Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέο σύστημα προμηθειών στα Νοσοκομεία

Αθήνα
Από σήμερα και εντός 15 ημερών μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους οι επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στον δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη της εταιρείας ή της σύμπραξης εταιρειών που θα αναλάβει τις προμήθειες στα νοσοκομεία. Στη συνέχεια θα προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση και εντός του 2011 θα διενεργηθεί ο διεθνής διαγωνισμός. Σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε τις προτάσεις για το νέο σύστημα προμηθειών. Πιο αναλυτικά:

Μέχρι το τέλος του χρόνου η ρύθμιση στη Βουλή
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει σε ιδιωτική εταιρεία ή σύμπραξη εταιρειών να επιβλέπει τον τρόπο που γίνονται οι νοσοκομειακές προμήθειες στη χώρα μας, με στόχο τη μείωση του κόστους.
Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα ´Προς ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών υγείας´.
Όπως επανέλαβε η επιτροπή προμηθειών του υπουργείου θα μετατραπεί σε επιτροπή προδιαγραφών, με τα νοσοκομεία να υποβάλλουν τις αιτήσεις του για προμήθειες και την επιτροπή να διαμορφώνει τις προδιαγραφές και τις ανώτατες τιμές και ο ανάδοχος να αγοράζει, να αποθηκεύει και να διανέμει.
Η εθνική δαπάνη για την υγεία αγγίζει το 10% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις υπηρεσίες υγείας. Ο στόχος είναι να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης και πολιτικές που μειώνουν τις τιμές.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Υγείας θα εποπτεύει όλες αυτές τις διαδικασίες και ανακοίνωσε ότι θα αναρτηθούν από σήμερα στο Διαδίκτυο οι αιτήσεις προκειμένου όσοι επιθυμούν να καταθέσουν προσφορές.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν υστερεί από άλλες χώρες σε σχέση με όσα δαπανά για την υγεία, αλλά παρατήρησε ότι τα προηγούμενα χρόνια όλοι συνειδητοποιούσαν το πρόβλημα με τις υπέρογκες δαπάνες των νοσοκομείων αλλά δεν γίνονταν σημαντικές παρεμβάσεις.
Το υπουργείο Υγείας έμοιαζε με έναν μηχανισμό στον οποίο έμπαιναν χρήματα, αλλά δεν αξιοποιούνταν, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην βλέπει ορατές βελτιώσεις, είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το 2010 όπου μόνο το 25% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την περίθαλψη που έχουν.
«Ως Νέα Δημοκρατία αντιλαμβανόμαστε το υψηλού κινδύνου πείραμα του Υπουργού ως έναρξη ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, που προκαλεί πολλά ερωτηματικά νομιμότητας, δημιουργεί ολιγοπωλιακές καταστάσεις σε μία δοκιμαζόμενη Ελληνική οικονομία και σε μία αγορά με σημαντικές στρεβλώσεις στη λειτουργία της, που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Ένα πείραμα με απροσδιόριστα κόστη και αποτελέσματα», σχολίασε ο υπεύθυνος Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς.
Το πρωί ο υπουργός Υγείας παρέστη στην ορκωμοσία 35 νοσηλευτών στον Ευαγγελισμό, που είχαν επιτύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2009. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε ότι όλοι οι επιτυχόντες του συγκεκριμένου διαγωνισμού θα τοποθετηθούν άμεσα στις θέσεις τους και δεν θα γίνει καμία απόσπαση εκτός μονάδων του ΕΣΥ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα