στο προφίλ του ιατρού, ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη και διευκολύνεται η πρόσβασή του στην αγορά του φαρμάκου».
Ο υφυπουργός, επισκόπησε επίσης τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, από την οποία ελπίζεται να εξοικονομηθούν περί τα 4 δισ. ευρώ το χρόνο.
«Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν λειτουργήσει τα δύο ΚΕΠ κοινωνικής ασφάλισης και εργασίας στην Αθήνα, συνδεόμενα με τα ΚΕΠ των Δήμων και τα γραφεία εξυπηρέτησης των Ταμείων. Θα έχουμε την εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου, της νέας μορφής ασφάλισης που θα αφορά το οικόσιτο προσωπικό και τους εργάτες στη γεωργία και κτηνοτροφία -μια τομή που θα βοηθήσει να μειωθεί το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας και θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να ασφαλιστούν, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς να υποχρεώνονται να περιμένουν στις ουρές των ταμείων ή να χρειάζεται να έχουν λογιστήριο στο σπίτι», είπε και προσέθεσε:
«Ενεργοποιούμε από 1/1/2011 το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και δημιουργούμε το Εθνικό Μητρώο Αναπήρων. Μέχρι τον Ιούνιο του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή για το σύνολο των συνταξιούχων».
Η Νέα Δημοκρατία, δια του εισηγητή της, Γ. Βαγιωνά, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, υπενθυμίζοντας πως η αρχή για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπήκε με σχετικό νομοθέτημα της δικής της περιόδου διακυβέρνησης, υπογράμμισε ωστόσο, πως από το νομοσχέδιο απουσιάζουν άρθρα για την αγορά υγειονομικού υλικού και την κοστολόγηση των φαρμάκων.
Εργαλείο μιας πολιτικής κόστους – οφέλους και μετακύλισης των δαπανών στις πλάτες των ασθενών», χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο Ν. Παπακωνσταντίνου (ΚΚΕ) και ζήτησε την κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.
Παράλληλα, ο εισηγητής του ΚΚΕ παρατήρησε πως «με τη σημερινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου, η ΝΔ φθάνει να έχει υπερψηφίσει το 51% των νομοσχεδίων του ΠΑΣΟΚ. Η αντιμνημονιακή ρητορεία της, είναι απύθμενα υποκριτική».
Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους Μ. Κριτσιωτάκη και Π. Λαφαζάνη, εξέφρασαν τη δυσπιστία τους απέναντι στην κυβέρνηση, για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όχι για την εξυπηρέτηση των αναγκών υγείας αλλά απλώς για την μείωση των δαπανών, σε βάρος των ασφαλισμένων, «για την εξυπηρέτηση των στόχων της Τρόικας και του Μνημονίου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε «παρών» επί της αρχής, όπως επίσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Θ. Λεβέντης, μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα