Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική
Αθήνα
Με τις καταθέσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της ΝΔ Γιάννη Παλαιοκρασά και του πρώην προέδρου του ΤΣΕΥΠ Δημήτρη Μυρογιάννη, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων, ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της, σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες, ενώ το πόρισμά της αναμένεται να το παραδώσει αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Να σημειωθεί ότι στην Εξεταστική είχε κληθεί να καταθέσει και ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Φαρμακοποιών (ΤΕΑΥΦΕ), Παναγιώτης Δεμέστιχας, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε, επικαλούμενος την ιδιότητα του κατηγορουμένου.
Παράλληλα, γνωστοποίησε προς τα μέλη της Επιτροπής, με σχετική επιστολή του, ότι θα κινηθεί νομικά κατά των πρώην μετόχων της εταιρείας “Ακρόπολις Χρηματιστηριακή”, Σοφοκλή Πρινιωτάκη και Γιώργο Αποστολίδη, για τα όσα σε βάρος του έχουν καταθέσει.
Σε ό,τι αφορά την κατάθεση Παλαιοκρασά, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι «αποκάλυψε πως τον Απρίλιο του 2006 ήρθαν στο γραφείο του οι δύο φίλοι, Δεμέστιχας και Αποστολίδης και του πρότειναν την ίδρυση της Synergy Bank με συνεισφορά από την Ακρόπολις του ποσού των 10 εκ ευρώ».
Όπως είπαν, ο κ. Παλαιοκρασάς ανέφερε ότι δέχθηκε να συμμετέχει στην υπό ίδρυση Τράπεζα, ενώ τρεις μήνες αργότερα ο κ. Δεμέστιχας διορίστηκε πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικότερα με απόφαση του τότε υπουργού Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη.
«Προκύπτει αβίαστα το ερώτημα εάν τους δύο φίλους, Δεμέστιχα και Αποστολίδη, ένωσε περαιτέρω στις κοινές επιδιώξεις τους μια, κατά σατανική σύμπτωση, έμπνευση του κ. Τσιτουρίδη ή μια άνωθεν εντολή του Μαξίμου», σημείωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενοι στην κατάθεση του πρώην προέδρου του ΤΣΕΥΠ, Δ. Μυρογιάννη, οι ίδιοι βουλευτές υποστήριξαν ότι «αποκάλυψε πως είχε συγκληθεί συνάντηση των προέδρων των ασφαλιστικών ταμείων υπό τον τότε υπουργό Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη, στην οποία εκπρόσωποι του Υπουργείου, τους νουθέτησαν να μην αφήνουν τα αποθεματικά των ταμείων τους να «κάθονται», αλλά να τα επενδύουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για να βοηθούν το κράτος».

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
´Πολιτική αυτοκτονία κάθε ψήφος σε ΠΑΣΟΚ ? ΝΔ´
Θεσσαλονίκη
Χαρακτηρίζοντας «πολιτική αυτοκτονία» κάθε ψήφο που δεν πάει στο ΚΚΕ, η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «βρισκόμαστε παραμονές νέων βάρβαρων μέτρων που αναβλήθηκαν μόνο προεκλογικά». Όπως δήλωσε η κα Παπαρήγα:
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο λίγες μέρες μετά το εκβιαστικό διάγγελμα του πρωθυπουργού για αποσταθεροποίηση και εκλογές, να έρχονται τώρα τα περίφημα πακέτα, τα οποία ταξιδεύουν στην Ελλάδα, στις πρεσβείες και στην Ευρώπη. Στόχος είναι η υποκλοπή της ψήφου του ελληνικού λαού. Ο λαός την Κυριακή δεν πρέπει να ξεχάσει τι έχει πάθει, τι τον περιμένει. Η σταθερότητα, η δημοκρατία, η πρόοδος, η αγωνιστικότητα και η λεβεντιά βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του λαού, που δεν πρέπει να υποκύψει σε κανένα εκβιαστικό δίλημμα».
Επίσης η γενική γραμματέας του ΚΚΕ αφήνοντας αιχμές για τους προερχόμενους από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «δήθεν ανανεωτές που βλέπουν παρέκκλιση στο ΠΑΣΟΚ για να αφήνουν ανοιχτή την πόρτα της συγκυβέρνησης».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν σχετίζονται οι επιθέσεις με τις εκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε: «Γίνεται μία προσπάθεια να φοβηθεί ο λαός, να μην εκδηλώσει την αντίθεσή του στα βάσανά του, στο μνημόνιο και σε ό,τι έρχεται μπροστά και ή να υποκύψει την Κυριακή ή με νέα τρομοκρατικά διλήμματα να συρθεί σε εκλογές, όπου θα είναι μέσα στον γύψο. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι για τον ελληνικό λαό».

ΤΗΛ. ΧΥΤΗΡΗΣ:
´Δεν μπλοφάρει
ο πρωθυπουργός´
Αθήνα
Δεν μπλοφάρει ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του προέδρου της ΝΔ κ Α Σαμαρά ότι δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ´ΒΗΜΑ´, ο κ. Χυτήρης, είπε μεταξύ άλλων:
´Νομίζω ότι δεν ξέρει καλά τον κ. Παπανδρέου, παρ? ότι ήταν συμφοιτητές. Ο πρωθυπουργός είναι πολύ αποφασιστικός και πολύ αποφασισμένος. Καλό είναι να μην πιστεύουμε ότι είναι τερτίπι και μπλόφα. Δεν είναι, διότι η κατάσταση δεν είναι τερτίπι και μπλόφα. Και πρέπει όλοι οι πολιτικοί, και ο κ. Σαμαράς, να ξεκινάνε από την υπάρχουσα κατάσταση, από την πραγματικότητα´.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση κρύβει κάτι για την οικονομία, που οι πολίτες θα πληροφορηθούν μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Χυτήρης είπε: ´Το αντίθετο συμβαίνει. Η κυβέρνηση είναι αυτή που λέει την αλήθεια και καλεί και όλους να δουν την αλήθεια αυτή. Λάθος κάνουν αυτοί που χαϊδεύουν αυτιά και λενε ότι το έλλειμμα σε ένα χρόνο θα μπορέσει να καλυφθεί, με την πολιτική τους και με το μείγμα τους, ενώ ξέρουν ότι η παράταξή τους έφερε τα πράγματα εδώ´.
«Δεν πρέπει να ξαναγυρνάμε στο παρελθόν, με παλαιοκομματικές μεθόδους, προκείμενου να πάρουμε κάποιος πόντους κομματικούς στις δημοτικές εκλογές. Το θέμα πλέον αφορά την Ελλάδα και η κυβέρνηση που βρέθηκε πάνω στο πηδάλιο, είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου η οποία και δεν φταίει. Και χθες είδαμε τον κ. Σαμαρά να αθωώνει τον κ. Καραμανλή και να κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου, μα μπορεί να γίνει πιστευτό κάτι τέτοιο;», υπογράμμισε ο κ. Τ. Χυτήρης.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Ανάρτηση δαπανών
των υποψηφίων
Αθήνα
Προθεσμία μέχρι και το Σάββατο έχουν οι υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών προκειμένου να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών τα έσοδα, τις δαπάνες και τα συνοδευτικά παραστατικά τους.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει ο γ.γ. του Υπουργείου, Δημήτρης Στεφάνου, σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, οι συνδυασμοί θα συνεχίσουν την ενημέρωση της ιστοσελίδας (εφόσον προκύψουν έσοδα και δαπάνες) μέχρι και το Σάββατο 13 Νοεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, το ανώτατο όριο δαπανών του συνδυασμού μπορεί να προσαυξηθεί κατά 10%.
Σύμφωνα με τον νόμο Ν.3870/2010, τα έσοδα και οι δαπάνες των συνδυασμών αλλά και των υποψηφίων σε Δήμους μέχρι 10.000 κατοίκους υποχρεούνται να δίνουν στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία. Σε περίπτωση που τα ποσά δεν δημοσιοποιηθούν και υπερβαίνουν κατά το 1/3 το ανώτατο επιτρεπτό όριο για συνδυασμούς και υποψηφίους, συνεπάγεται και ακύρωσή τους.

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ
Η ΝΔ δεν νομιμοποιείται
να πανηγυρίσει αν εκλεγώ
Αθήνα
Η Νέα Δημοκρατία δεν νομιμοποιείται να πει ότι κέρδισε η αντιμνημονιακή πολιτική, εάν εκλεγώ περιφερειάρχης, δήλωσε μιλώντας στον ´Βήμα 99,5´ ο Γιάννης Δημαράς, κατηγορώντας τα κόμματα για υποκρισία, αφού πριν από τις εκλογές μιλούν για ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες και μετά πανηγυρίζουν.
Ερωτηθείς εάν θα είναι διεκδικητικός απέναντι στην κεντρική εξουσία, είπε ότι θα υψώνει διεκδικητικό λόγο, σε θέματα που επιβάλλει ο «Καλλικράτης». Όσον αφορά τη στάση του απέναντι σε νέα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση βάσει του μνημονίου, είπε πως άλλο πράγμα είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης και άλλο πράγμα ο ρόλος του περιφερειάρχη.
Μιλώντας για τη σχέση του με το κυβερνών κόμμα, σχολίασε: «Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, αυτοί δεν είναι που αποφασίζουν αλαζονικά», ενώ ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό είπε: «Θα φανταζόσασταν τον Ανδρέα Παπανδρέου να βγει σε διακαναλική συνέντευξη για να αντιμετωπίσει την υποψηφιότητα ενός ανθρώπου;».
Τέλος, ερωτηθείς εάν πιστεύει πως ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν πάει καλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές απάντησε ότι, όταν για άλλο πρόγραμμα σε ψηφίζει ο λαός και άλλο εφαρμόζεις, τότε τη λύση τη βρίσκει ο λαός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα